Gekkenhuis bij de egelopvang: zo kan jij de beestjes helpen

Door Joyce Hoogland 28 juli 2018

“Het is hier een gekkenhuis”, zegt Paula Baak van de egelopvang. Er komen bij de opvang veel uitgedroogde en ondervoede egels binnen en binnenkort gaan veel egels bevallen, dus het probleem wordt nog groter.

De egelopvang in Den Haag is aan het verbouwen, dus alle egels die opgehaald worden door de dierenambulance gaan naar Zoetermeer. “Meestal hebben we in deze tijd van het jaar één à twee egels in de opvang. Maar nu zitten er al dertig!” zegt Paula van de egelopvang in Zoetermeer.

Uitgehongerd

Door de aanhoudende droogte is er voor egels weinig eten te vinden. Er zijn niet veel insecten of slakken. Daarbij is er dus ook weinig water voor de beestjes en dat is een probleem. “Gisteren kwam er een egeltje van 400 gram binnen, ze wegen normaal rond een kilo. Ook zien we veel uitgedroogde beestjes en hebben ze luchtwegproblemen. Doordat het niet regent is er namelijk veel stof in de lucht.”

Het probleem kan voor de egels nog groter worden. Want in deze tijd van het jaar baren zij hun jongen. Maar als de moeder niet genoeg kan drinken, kan zij ook geen borstvoeding geven. De egelopvang verwacht dan ook binnenkort hele nestjes binnen te krijgen.

Lees verder onder de foto

Help de egels

Bij de egelopvang staat de telefoon roodgloeiend. Veel mensen bellen op met de vraag wat zij kunnen doen. Hier een aantal tips:

“Zet een bakje water in de tuin en zorg voor wat eten. Je kunt kattenvoer neerzetten, maar de kans is groot dat katten uit de buurt daarvan eten. Beter is om meelwormen neer te leggen of stukjes fruit zoals aan appeltje of bramen. Dan krijgen ze ook gelijk vocht binnen. Verder eten ze graag rozijnen en een gekookt eitje.”

Als je overdag een egel ziet gaat het niet goed met dat beestje. Het zijn namelijk nachtdieren, dus als ze overdag rondlopen betekent dat, dat ze ziek zijn of heel erg honger hebben. De egelopvang raadt dan aan om de egel naar hen te brengen of de dierenambulance te bellen.Meer over Egelopvang Den Haag ontdekken?

Egelopvang Den Haag

dierenopvang

Nu gesloten10:00 - 12:00

De Savornin Lohmanlaan, aflopen tot de duinen en vervolgens het 1e pad links, Den Haag

Bekijk meer:dierenopvang

Meer over

Nieuws

adv.