Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fotoserie: Dit gebeurt er op de vroege ochtend van Prinsjesdag

Door Joyce Hoogland 16 september 2019

Op de ochtend van de derde dinsdag van september maakt Den Haag zich klaar voor Prinsjesdag. Terwijl de eerste fans al heel vroeg in het centrum langs de route staan, verzamelen de militairen heel ergens anders. Zij komen ’s ochtends samen in het ADO Den Haag stadion. Vorig jaar hebben wij daar deze foto’s gemaakt.

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

De militairen komen uit alle delen van het land. Vroeg opstaan dus! Wij zijn er ook vroeg bij en zien veel jonge gasten in trainingspakken uit de bus stappen. In het stadion hangt hun ceremoniële uniform. De meeste ruimtes zijn getransformeerd tot kleedkamer en het lijkt een beetje op een schoolkamp.

Foto Joyce Hoogland

Wij ontmoeten in één van de kleedruimtes de 22-jarige Siraj Abdelli. “Ik loop voor de tweede keer mee met Prinsjesdag. Het is een hele eer!” Siraj legt ons uit dat ze al weken van te voren oefenen, want er mag natuurlijk niks mis gaan. Onder andere Siraj en zijn kameraden van de Landmacht zijn beschermers van het Koninklijk Huis, maar tijdens Prinsjesdag lopen zij alleen mee. “We hebben geen patronen in de wapens.  Als er iets gebeurt, is de politie er.”

Foto Joyce Hoogland

Het wordt steeds drukker in het stadion. Overal komen muziekinstrumenten tevoorschijn en ook zien we verschillende uniformen. En zo lopen we ineens de 30-jarige Mert tegen het lijf. Daar waar Siraj pas voor de 2de keer meeloopt is hij al een Prinsjesdag-veteraan want dit is zijn 9de editie! “Zelfs de 9de keer blijft het spannend. Het moet wel goed gaan want miljoenen mensen kijken mee! “Van wat er allemaal naast de route gebeurt maakt Mert weinig mee. “We mogen wel links en rechts in onze ooghoeken kijken, als de muts maar rechtdoor staat.”

Foto Joyce Hoogland

Wanneer alle militairen gekleed zijn begint de ceremonie op het voetbalveld. Het is nog moeilijk voor te stellen dat hier afgelopen weekend 22 voetballers rond renden. Nadat alle heren en dames het veld zijn opgemarcheerd treden de commandanten van de eenheden met hun vaandel naar voren voor een kleine ceremonie om de dag mee te beginnen. Daarna vertrekken de militairen per bus naar het Haagse centrum.

Foto Joyce Hoogland
Foto Joyce Hoogland
Foto Joyce Hoogland
Foto Joyce Hoogland
Foto Joyce Hoogland
Foto Joyce Hoogland
Foto Joyce Hoogland
Foto Joyce Hoogland
Foto Joyce Hoogland  

  

 

 

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.