Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De sloop van deze mooie pandjes aan de Gedempte Gracht kan (bijna) beginnen

Door Allan Vos 1 december 2019

Al jaren zijn de historische panden aan de Gedempte Gracht in het centrum van Den Haag aan het verloederen. Doodzonde natuurlijk, maar ze moeten gesloopt. Deze maand zou de sloop van start gaan, maar er is helaas vertraging.

Afgelopen maanden hebben de meeste zaken die aan de Gedempte Gracht zaten, zoals Luxor en de Vegetarische Slager hun panden verlaten voor een flinke renovatie. Daarna zaten er een paar pop-up winkels, maar nu staat de boel toch écht leeg.

Sloop

De panden aan het Spui en de Gedempte Gracht die nog dateren uit de zeventiende eeuw, en daarmee een van de oudste delen van de Haagse binnenstad vormen, zakten de laatste jaren nogal door hun voegen doordat ze aan hun lot over werden gelaten en er geen (groot) onderhoud meer werd gepleegd. Rijp voor de sloop dachten velen, maar gelukkig gaat dat niet helemaal door.

De oude panden aan de Gedempte Gracht worden gesloopt en de pandjes met de eeuwenoude gevels aan het Spui worden gerenoveerd.  Er zullen naast winkels, ook 28 woningen voor terugkomen.

Afgekeurd

Afgelopen jaar zijn de plannen voor de enorme renovatie keer op keer veranderd, want we willen dit beschermde stadsgezicht natuurlijk niet kwijt. De welstandscommissie keurde de plannen dan ook steeds af. Maar nu staan de eerste hekken voor de panden en kan de sloop beginnen, zou je denken. Niets van dat!

Volgens het vermogensfonds dat de panden in beheer heeft, heeft de gemeente meer tijd nodig om de plannen voor de renovatie te bestuderen en (goed) te keuren. De start van de megaklus staat nu gepland in het tweede kwartaal van 2020, maar ook dat is nog niet zeker. ‘Het is wachten op een definitief akkoord.’

Lees ook:

Heel veel oude foto’s van de Gedempte Gracht in Den Haag

De Gedempte Gracht is één van de vele straatjes in onze stad die onherkenbaar veranderd is. Deze str...
Joods Gedenkteken Gedempte Gracht weg Joods Gedenkteken Gedempte Gracht weg

Waar is het Joods gedenkteken aan de Gedempte Gracht gebleven?

Aan een gevel aan de Gedempte Gracht hing tot voor kort een Joods monument. De oplettende lezer: Ben...

Fotoserie: Zo gaaf ziet de lichtshow op en rond het Binnenhof eruit

Veel ooh's en aah's klonken er donderdagavond (28 november) weer op het Binnenhof toen de eerste vid...

Video: Wij mochten al binnenkijken: zo ziet de nieuwe kringloop aan de Torenstraat eruit

Wat leuk! Er is weer een nieuwe kringloop in de stad. En niet zo'n kleintje ook. Deze kringloop midd...

adv.