De renovatie van het Binnenhof wordt een stuk duurder en hier gaat dat geld heen

Door Joyce Hoogland 12 februari 2019

Zoals met veel werkzaamheden in Den Haag, valt ook de renovatie van het Binnenhof duurder uit dan verwacht. Niet een paar tientjes duurder, maar tientallen miljoenen euro’s meer. Waarom dat zo is? Wij probeerden het te achterhalen.

Onze collega’s van het AD hebben een vertrouwelijk stuk ingezien en daarin staat dat de Tweede Kamer 72 miljoen euro kwijt is aan EXTRA kosten voor de renovatie van het Binnenhof.

Hoe kan dat?

De totale renovatie gaat 5,5 jaar duren en het Rijksvastgoedbedrijf had berekend dat het 475 miljoen euro zou gaan kosten. De niet-huisvestingskosten waren berekend op 12,5 miljoen euro.

Het gaat dan om het klaar maken van de gebouwen nadat ze zijn opgeleverd. Denk aan het schilderwerk, nieuw tapijt, beveiliging en ook de verhuizing van het kinderdagverblijf van het parlement. En die berekening blijkt nu dus niet te kloppen, want daar is maar liefst 72 miljoen euro extra voor nodig.

In het vertrouwelijke stuk staat dat het Rijksvastgoedbedrijf 34 miljoen van de extra kosten voor zijn rekening wil nemen, de Tweede Kamer moet voor 38 miljoen opdraaien.  Maar daar zijn ze nog niet helemaal uit.

Was dit te verwachten?

De eerste berekeningen waren heel optimistisch. “De kosten zijn deel van een eerste inventarisatie”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het Rijksvastgoedbedrijf onder valt. “Het is voorbarig om te spreken van tegenvallers of onverwachte kosten. Dit is een eerste inventarisatie en wordt nog verder onderzocht.”

Het bedrag van 72 miljoen euro is opgebouwd uit meer dan twintig posten. De post die eruit springt is 14,5 miljoen voor ‘sanitair, schilderwerk en tapijt’. Een ingewijde zegt daarover: “Hoezo onvoorzien? Dat zie je toch aankomen?”

In het verleden werd de begroting van rijksprojecten vaak overschreden. Het vorige kabinet heeft erop gehamerd dat dat bij de renovatie van het Binnenhof niet mocht gebeuren. Ook moest de uitvoering sober zijn.

Lees ook:

Video: Wij gingen op zoek naar de schimmel en scheuren van het Binnenhof

In 2020 is het zover. Dan wordt het Binnenhof gerenoveerd en dat duurt tot maar liefst tot 2025. Het...

Niet meer op vakantie: Den Haag heeft prachtige Unesco monumenten in eigen stad

Over de hele wereld vind je de meest bijzondere gebouwen en locaties en die vind je vervolgens terug...

Instagramlijstje: 9 x Zo mooi is Den Haag bij nacht

Twinkelende lichtjes, een koude neus en een camera; dat zijn de perfecte ingrediënten om de mooiste ...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.