De bomen aan de Scheveningseweg worden voorlopig nog niet gekapt
Vanaf maandag 16 juli zouden er 128 bomen, aan de Scheveningseweg, gekapt worden. Die moeten namelijk plaatsmaken voor een nieuwe trambaan, maar de werkzaamheden zijn uitgesteld omdat tegenstanders naar de rechter zijn gestapt.
Vanaf dat het plan op tafel ligt is er al tegenstand. Onder andere de Bomenstichting Den Haag vindt dat door de kap van de bomen het hele aanzicht van de historische weg drastisch wordt aantast. Zij denken daarbij dat er andere, minder drastische, alternatieven zijn.
Wat gaat er gebeuren?
Even in het kort wat er allemaal aan de hand is: Het spoortracé op de Scheveningseweg is in zo’n slechte staat dat het zelfs niet meer verantwoord is om tram 1 daarover te laten rijden. De afgelopen tijd rijden de trambestuurders daar niet harder dan 35 km per uur terwijl de maximumsnelheid 50 km/u is.
Er moet dus een nieuwe tramrails komen. Niet alleen vanwege de veroudering van de rails, maar ook omdat er nieuwe trams komen, en die kunnen niet op de huidige rails rijden. Oké, dat is duidelijk. Maar waarom moeten die bomen dan weg?
De kastanjes langs de Scheveningseweg moeten om meerdere redenen weg. Ten eerste omdat de wortels van een aantal bomen vergroeid zijn met de fundering van de rails. Verder is een deel van de bomen aangetast door de kastanjebloedingsziekte en die zouden binnen nu en tien jaar toch al dood gaan.
De gemeente haalt niet zomaar bomen weg en kijkt dan ook naar mogelijkheden hoe sommigen te besparen zijn. 30 Bomen zijn bijvoorbeeld vitaal genoeg om te verplanten. Verder blijven bijzondere lindes tussen de professor B. M. Teldersweg en Duinstraat behouden door het nieuwe tramspoor 1 meter op te schuiven en een gedeelte van de oude fundering te laten liggen zodat de boomwortels gespaard blijven.
Ook wil de gemeente niet dat de Scheveningseweg het romantische imago kwijtraakt en na de werkzaamheden zullen er dan ook 164 bomen geplant worden. Het is de bedoeling dat er meer diversiteit in de bomenlaan komt en daarom worden de gekapte bomen vervangen door verschillende soorten. Dit maakt het groen ook op de langere termijn minder kwetsbaar voor ziektes en aantastingen.
Rechter
In de gemeenteraad werd vorig jaar gestemd voor de kap van de 128 bomen, maar de actievoerders van De Bomenstichting Den Haag zijn daar tegen en zijn daarom naar rechter gestapt.
De stichting vindt vooral dat het stadsbestuur niet genoeg tijd heeft genomen om alle bezwaren in behandeling te nemen: ‘Er is een goed alternatief’, is er te lezen op de website van de Bomenstichting. ‘Maar de gemeente zet toch z’n eigen zin door (en vooral die van de HTM) en wil vanaf 16 juli starten met de kap van bomen. Daarom vragen we bij de rechtbank om een voorlopige voorziening om de bezwaarprocedure op een zorgvuldige manier te kunnen doorlopen.’ Bezwaren kunnen tot donderdag worden ingediend.
Er is een alternatief plan, maar volgens de gemeente is de uitwerking daarvan drie keer zo duur is en er waren grote twijfels over de technische uitvoerbaarheid en de gevolgen voor de bomen.
Voor meer informatie over de werkzaamheden klik hier. Gisteren is bekend gemaakt dat de rechtszaak staat gepland voor 26 juli en totdat de rechter uitspraak doet zullen er geen bomen gekapt worden.