Exclusief Sinterview met Ruub, de beste vriend van Sinterklaas én de Kerstman

Door Joyce Hoogland 14 november 2017

De 69-jarige Ruub Petow staat heel dichtbij de Haagse Sinterklaas. Voor de 35ste keer loopt Ruub mee met de grote Sinterklaasintocht. “Dit is een bijzonder jaar. Het is namelijk de 70ste intocht van Den Haag.”

Ruub is al aan het trainen met Amerigo, het paard van Sinterklaas. “Die intocht is niet niks. Vanaf 12.30 uur zit Sinterklaas op het paard en pas om 16.45 uur stapt hij af, op het Plein. Ik durf te stellen dat dit de langste Sinterklaasintocht van Nederland is. En onderweg moet Sinterklaas flink multitasken. Naast dat hij op zijn paard moet letten, moet hij ook nog alle kinderen aandacht geven.”

Politie

Ruub heeft jaren bij de Haagse politie gezeten, onder andere bij de bereden brigade. Daardoor kan hij ook zo goed met Amerigo omgaan. Verder is Ruub chef verkeerspolitie geweest. “Wij moesten ervoor zorgen dat de intochten veilig verliepen. Ik ben dus al heel lang bekend met de intocht.” Maar de interesse in Sinterklaas komt bij Ruub vooral omdat hij van toneelspelen houdt. Hij heeft zelfs een toneelopleiding gedaan. “Zo’n groot publiek krijg je nergens. Overal langs de route staan rijen met mensen. Dat past in geen enkel theater.”

Sinterklaas op Scheveningen
Sinterklaas op Scheveningen

Verzameling

Ruub is een echte fan van Sinterklaas en heeft dan ook een sinterklaasverzameling. “Ik heb thuis een aantal Sinterklaasfiguurtjes. Gewoon 1 plankje in een vitrine. Ook vind ik boekjes over Sinterklaas erg leuk zoals van Charlotte Dematons. Die tekeningen zijn fantastisch. Én ik heb een heel groot schilderij: een portret van Sinterklaas gemaakt door Hans Rietberg.” Het schilderij is te groot om in huis op te hangen. Het heeft daarom een tijdje in de vitrine van Paagman gestaan en deze december hangt het schilderij bij een lijstenmaker aan de Prins Hendrikstraat.

Feestje

Na de intocht is het aan de hulp-sinterklazen om met pakjesavond langs alle deuren te gaan. “Daar heb ik grote bewondering voor. Zo veel huizen op één avond. Dan moet je wel een strakke planning hebben.” Soms wordt de Haagse Sint voor speciale evenementen gevraagd. Een paar jaar geleden ging Sinterklaas zelfs naar een discofeest. Bij het festival Paard op hol kwam het dj-duo Wipneus en Pim draaien. Zij hebben toen Sinterklaas uitgenodigd. “Dat was heel vreemd. Ineens stond de Sint tussen allemaal feestende jongeren. Het pak moest daarna ook gelijk naar de stomerij!” lacht Ruub.

Kerstman

Na 6 december gaat het sinterklaaspak weer in de kast. Maar dat betekent niet dat Ruub daarna vrij is. Hij is namelijk ook de beste vriend van de Kerstman! Sinds 4 jaar is er in Den Haag de Royal Christmas Fair met een vrolijke Kerstman. “8 uur per dag loopt de Kerstman over de markt. Het leuke is dat de Kerstman populair is bij jong en oud. Overdag komen de kinderen bij hem langs. De leukste zijn de kleuters die hele verhalen hebben. Die blijven maar kwebbelen en gelukkig heeft de Kerstman daar alle tijd voor. ’s Avonds komen de volwassenen. Die willen ook vaak met Kerstman op de foto.” Over beide kindervrienden is Ruud erg te spreken. Toch gaat zijn voorkeur uit naar Sinterklaas. “Het is een echte Hollandse traditie”.

Kerstman Den Haag
Kerstman, Royal Christmas Fair Den Haag

Ken jij nog een leuke inwoner van Den Haag die wij moeten interviewen? Laat het ons weten. Tip de redactie.

adv.