Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo doen Haagse daklozen dat: De hele dag ‘thuis’ blijven

Door Lizette Bremer 26 maart 2020

Hoe staat het nu eigenlijk met de Haagse daklozen? We moeten nu ‘thuis’ blijven door de coronacrisis, maar een thuis hebben zij niet. We belden even met gemeente Den Haag hoe dat nou zit.

Op 17 maart werd al bekend dat er twee extra opvanglocaties (aan de Binckhorstlaan en de Twickelstraat) in Den Haag openen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. En vandaag hoorden we dat er zelfs een heel hotel is ingeschakeld om daklozen onderdak te bieden.

24-uurs opvang

Maar normaal gesproken lopen daklozen de hele dag door Den Haag. “De gemeente Den Haag heeft op dit moment voor iedereen gratis 24-uurs opvang, dus ook overdag. In tegenstelling tot Amsterdam, die de daklozen op dit moment overdag de straat opstuurt”, vertelt een woordvoerder van gemeente Den Haag.

“Het gaat hier om een kwetsbare groep, en die wil je juist nu beschermen. Het is beter dat ze de hele dag ergens terecht kunnen, met een begeleider en verpleegkundige erbij. Zo hebben wij er meer zicht op en worden de daklozen en burgers ook beter beschermd”, vertelt de woordvoerder. Het lijkt te werken: op dit moment zijn er volgens de gemeente nog geen Haagse daklozen die het coronavirus hebben en blijven bijna alle daklozen netjes binnen.

Hotel

De Haagse daklozen worden in kleine groepen opgevangen op de opvanglocaties, in grotere ruimtes dan normaal. Paula: “Zo kunnen ze afstand houden van elkaar.”

Er is zelfs een Haags hotel ingezet om de opvang nog meer te spreiden, maar welk hotel vertelt de gemeente liever niet om privacyredenen. “Maar ik heb van het Leger des Heils al vernomen dat de mensen het fijn vinden daar.”

Trouwens, de gemeente is hard op zoek naar vrijwilligers die willen helpen in de opvang aan de Binckhorstlaan en Twickelstraat. De ochtenddiensten zijn van  6.30 – 15.00 uur en de middag/avonddiensten van 14.30-23.00 uur. Neem contact op met Erwin van den Oever: 06-53789514 of [email protected]denhaag.nl

Lees ook

Het opmerkelijke verhaal van de Haagse dakloze Alan

De Kessler stichting opent nog voor de Kerst een nieuwe opvang in het voormalige Juliana kinderzieke...

Wendeline van kledingwinkel Wwen: ‘Ik kom nu met een koffer vol kleding langs’

Een van de meest kleurige winkels in de Haagse Prinsestraat is toch wel de leuke spullenwinkel Wwen ...

Je kledingkast opruimen: zo geef je textiel een tweede leven

De lente is begonnen, dus tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Duik jij in je kledingkast om alles eens...

adv.