Sahar vluchtte van Iran naar Nederland en nodigt je uit voor een bakkie koffie

Aangeboden door VluchtelingenWerk 12 juni 2018

“Mensen hebben soms echt geen idee wat vluchtelingen allemaal meemaken voor ze aankomen in Nederland”, vertelt Sahar Hossini (24). Zij weet het wel, want zij vluchtte acht jaar geleden uit Iran. Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, deelt ze samen met andere vluchtelingen en VluchtelingenWerk Nederland koffie uit bij het Humanity House in Den Haag. “Door met elkaar in gesprek te gaan, ontdek je zoveel nieuwe dingen.”

Een hip vestje op een skinny jeans en haar haren los. Hoe Sahar zich nu kleedt, had ze zich acht jaar geleden niet kunnen voorstellen. “Het leven in Iran was voor mij als kind prachtig,” vertelt ze met een licht accent. “Onze familie had het goed en we leefden in vrijheid. Tot mijn negende verjaardag althans. Toen moest ik plotseling mijn paardenstaart bedekken met een hoofddoek, ik moest een lange jas aan en mocht niet meer fietsen. Die regels werden ons opgelegd vanuit de regering.”

Gescheiden van familie

Langzamerhand verslechtert de situatie voor Sahar en haar familie. Tot dat ze geen andere uitweg meer zien en vluchten. Aangekomen in Nederland volgde een lange tocht via een detentiecentrum en verschillende opvangplekken waarbij de familieleden regelmatig gescheiden werden.

Een plekje vinden in Den Haag

Uiteindelijk kwam Sahar met haar familie terecht in Den Haag. “Ik ontwikkelde me hier. Leerde de taal steeds beter via de gratis taalles bij ‘Taal aan zee’ en uiteindelijk mocht ik zelfs naar het mbo.” Ook ging Sahar aan de slag als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. “Ik heb voor zalen van 300 man mijn verhaal kunnen vertellen. Het is mooi om te laten zien dat vluchtelingen ook maar gewoon mensen zijn.”

Op Wereldvluchtelingendag organiseert VluchtelingenWerk de actie ‘Bakkie doen” waarbij vluchtelingen op straat andere Nederlanders een kop koffie aanbieden om zo een gesprek met ze aan te gaan. Foto:Frank Jansen

Leren van elkaar

Om precies die reden vindt Sahar Bakkie Doen? zo’n belangrijk initiatief. “Je maakt soms onbewust fouten als je de cultuur niet kent, maar daar leer je van. Dat doe je door contact te maken met mensen en hen te leren kennen. Door met elkaar in gesprek te gaan, ontdek je zoveel nieuwe dingen.”

Bekijk ook gratis de foto-expositie Zachte Ogen

Kom ook gezellig een bakkie doen met Sahar en de anderen! Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn zij aanwezig in het pop-up café in het Humanity House. Je kunt meteen een gratis bezoek brengen aan de bijzondere foto-expositie ‘Zachte ogen’ van de gelauwerde fotograaf Joost van den Broek, die op die dag geopend wordt. Deze unieke expositie heeft hij speciaal voor VluchtelingenWerk ingericht. Van den Broek fotografeerde een kwart eeuw lang vluchtelingen van aankomst naar toekomst in Nederland, van verblijf tot terugkeer

Kom jij ook gezellig een bakkie doen met Sahar of een andere vluchteling? Op 20 juni van 8:00 tot 13:00 bieden wij je op Prinsegracht 8 (Humanity House) graag een kop koffie aan én een goed gesprek? Lees meer op vluchtelingenwerk.nl/bakkie-doen.

 

VluchtelingenWerk


adv.