Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lizette kreeg Lyme door een teek: ‘Papa, ik kan mijn gezicht niet meer bewegen’

Door Lizette Bremer 7 juli 2020

De teek is weer actief in Den Haag: vooral juni en juli zijn maanden dat het kleine zwarte beestje overal opduikt. In 1996 bleek indebuurt-redacteur Lizette een bacteriële infectie door Borrelia te hebben. Oftewel: de ziekte van Lyme, door een teek. In dit verhaal vertelt ze wat de impact van dit kleine mormel op haar leven is geweest. 

De zomer van 1996 was net begonnen maar ik had me nog nooit zó beroerd gevoeld. Doodziek was ik, ik hield niets binnen, had enorme nekpijn en m’n hoofd voelde alsof het elk moment uit elkaar kon knallen. Op een nacht strompelde ik naar beneden: “Papa, ik kan de linkerkant van m’n gezicht niet meer bewegen.”

Besmet

Diezelfde nacht reed m’n vader me naar het Haagse Juliana Kinderziekenhuis, waar ik de hele zomer zou blijven. De verantwoordelijke hiervoor is een teek, een piepklein zwart beestje dat zich diep in je huid nestelt.

Je merkt er weinig van, maar het laat zich niet zomaar weg krabben (nooit doen trouwens!). Als je pech hebt, is ‘ie besmet met de Borrelia-bacterie. Die pech had ik dus, op mijn veertiende.

Tekst gaat verder onder de foto

Een teek kan behoorlijk veel ellende veroorzaken. Foto: ANP

Aangezichtsverlamming

In Nederland zijn één op de vijf teken besmet met deze bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In mijn geval kwam daar meningitis (acute hersenvliesontsteking) bovenop. Die meningitis is een complicatie van Lyme, en veroorzaakte mijn aangezichtsverlamming. Het heeft wel wat pijnlijke ruggenprikken gekost om daar achter te komen, maar toen was er nog weinig bekend over de ziekte.

‘De ziekte kan een week na de beet opspelen, maar er kan ook een jaar tussen zitten’

Het opvallende van dit verhaal is dat ik nooit gemerkt heb dat ik ben gebeten. Ik woonde zowat naast de duinen in Den Haag, en ik was altijd in bomen aan het klimmen. De kans is groot dat ik toen ben gebeten, maar ik heb nooit iets raars gezien of een rode kring gezien op m’n huid. En de ziekte kan een week na de beet opspelen, maar er kan net zo goed een jaar tussen zitten. In mijn geval is dit altijd een mysterie gebleven.

Lieve zusters

Die hele zomervakantie lag ik in het Juliana Kinderziekenhuis. Ondanks de pijnlijke ruggenprikken, lamlendigheid en de aangezichtsverlamming heb ik ook goede herinneringen aan die periode. De zusters waren stuk voor stuk schatten van mensen, en m’n moeder zat elke dag uren bij me. Ik zat daar prima.

Het is vooral de nasleep van de ziekte die invloed op je leven heeft. Ik was ‘genezen’ en m’n gezicht zou wel bijtrekken zeiden de dokters, maar in praktijk is dit nooit helemaal gebeurd. De middelbare schoolperiode werd er niet gemakkelijker door, zeg maar. Waar ik voorheen altijd de grapjas uithing, bleef ik nu zoveel mogelijk op de achtergrond en werd erg onzeker.

Mazzel

En toch heb mazzel gehad, want ik had dood kunnen gaan. Ik had ziek kunnen blijven, maar ik ben ervan genezen en heb altijd alles kunnen doen wat ik wilde (hoewel alternatieve therapeuten zeggen dat Lyme nooit uit je systeem verdwijnt). Wel ben ik een stuk gevoeliger geworden voor licht en geluiden. En m’n gezicht is écht voor het grootste deel bijgetrokken, maar de gezichtsspieren aan de linkerkant raken snel oververmoeid. ‘Gezichtsspierpijn’ zeg maar.

Wat de fysieke gevolgen betreft mag ik niet klagen, want voor veel mensen is Lyme nog een dagelijks gevecht. Velen hebben weliswaar geen aangezichtsverlamming, maar blijven wel jarenlang ziek en moe zonder uitzicht op genezing.

Bitch

Inmiddels ben ik allang weer een grapjas, en lachen doe ik zonder hand voor m’n mond 🙂 Wel wil ik meegeven dat de ziekte van Lyme een echte bitch is, en dat zo’n piepklein mormeltje daar de oorzaak van kan zijn. Check je lichaam daarom altijd even op teken als je veel buiten bent geweest, of in de tuin hebt gewerkt. Tref je er één aan? Check hier hoe je het kreng weer verwijdert. En verder: gewoon lekker blijven buiten spelen!

Lees meer:

Wow, Werner heeft de groenste geveltuin van Den Haag

De grauwe stad vrolijken we allemaal graag op met natuurrijke balkonnetjes en tuintjes. Jaarlijks wo...

Weesmoeder Nel: ‘Een opleiding geeft ze een kans op een betere toekomst’

Voor de Haags-Indische Nel de Borst (73) is het niet altijd vanzelfsprekend geweest om een weeshuis ...

Kuan Jung over racisme: ‘Ik kreeg opmerkingen over een schuursponsje om me wit te wassen’

Kuan Jung The (38) heeft Chinese ouders en woont met veel plezier in Den Haag. Een vrolijke jongen d...

adv.