Wordt Pat Smith de nieuwe nachtburgemeester van Den Haag?

Door Joyce Hoogland 13 maart 2018

Tijdens het uitgaan in Den Haag kun je haast niet om Pat Smith heen. De zanger van de Haagse band Splendid gaat regelmatig de hort op, want hij heeft veel plezier in het uitgaan. Toch wil Pat ook wat veranderen aan de Haagse nachten en daarom doet hij mee aan de verkiezing voor nieuwe Haagse nachtburgemeester.

De 38-jarige Pat Smith kennen we als de zanger van de Haagse funky, reggaeband Splendid. Daarnaast timmert hij ook solo aan de weg, is hij dj én misschien is hij binnenkort de nieuwe nachtburgemeester. René Bom vindt het namelijk tijd om het stokje door te geven.

Nachtburgemeester

“Nachtburgemeester is niet alleen een geuzentitel, je kunt ook echt iets veranderen”, aldus de ambitieuze Pat. “Er zijn namelijk wat dingen die een beetje scheef zijn. Als er bijvoorbeeld iemand met een zak drugs een discotheek inloopt, dan wordt diegene natuurlijk opgepakt. Maar ook de discotheek is verantwoordelijk. De tent wordt dan een tijd gesloten, waardoor veel mensen een tijd geen inkomen hebben. Dat moet anders kunnen.” En zo heeft Pat nog wel wat meer meningen over het Haagse nachtleven. “Ik vind dat het allemaal wat duurzamer kan. Kijk maar eens naar al die plastic bekers bij een festival. En ook kan de gemeente meer expats bij het uitgaan betrekken. We hebben dit weekend St. Patrick’s Day, maar waarom vieren we ook niet de Amerikaanse Independence Day of het Franse feest Quatorze juillet?”

Wie is Pat?

Voordat wij voor Pat kunnen stemmen als onze nieuwe nachtburgemeester, willen we wel wat achtergrondinformatie. Wie is Patrick Smith ( zoals hij voluit heet)? “Ik ben geboren in het Leyenburg ziekenhuis en woonde de eerste jaren van mijn leven in Houtwijk. Daarna ben ik naar Scheveningen verhuisd.” School was niet zo Pat’s ding. Hij kon naar eigen zeggen niet zo goed tegen autoriteit, hij ging veel liever surfen. Ook was rappen een hobby. “Op een dag vroeg een drummer of ik met vrienden van hem muziek wilde maken. Na een jamsessie in de Cremers is de band Splendid ontstaan. Dat is alweer 16 jaar geleden.” Splendid bleek een gat in de markt te zijn. In Den Haag waren in die tijd wel hard-rockbands, maar geen funky-surf-reggaebands. Toen de band het rustiger aan wilde doen – de meeste bandleden hebben kinderen – ging Pat aan de slag als solo-artiest. “Ik doe nu gewoon allebei. Met mijn eigen album kom ik wel meer tot mezelf, er wordt daarop ook meer gerapt. Maar ook Splendid gaat nog steeds verder. 18 mei komt zelfs het nieuwe album uit.”

Droom

Pat wil graag nachtburgemeester worden, maar hij heeft meer grote dromen. “We hebben op veel grote festivals opgetreden, maar ik zou nog wel eens op het Glastonbury festival in Engeland willen staan. Verder maak ik schilderijen en zou ik het heel gaaf vinden als mijn schilderijen wereldwijd worden verkocht.”

Wil je dat Pat Smith de nieuwe nachtburgemeester van Den Haag wordt? Hier kun je je stem uitbrengen.

Lees ook:

René Bom Foto Joyce Hoogland

Hagenees van week Nachtburgemeester René Bom: ‘Ik ben de nar van Den Haag’

Het Haagse nachtleven en René Bom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al 30 jaar is Bom het gez...
René Bom Foto Joyce Hoogland

Hagenees van week Nachtburgemeester René Bom: ‘Ik ben de nar van Den Haag’

Het Haagse nachtleven en René Bom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al 30 jaar is Bom het gez...