Tjerk van B&B Vol Liefde: ‘Iedereen heeft een ‘ons soort mens’ 

Tjerk Hilarius. Foto indebuurt

Dé zomerhit van de Nederlandse tv was afgelopen jaar ‘B&B Vol Liefde’. Acht Bed and Breakfast eigenaars zochten de liefde en de Haagse Tjerk deed mee aan dit RTL-programma. Hij was te gast bij de 67-jarige Ted. Zij runt op het Portugese eiland Madeira een B&B. Het avontuur zit erop en wij blikken samen met Tjerk terug.

We spreken in de ochtend af aan het Lange Voorhout, een van Tjerks favoriete plekken van Den Haag. Tjerk Hilarius is deze week 72 jaar geworden: ‘Ik heb dat gevierd met mijn zonen tijdens een etentje. Ik had ze al een tijd niet gezien omdat ze het druk hebben met school.”

Tjerk en de liefde

Tjerk is al zo’n vijftien jaar single en hij doet er veel aan om de liefde te vinden: “Bij mijn tweede vrouw, de moeder van mijn twee zonen, kreeg ik echt knikkende knieën. Ik durfde haar bijna niet aan te kijken, ik werd gewoon zenuwachtig, zo verliefd was ik.” En dat gevoel zoekt Tjerk weer en het blijkt een lastige opgave te zijn.

De Hagenaar was al eerder op tv te zien in ‘Hotel Romantiek’. In 2017 ging hij met 23 andere singles naar Zwitserland. Daar vond hij de liefde niet en ook deze keer ging Tjerk alleen naar huis. “Ik vond het spannend om iemand te leren kennen en we hebben een hele leuke tijd gehad, alleen jammer genoeg was die klik er niet. Geen knikkende knieën.”

Op tv

Het is vast geen gemakkelijke opgave om de liefde te vinden, wanneer er de hele dag een cameraman achter je aanloopt. “Ik had natuurlijk al wat ervaring, dus ik weet hoe ze knippen in een programma en hoe je overkomt. Ze filmen de hele dag en gebruiken maar een kwartier. Zo zag je bijvoorbeeld wel dat ik Ted liet betalen voor een kaartje, maar niet dat ik allemaal boodschappen kocht en een afscheidsdiner regelde. Daarbij had Ted geld gekregen van RTL. Maar dat zie je niet.”

Lees verder onder de foto >>>

Ted. Foto RTL

Ondanks dat vond Tjerk het leuk om het programma terug te zien, hij vindt dat hij overkomt zoals hij is. Wel geeft hij aan dat het niet altijd makkelijk is om jezelf te zijn met al die camera’s om je heen. “Ted was in de ochtend, wanneer er nog niet gefilmd werd, een stuk rustiger. We gaven elkaar dan relaxed drie zoenen en konden rustig praten. Zodra de camera’s er waren werd ze drukker en uitbundiger, een ander mens en dat vond ik wel jammer. Maar ik snap dat het lastig is.”

Ons soort mens

Vooral op social media was er veel kritiek op Tjerk. Hij zou een aardappel in zijn keel hebben, zich beter voelen dan de rest en vooral de uitspraak ‘ons soort mens’ zakte bij kijkers in het verkeer keelgat. Tijdens dit interview merkten wij weinig van die aardappel in z’n keel. Tjerk had juist een hele positieve vibe en kwam erg open over.

“Iedereen heeft een ‘ons soort mens’. Je gaat toch om met mensen met dezelfde hobby’s of interesses. Dat bedoelde ik daarmee. Ted en ik houden van reizen, we zijn ondernemers, golfen en doen veel voor goede doelen. Ik besefte me toen niet dat OSM ook een negatieve lading kon hebben.” Daarbij voegt Tjerk toe: “Mensen hebben zo snel een oordeel over elkaar, zonder goed te kijken en luisteren. We mogen allemaal wat liever voor elkaar zijn. Respecteer en waardeer een ander voor wie die is.”

Den Haag

En wat is dan Tjerks soort mens? Tjerk is opgegroeid in de Vogelwijk in Den Haag, hij ging en gaat nog steeds graag naar het strand. Tjerk heeft jaren op hoog niveau gehockeyd waardoor zijn knieën versleten zijn, maar sportief is hij nog steeds. “Ik vind het verschrikkelijk om ouder te worden, ik wil nog zoveel doen. Om fit te blijven ga ik drie keer per week naar de sportschool en ik golf.”

Tjerk is op zoek naar de liefde omdat hij een maatje gezellig vindt. “Samen op reis, samen uit eten en elkaars vrienden ontmoeten. Dat wil ik graag.” Maar nu zonder die liefde is hij niet alleen. Met onder andere de vrienden van Sociëteit de Witte (Tjerk is ere-voorzitter en heeft zelfs een eigen tafel) onderneemt hij veel. “Ik heb afgelopen week nog een twee uur lange wandeling gemaakt in de beeldentuin van museum Voorlinden. Dat was echt prachtig!’

En Tjerk is gek op dieren. “In Zuid-Afrika heb je prachtige wildparken, de berggorilla’s zijn zo sterk, heel gaaf”, vertelt hij enthousiast. “Vancouver in Canada is ook een mooie stad, daar heb je walvissen en kun je goed skiën.” En zo heeft Tjerk over de halve wereld mooie verhalen te vertellen.

Date

Je zou bijna denken: ‘wie wil zo’n interessante man nou niet?’ “Ik heb heel veel positieve reacties na het programma gekregen. Mensen herkennen me op straat en willem met me op de foto”, zegt hij met een grote glimlach. Voor dates staat Tjerk ook zeker nog open. Dus heb je interesse? Zoek ‘m op en plan een afspraakje. Tjerk vindt het leuk om uiteten te gaan, een drankje te doen in de Ierse pub of een mooie wandeling te maken.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Van acteren naar scheren: de Haagse Pieternel is actrice en hondentrimster”

Van acteren naar scheren: de Haagse Pieternel is actrice en hondentrimster

Ga naar “Haagse acteur Beau Schneider spreekt tijdens de Indië-herdenking: ‘Het voelt alsof mijn vader naast mij staat’”

Haagse acteur Beau Schneider spreekt tijdens de Indië-herdenking: ‘Het voelt alsof mijn vader naast mij staat’

Ga naar “Iris liep met vijf vriendinnen de Vierdaagse: ‘We vielen wel op in onze zebrabroekjes’”

Iris liep met vijf vriendinnen de Vierdaagse: ‘We vielen wel op in onze zebrabroekjes’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Reisbroek voor dames van € 8,95 voor € 8,95”

Reisbroek voor dames van € 8,95 voor € 8,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95”

Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95”

Fleece-hoodie van € 8,95 voor € 8,95

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Storingsmonteur”

Storingsmonteur

 • RECO
 • Fulltime
StoringsmonteurStoringsmonteur

Topper

Ga naar “Dagcoördinator Publiek”

Dagcoördinator Publiek

 • ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat
 • Parttime
Ga naar “Administratief projectassistent”

Administratief projectassistent

 • Bakkerij Victor Driessen Mezenlaan
 • Fulltime/Parttime
Victor Driessen Mezenlaan

Agenda

Ga naar “Sinfonia classics vioolconcert Mendelssohn”

Sinfonia classics vioolconcert Mendelssohn

 • Sinfonia Rotterdam
 • 5 oktober 2022
Sinfonia RotterdamSinfonia Rotterdam

Topper

Ga naar “Creëer jouw visie-moodboard”

Creëer jouw visie-moodboard

 • iederal
 • 23 november 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Museumnacht Den Haag”

Museumnacht Den Haag

 • 8 oktober 2022