Hoe is het nu met Tim Akkerman? Na Di-rect ging hij verder als solo-artiest

Tim Akkerman Foto Joyce Hoogland
Tim Akkerman Foto Joyce Hoogland

Ik was in mijn tienerjaren grote fan van ons eigen Haagse boyband Di-rect. Met vriendinnetjes besprak ik wie de leukste uit de band was. Tim Akkerman was toen nog de frontzanger. Na 10 jaar nam hij afscheid van de band om verder te gaan als singer- songwriter. Wij zijn bij de Haagse muzikant langsgegaan om te zien hoe het nu met hem is. 

Wij ontmoeten Tim bij Bagels & Beans aan de Thomsonlaan. Om de hoek is zijn studio, een kamertje in zijn ouderlijk huis. En niet ver daar vandaan woont Tim zelf met zijn vrouw en drie kinderen. Onder het genot van een cheesecake en bak koffie vertelt Tim over zijn leven als bekende muzikant. Hij kan heerlijk vertellen! De ene anekdote na de andere komt langs.

Di-rect

Het muzikale avontuur begon voor Tim Akkerman op zijn 19de. Hij werkte toen bij gitaarwinkel Rock Palace. “Dat was echt een walhalla voor muziekliefhebbers. Bekende artiesten als Anouk kwamen vaak langs. Ook Spike, waarmee ik later in Di-rect zat, kwam regelmatig een gitaar uitproberen. Ik ben ouder dan hij, dus hij noemde mij altijd meneer,” vertelt de nu 37-jarige zanger. Een collega van Rock Palace wilde een band beginnen en hij heeft uiteindelijk in 1999 de heren van Di-rect bij elkaar gebracht. “Wij hadden direct een klik, dus daar komt ook de naam vandaan. Het streepje is er later bijgekomen toen we een website wilde maken maar de domeinnaam al bezet was.” Nadat de eerste single uitkwam was het voor Tim een ware rollercoaster. Veel optredens in binnen- en buitenland en overal gillende tienermeisjes. “Ik ben een keer bij een fan thuis geweest. Heel haar kamer hing vol met posters van mij. Dat vond ik wel vreemd om te zien”.

Di-rect 2006 Foto ANP
Di-rect 2006. 2de van links Tim Akkerman. Foto ANP

Wat je misschien niet weet van Tim is dat hij in de beginjaren van Di-rect als postbode in Den Haag werkte. ’s Ochtends om 6 uur klom hij op de fiets om de post rond te brengen. “Als ik ’s avonds een optreden had gehad ging ik wel eens de nacht door. Ik ben zelfs een keertje aangeschoten aangekomen. Maar ik heb het werk altijd leuk gevonden”.

Na 10 succesvolle jaren bij Di-rect is Tim in 2009 weggegaan bij de band. Er gaan veel verhalen rond over het vertrek. “Eigenlijk is het allemaal niet zo spannend. Ik heb hele mooie jaren bij Di-rect gehad maar de muziekstijl sprak me steeds minder aan. Ik wilde meer nummers vanuit mijn gevoel gaan maken”.

Singer-songwriter

In 2011 verscheen zijn eerste soloalbum ‘Anno’. Een gevoelig album met gepassioneerde muziek. Iets heel anders dan Di-rect en daar moest het publiek dan ook aan wennen. Ouders van de tienersfans vonden mij ineens wel leuk, terwijl ze Di-rect niet leuk vonden. Er komen ook hele gezinnen naar mijn optredens”. De Hagenees heeft duidelijk zijn eigen stem gevonden en dat weet het publiek nu ook. In januari 2018 brengt Tim een ode aan Bruce Springsteen in het Paard. Het concert was binnen 48 uur uitverkocht!

Met Tim kunnen we heerlijk praten. Misschien komt dat wel door zijn bescheidenheid. “Ik vind het zo mooi dat mensen speciaal voor mij naar een optreden komen. Ik besef dat zij er geld voor uitgeven en soms lang moeten reizen. En dat waardeer ik heel erg. Je zult mij nooit horen klagen dat ik ver moet rijden, want dat doe ik maar al te graag voor mijn publiek. Als er drie man in China mij wil horen zingen zou ik er zo heen vliegen.”

Theatertour

Op dit moment is de muzikant bezig met een theatertour ‘Tim’s secret sessions’. “Ik heb huiskamerconcerten gegeven en daaruit is het idee gekomen voor de theatertour. De concerten bij mensen thuis waren heel erg leuk. Ik wist van te voren nooit wat er achter de voordeur was. De ene keer stond er een podium met rijen stoelen en de andere keer stond ik tussen de feestende studenten. De intimiteit was eng maar ook heel mooi en dat probeer ik met de theatertour ook te evenaren.” Het optreden is een soort audiobiografie zoals Tim het noemt. Hij speelt nummers van vroeger, uit zijn Di-rect tijd, eigen werk en covers van zijn grote helden zoals Pearl Jam en Bruce Springsteen. Dit alles wordt aangevuld met anekdotes over zijn inspiratiebronnen.

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen”

Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen

Ga naar “Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’”

Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’

Ga naar “Noor is onze kerstengel en dit is waarom”

Noor is onze kerstengel en dit is waarom

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • 16:00 - 22:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg pantoffels € 74,99”

Ugg pantoffels € 74,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Operator Bediencentrale Tunnels”

Operator Bediencentrale Tunnels

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023