Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tika is sekswerker in de zorg: ‘Gehandicapten hebben ook behoefte aan intimiteit’

Door Joyce Hoogland 9 januari 2018

De Haagse Tika Stardust heeft een erg bijzonder beroep. Er is zelfs een documentaire over gemaakt. Wat dat aparte beroep is? Tika is seksueel verzorgende van lichamelijk en geestelijk gehandicapten. Daar hadden wij nog nooit van gehoord en daarom hebben wij met Tika afgesproken. 

Op het werk van Tika rust een groot taboe, maar zij laat ons al snel inzien dat haar beroep helemaal niet zo vreemd is: “Ieder mens, ook een gehandicapte, heeft behoefte aan intimiteit en seks”.

Verzorging

Tika heeft een hbo opleiding tot maatschappelijk medewerkster gevolgd en is daarna aan de slag gegaan in de zorg. De afgelopen 15 jaar biedt de Haagse niet alleen verzorging, maar ook seksuele intimiteit. “Ik merkte, tijdens mijn werk, dat veel mensen behoefte hadden aan lichamelijk contact. De ene wilde alleen een knuffel en de ander wilde seks ”. Mede omdat Tika die intimiteit niet mocht bieden is zij gestopt met haar werk en op zoek gegaan naar een andere vorm van zorgmedewerkster. “Ik kwam uiteindelijk bij een stichting die opgezet is door gehandicapten. Er bleek een hele wachtlijst te zijn, want er was zo veel vraag naar een seksueel verzorgende!” Tika probeerde het een keer uit en inmiddels is het haar vaste baan.

‘Vaak gaat het alleen om de intimiteit, een beetje liefde’

Wij begrijpen dat ieder mens behoefte heeft aan seks, maar wij vragen ons wel af waarom een gehandicapte niet naar een gewone prostituee kan. “Sommige gehandicapten doen dat ook. Maar er zijn ook mensen die niet of heel slecht kunnen praten. Zij kunnen dus niet vertellen wat ze willen. Ook komt er vaak een beetje zorg bij kijken zoals het besturen van de tillift. Verder gaat het niet altijd om de seks. Meestal gaat het om de intimiteit, om een beetje liefde”.

Taboe

Het valt ons op hoe open Tika over haar werk is, terwijl er een groot taboe op rust. “Ten eerste wil ik geen dubbelleven hebben. Mijn huidige partner vindt het zelfs heel mooi wat ik doe. Daarnaast vind ik dat het beroep bekender moet zijn”. Bij sommige zorginstellingen wordt de Haagse met open armen ontvangen, maar bij andere moet zij via een achterdeurtje naar binnen sneaken. “Ik weet dat ik mensen blij maak door bijvoorbeeld naakt met ze in bed te liggen en lekker te kroelen. Wat is er dan zo vreemd aan?”  Om het beroep bespreekbaar te maken geeft Tika regelmatig gastlessen. Daarnaast heeft zij, samen met fotograaf Sofie van de Calseijde, het boek Een stukje liefde uitgebracht. Daarin is Tika, open en bloot, met haar patiënten te zien. Naast de intieme foto’s staan boeiende dagboekfragmenten.

Toekomst

“Wist je dat het in de flowerpowertijd heel normaal was als een verzorgende ook seksuele handelingen verrichtte? Later is er een verbod gekomen waardoor het een taboe werd, maar het zal je verbazen hoe veel vraag ernaar is. Ik hoop dan ook dat het een onderdeel van de zorg wordt, waardoor het beter geregeld kan worden en dat de dienst vergoed kan worden.”

Wil je meer over Tika weten, of haar boek bestellen? Kijk dan even op haar website: tikastardust.nl

adv.