Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Thom is cabaretier maar voert nu (gesprekken met) de vissen

Door Allan Vos 1 december 2020

Jarenlang was het zijn bijbaantje en nu is het zijn corona-clubhuis: Thom Ferwerda (32) brengt zijn tijd graag door bij de aquariumwinkel aan de Regentesselaan nu hij niet kan optreden als cabaretier. “Het jaar na mijn afstuderen zou eigenlijk vol optredens zijn, maar het liep effe anders”.

Bij Aquarium Holgen is Thom kind aan huis. Hij heeft de kreeftjes in de winkel jaren terug zelf gefokt en de vissen reageren enthousiast als hij ze voert. “Dit is echt mijn clubhuis”, zegt hij serieus. “Thuis heb ik helaas geen vissen meer, ik moest ze wegdoen omdat ik te druk was met optredens in het hele land. Gelukkig belde de eigenaar, Rob, me op en vroeg of ik niet gezellig af en toe langs wilde komen. Ik zit door corona toch thuis en als ik mij een middagje overal tegenaan heb bemoeid en de vissen heb gevoerd kom ik een stuk vrolijker thuis.”

Tomaten opereren

Maar veel liever staat Thom op het podium. “Dat was wel de bedoeling van 2020 eigenlijk. Ik ben afgelopen jaar afgestudeerd aan de Paul van Vliet Academie, waar ik overigens geheel toevallig op ben beland. Toen ik jong was wilde ik eigenlijk huisarts worden want ik opereerde al heel jong tomaten en stopte daar schroefjes in. Maar na een hele hoop opleidingen werd het toch de opleiding waardoor ik me nu cabaretier mag noemen.

Toen ik een jaar of 19 was zal ik namelijk een cabaretier op televisie en toen dacht ik; ‘als dat het is (grapjes vertellen), dan kan ik het ook’. En omdat ik van mezelf die gedachte nogal arrogant vond, heb ik dezelfde dag nog theater de Nieuwe Regentes gebeld waar die avond een open podium was. Diezelfde avond stond ik met een zelfgeschreven verhaaltje op het podium.”

Lachen

Thom was tevreden over zijn optreden. Mensen hadden gelachen en ‘het was meteen raak’. “Maar blijkbaar was het geen open podium, maar een concours. Dat werd me over de telefoon verteld en ik was door naar de volgende ronde.

Die ronde won ik ook en toen was de titel ‘Beste in de Buurt’ van mij. Dat concours heeft trouwens nooit meer plaatsgevonden dus die titel draag ik nog steeds haha. Maar ook mocht ik optreden op Parkpop. Dat was even anders dan een zaaltje, maar zorgde ervoor dat ik besloot door te gaan om ‘meer meters te maken’ op het podium. Daar leer je namelijk het meeste, zo dacht ik”.

Paul van Vliet

Geloof het of niet, Thom schreef zich weer in voor een open podium wat geen open podium bleek te zijn. “Dat bleek een soort auditie voor de Paul van Vliet Academie. Daar deed ik mee aan een aantal workshops en dat heb ik toen maar volgehouden tot het eind en heb daar nu mijn papiertje van. Al tijdens die opleiding speelde ik trouwens stukjes in het land, schreef columns en maakte een documentaire over cabaret op Scheveningen. Wist je dat er ooit 8 theaters waren daar?

Maar goed, ik speelde ook de voorstelling ‘Avond aan Zee’ in de Lourdeskerk en na die voorstellingen zou ik de hort op gaan en steeds meer in het land spelen. Toen kwam corona. Daar zit je met je plannen. Het moment van een voorstelling is heel bepalend, dus ik kon een periode even helemaal niets, gelukkig kan ik dus af en toe bij de vissen aankloppen.

En er is inmiddels ook weer positief nieuws want de eerste boekingen voor het nieuwe jaar zijn al binnen én als we weer gaan spelen verkoop je de zaal zo uit met maar 30 man in de zaal haha.”

Wil je meer zien en horen van Thom? kijk dan op zijn Instagrampagina of koop straks een kaartje voor zijn voorstellingen.

adv.