Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Haagse Splinter doet zó veel: ‘Ik ben een vlinder die rondhuppelt van bloem naar bloem’

Door Allan Vos 19 mei 2020

Ook ter tijde van corona gaan we door met gesprekken met opvallende Hagenaars. Deze week spreken we Splinter Chabot. Op een bankje (met anderhalve meter afstand tot elkaar) in de zon met een thee-to-go. 

Aan de rand van de Hofvijver komt Splinter (ik zeg altijd dat ik 21 ben, maar ik ben 24), in een knalroze jasje met opvallende knopen, aanfietsen. We spreken met hem over boeken schrijven, opgroeien in Den Haag bij vader Bart Chabot (schrijver) en moeder Yolanda (arts) en een studie die maar niet afkomt.

Kleurrijk

Splinter werd geboren in de Waalsdorperweg, in het huis waar zijn ouders nog steeds wonen. “Het is een soort Villa Kakelbont en mijn broers en ik hebben afgesproken dat het ook altijd zo moet blijven. Wat ik nu aanheb (zie foto) is nog rustig vergeleken met het interieur, het huis hangt vol tierelantijntjes. Heel gezellig en kleurrijk.”

Fantasie

“Thuis was mijn moeder de baas en mijn vader was vaak te vinden in zijn schrijfkamertje. In de kamer van mijn broertje Storm en ik bouwden we hele fantasiewerelden na. De ene keer was onze kamer een bibliotheek, dan weer een restaurant. Mijn ouders probeerden ons een beetje de illusie van de wereldvrede te laten behouden, daarom keken we bijvoorbeeld ook geen Jeugdjournaal. Maar de creativiteit werd wel flink aangemoedigd.”

Splinter ging naar het VCL (middelbare school) waar hij het erg naar zijn zin had. “Ik wilde eigenlijk niet meer van school af. Die vastigheid die een school biedt, met allemaal vaste mensen om me heen, dat wilde ik niet kwijt. Ik had dan ook eigenlijk gedacht dat ik mijn eindexamen niet zou halen en dat mijn vrienden wel wilden blijven zitten net als ik. Dat wilden zij natuurlijk niet en wonderbaarlijk genoeg slaagde ik zelf ook.”

Amsterdam

“Ik koos voor de opleiding politicologie in Amsterdam. Ten eerste omdat ik graag in Amsterdam wilde studeren maar ook omdat de politiek eigenlijk overal tentakels heeft, net als een octopus. Voor mij betekent dat, dat ik nog even geen keuze hoef te maken welke richting ik uiteindelijk op zou gaan in mijn werkende leven. Ik ben trouwens nog niet afgestudeerd hoor. De opleiding duurt 3 jaar en ik zit nu in mijn zesde jaar, ik hoef alleen mijn scriptie nog ‘maar’ te schrijven.”

Televisie

Dat Splinter langer doet over de opleiding is geen verrassing als je kijkt naar wat hij allemaal ‘tussendoor’ heeft gedaan. “Tijdens mijn studie ben ik een tijdje voorzitter van de JOVD (de jongerentak van de VVD) geweest en werd eens gevraagd om, op TV, een gesprek aan te gaan met Jan Terlouw. Een paar weken later werd ik gevraagd of ik dat niet vaker wilde doen. Ik had daar nooit zo over nagedacht, maar ik vond het leuk en mocht een eigen televisieprogramma maken. In ‘Splinter in de politiek’ sprak ik over jezelf blijven in de politiek en tegelijkertijd zat ik ook regelmatig als tafelheer bij DWDD.”

Confettiregen

En of dat nog niet genoeg was schreef hij dit jaar ook nog zijn eerste boek “Een maand lang heb ik mezelf opgesloten en schreef ‘Confettiregen’. Over onder anderen mijn coming out, kwetsbaarheid, twijfel en door onzichtbare wetten heen beuken. Ik zie het als mijn missie om daarmee door te gaan. Maar op welke manier ik dat ga doen weet ik nog niet, misschien met iets op TV of weer een boek. Ik plan het niet zo. Ik ben nogal een vlinder in het bos die ongepland rondhuppelt van bloem naar bloem en soms is zo’n bloem een succes. Ik zie het als gecontroleerd verdwalen in je eigen leven haha.”

Den Haag

“Ondanks dat ik soms in een fantasiewereld leef sta ik ook goed met beide benen op de grond. Als ik bijvoorbeeld ga joggen bij de Waalsdorpervlakte vlakbij mijn ouderlijk huis, sta ik altijd even stil bij het monument. Het is een bijzondere plek in Den Haag en erg belangrijk.

Ook kom ik graag in Clingendael, die bomen daar zijn prachtig en enorm. De sfeer die er hangt zorgt dat ik weer ga dromen. Net als bijvoorbeeld het Binnenhof, ik zie dat echt als een soort Zweinstein. Winkelen doe ik eigenlijk alleen met kerst, dat vind ik de fijnste tijd van het jaar en dan is ook de meest fantasierijke kleding en prullaria te koop. Mijn huis hangt namelijk alle dagen vol met mooie ornamenten en kerstlichtjes, zo heb ik het hele jaar een mooie sfeer.”

Lees ook:

OMG! UNIQLO komt in het oude Marks & Spencer pand aan de Grote Marktstraat

Modefans opgelet want er komt eindelijk weer een fantastische winkel naar de Grote Marktstraat. Een ...

Bakken maar! Koningin Máxima deelt het recept van haar lievelingskoekjes

Wie jarig is trakteert, en dat deed koningin Máxima dan ook. Gisteren vierde ze haar 49ste verjaarda...

Fotoserie: Allemaal Kevers en VW-busjes op de boulevard van Scheveningen

Vandaag (17 mei 2020) zou het Aircooled Scheveningen plaatsvinden. Tijdens dit jaarlijkse evenement ...

adv.