Ruub is al 40 jaar de beste vriend van Sinterklaas: ‘Ik heb de leukste hobby die er is’

Sinterklaas Ruub. Foto indebuurt

Wanneer je Ruub Petow hoort spreken, doet zijn stem meteen een belletje rinkelen. Maar waarvan ook alweer? Wat blijkt: Ruub draagt al 40 jaar dé mijter tijdens de sinterklaasintocht op Scheveningen.

Al veertig jaar rijdt hij mee in de sinterklaasoptocht door Scheveningen en Den Haag. In die tijd heeft hij veel schimmels bereden en veel kinderen voorbij zien komen. Zelfs zijn eigen kids zagen niet wie er werkelijk onder die witte baard zat. Samen met Ruub blikken we terug op al die jaren.

We zijn uitgenodigd in zijn woning aan de langste laan van Den Haag. In de kleurrijke zitkamer bij de open haard vertelt hij vol enthousiasme over het geheim van een goede Sinterklaas. Want veertig jaar dit volhouden is niet niks.

In 1982 dacht ik ‘het lijkt me leuk om een keer Sinterklaas te zijn’, en dat is het nog steeds

Ruub

Geheim van een goede Sinterklaas

Je kent wel die grappige filmpjes van een Sinterklaas die van zijn paard valt of er niet eens echt op kan komen. Dat is volgens Ruub dan ook het geheim van een echt goede Sinterklaas. “Een Sinterklaas moet goed kunnen paardrijden”, en Ruub kan dat, want hij heeft onder andere bij de bereden politie gewerkt. “Daarbij heeft een goede Sinterklaas de juiste kleding. Want met een strakke onderrok kom je niet op een paard. Sommigen hebben een broekrok ikzelf heb een hele lange split.”

Paard en tram

Al jaren loopt Sinterklaas op zijn paard een hele lange route door Scheveningen en Den Haag, dit jaar wordt die tocht onderbroken door een tripje met de tram. “Vooraf krijgt Sinterklaas nog wel tram-rijles, want ondanks dat het een klein stukje is, is het natuurlijk wel belangrijk dat Sinterklaas weet waar de rem zit.”

Verder zit de kindervriend dit jaar op paard Replay. “Er zijn heel wat fijne paarden geweest, Sinterklaas heeft zelfs een keer op een pony gezeten omdat het paard op die ochtend ineens mank liep. 10 centimeter kleiner valt misschien niet iedereen op, toch voelde het knullig. Replay is een fijn paard, want het is een werkpaard, dus hij gaat niet helemaal los omdat hij eindelijk iets te doen krijgt. Dit is dagelijkse kost.”

Familie

Ruub is een echte familieman die graag zijn kleinkinderen en bonuskinderen ziet. Maar ja, als dé Haagse Sinterklaas is het nog best lastig je identiteit te verbergen. “Als ze 7 of 8 jaar zijn vallen ze ‘van hun geloof'”, laat Ruub weten. “Maar ook al herkennen ze soms mijn stem, toch valt het kwartje soms niet. Zo zijn er mijn bonuskinderen Sem en Dex, die zitten nog super ‘in hun geloof’. Sem hoorde mijn stem tijdens het kijken naar Sinterklaas op televisie en zei dat ook tegen zijn moeder: ‘Ik hoor Ruub’. Toch bleef hij kijken en kwamen er verder geen vragen. Sinterklaas bestaat, is dus de conclusie voor die kinderen.”

Laatste keer

Dit is de 75ste sinterklaasintocht in Den Haag, voor de 74-jarige Ruub is het de veertigste editie en nog geniet hij elke keer weer, maar waar houdt het op? “Ik weet dat het een keer stopt, maar dan moet ik wel een goede opvolger vinden. Zoals ik eerder vertelde heeft een goede Sinterklaas veel eigenschappen nodig zoals het juiste postuur en vooral goed kunnen paardrijden. Dat laatste is lastig te vinden.”

Voorlopig kunnen we dus nog wel even genieten van Ruub: “Het is nog steeds een grote en hele leuke uitdaging om ‘de Sint’ elk jaar weer zo goed neer te zetten, dat hij – niet alleen voor de ‘gelovige kinderen’-, maar zeker ook voor volwassenen écht bestaat. Zes weken per jaar is en blijft dit de leukste hobby die er is!”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen”

Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen

Ga naar “Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’”

Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’

Ga naar “Noor is onze kerstengel en dit is waarom”

Noor is onze kerstengel en dit is waarom

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • 16:00 - 22:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag”

Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag

 • Indebuurt Den Haag
 • Tijdelijk

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023