Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roland heeft een droombaan: hij mag heel de dag schoenen shoppen

Door Allan Vos 7 mei 2019

Tussen de rekken en tafels vol glimmende merksneakers bij schoenenzaak De Rode Loper komen we Roland van der Lee tegen. Hij is druk bezig de schoenen een mooie plek te geven in de winkel die de afgelopen weken flink werd verbouwd. Rolands werk is 24/7 gevuld met schoenen en daar willen we graag meer van weten.

“Ik deed eigenlijk een ICT opleiding maar ben toch mode gaan studeren op het Mondriaan,” vertelt Roland ons terwijl de werklui een grote glazen presentatietafel naar de eerste verdieping sjouwen. “Het gaat hier zo mooi worden. We zijn een paar maanden dicht geweest, maar de schoenen komen straks écht veel beter uit de verf. Wist je dat ik gewoon begonnen ben als verkoper hier?”

Verkoper

Tijdens zijn modestudie liep Roland stage bij diverse luxe modezaken in Amsterdam en bleef daar na zijn studie ook werken, “Maar de afstand begon me echt op te breken. Daarom was ik erg blij dat ik de kans kreeg om hier aan de slag te gaan. De Rode Loper is gewoon lekker dicht bij huis.

De winkel moet natuurlijk vol staan met mooie schoenen, maar aan het eind van het seizoen moeten ze wel verkocht zijn

Ik begon hier als verkoper, werd shopmanager -dat ben ik nog steeds-, maar kreeg ook de kans om me te bewijzen als inkoper. Supergaaf natuurlijk. Drie jaar geleden vroeg Hans, de eigenaar, mij mee op inkoopreis. Een hele eer natuurlijk. Ik was toen nog heel simpel gekleed in een jeans, overhemd en pull-over en mocht meteen naar de modeshow van Kris van Assche (de ontwerper van Dior toentertijd). Iedereen was piekfijn gekleed, allemaal fashionmensen. Het was een groot circus en een ervaring die ik nooit meer vergeet.”

Modeshows

Inmiddels is Roland er wel aan gewend, “We komen regelmatig op uitnodiging van de merken bij modeshows en showrooms in Milaan, Parijs en Londen. Dat is waar ik de nieuwe collectie te zien krijg en bepaal wat er wordt ingekocht.

Ik koop alleen de 15 toplabels op modegebied in. Maar weinig schoenenwinkels mogen die labels verkopen. Dat is eigenlijk alleen voor de top warenhuizen van de wereld weggelegd. Maar het feit dat we naast het paleis zitten helpt wel mee dat wij toch tot die groep verkopers behoren. We hebben Gucci, Balenciaga, Valentino, Givenchy en Balmain; noem maar op. Niet goedkoop, maar wel de mooiste labels en ontwerpen.”

Droombaan

Het is natuurlijk voor veel mannen en vrouwen een droombaan om je elke dag onder te dompelen in mode en zelf te bepalen wat je mag (in)kopen, “Dat is nog best lastig hoor, dat inkopen,” vertelt Roland. “Je moet goed weten wat de klant wil. De winkel moet natuurlijk vol staan met mooie schoenen, maar aan het eind van het seizoen moeten ze wel verkocht zijn. Soms kies ik daarom een schoen uit die goed commercieel verkoopt en een andere keer een highfashion-schoen, waarvan het wat minder zeker is dat ‘ie wordt verkocht maar die vooral de aandacht van de klant zal trekken.”

De voordeligste schoen is een Mallet van € 200,-

Eigenlijk is er nog maar één merk dat Roland mist in de net verbouwde winkel. “Alleen de schoenen van Louboutin zou ik nog wel willen verkopen. Soms krabbel ik me wel achter mijn oren hoor, want de schoenen worden steeds duurder. Zo heb ik hier een Dsquared2 van €925,00, en de voordeligste schoen is een Mallet van € 200,-. Maar de vraag van de klant blijft en met de merken die we verkopen hebben we gewoon de top te pakken.”


Meer over De Rode Loper ontdekken?

De Rode Loper schoenenwinkels

Gesloten10:00 - 18:00

Hoogstraat 26, Den Haag

Bekijk meer:schoenenwinkels

adv.