Robert is verpleegkundige op de IC-afdeling en de ambulance: ‘de werkdruk is soms erg hoog’

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Het is koud wanneer we de ambulance post van de GGD binnenlopen. Gelukkig komt Robert Ooijen al snel met een lekker warm bakkie aanlopen. Die drinken we op in de ambulance waar Robert sinds dit jaar om de twee maanden in werkt.

Robert werkt zowel op de Intensive Care afdeling als op de ambulance. Maar dat is niet iets waar hij als kleine jongen van droomde. “Ik droomde ervan om piloot te worden. Maar door het vakkenpakket koos ik uiteindelijk toch voor verpleegkunde. Ik heb nog wel een privéles staan om zelf eens te gaan vliegen. Met instructeur uiteraard”. Ondanks dat de luchtvaart hem altijd heeft geïnteresseerd is Robert op zijn plek bij het HMC Westeinde

Op de IC

Hij deed de opleiding HBO-verpleegkunde op de Haagse Hogeschool en heeft daarna een voorbereidingstraject IC-opleiding gedaan waarna hij in 2012 op de IC is gaan werken. Inmiddels weten de meeste mensen wel wat werk op de IC-afdeling in een ziekenhuis inhoudt. Maar, volgens Robert, bestaat er alsnog veel onduidelijkheid. 

Lees verder onder de foto.

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Werken op de IC-afdeling van een ziekenhuis

Terwijl we onze vingers warmen aan de inmiddels wat afgekoelde koffie legt Robert het ons uit. Het IC-team (met verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten, diëtisten) zorgen voor patiënten die acute en/of intensieve zorg nodig hebben. 

Bij acute zorg (bijvoorbeeld een verkeersongeval, poging tot zelfdoding, hersenbloeding) betekent dit dat orgaansystemen plotseling niet goed werken, waardoor de patient door medicatie en/of apparatuur ondersteund moeten worden (bijvoorbeeld bloeddrukmedicatie, een beademings- of dialyseapparaat). De patient moet dan continue gemonitord worden, want er kan snel iets veranderen in de gezondheidssituatie.

Intensieve zorg is nodig bij mensen die erg verzwakt zijn door een (langdurige) ziekte of die grote wonden hebben na een ongeval of operatie. De intensieve zorg houdt vooral in dat het IC-team helpt bij de dagelijkse activiteiten zoals wassen, tanden poetsen, voeding geven. En uiteraard ook het geven van medicatie, monitoren en inspringen op acuut veranderende situaties. 

“Dit alles maakt het zijn van IC-verpleegkundige uitdagend. Je moet continue alert zijn en de link kunnen leggen tussen diverse orgaansystemen.” Het leukste aan het werk op de Intensive Care vindt Robert, naast het samenwerken met collega’s, het goed na te moeten denken over de gezondheid van een patiënt; waarom heeft hij/zij zo’n lage bloedruk, wat kunnen we nog verwachten, wat doe ik als dit of dat gebeurt? “Het kan gebeuren dat je de hele dienst met één patient bezig bent.”

Lees verder onder de foto.

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Van IC-verpleegkundige naar werken op de ambulance

Robert volgde ook een specialisatie op het gebied van beademing. “Dit geeft nog meer diepgang in het vak en zorgt dat ik altijd op de hoogte ben van de laatste (internationale) ontwikkelingen van de acute zorg”. Diepgang en uitdaging, daar is Robert altijd naar op zoek. Daarom deed hij in 2020 een opleiding tot ambulanceverpleegkundige

“Als ambulanceverpleegkundige werk ik zelfstandig met de collega ambulancechauffeur. Je moet dus zelf besluiten nemen en soms samen een oplossing zoeken voor een bepaald probleem. Dat vind ik super leuk om te doen. De verschillende omstandigheden maken iedere dag weer anders.” Door het uitwisselingstraject tussen het HMC Westeinde en de ambulancedienst van GGD Regio Haaglanden wisselt Robert iedere twee maanden van werkplek.

Fysieke en mentale uitdagingen van zo’n pittige baan

Werken op de IC-afdeling in het ziekenhuis en daarnaast als ambulanceverpleegkundige door regio Haaglanden heen om zorg te verlenen. Het lijkt ons ontzettend pittig. “Door de vele hulpmiddelen, zoals elektrische bedden en brancards, is het fysieke deel van het werk gemakkelijker en lichter geworden. Op de ambulance zijn we ook erg blij met de hulp van de politie of brandweer.” Ook op mentaal vlak wordt er hulp geboden geeft Robert aan. Zo is er een opvangteam waarmee gesproken kan worden wanneer er iets ingrijpends is gebeurd. “En praten met andere teamleden, zoals bij ambulancewerk de collega chauffeur, kan ook veel helpen.” Robert oogt nuchter en geeft aan dat hij de knop vaak wel om kan zetten als hij naar huis gaat.

Michèle, de vrouw van Robert, werkt ook in de zorg en dat helpt bij het begrijpen van bepaalde termen of situaties. “Overigens moeten we niet onderschatten wat het werk met zich mee kan brengen. Als je toevallig net de diensten werkt waarin alle ellendige gebeurtenissen plaatsvinden, krijg je soms veel te verwerken.”

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Hoge werkdruk door de pandemie

Terwijl we om de ambulance heen lopen en Robert hier en daar wat aanwijst en uitleg geeft spreken we over de hoge werkdruk tijdens de pandemie.

“Op beide werkplekken is de werkdruk soms erg hoog.” Niet alleen valt er veel personeel uit om diverse redenen, ook hebben mensen een duidelijke mening zonder er inhoudelijk veel vanaf te weten. “Men staat er niet altijd bij stil wat ze daadwerkelijk zeggen of hoe het over kan komen.” Hierdoor ontstaan er volgens Robert soms discussies die niemand ten goede komen. “Dat is nu vaker dan voorheen en vind ik best jammer. Gelukkig kom ik nog veel mensen tegen die wel dankbaar zijn voor wat wij doen. En geloof me, we doen voor iedereen even hard ons best”. 

Vrijwilliger bij de Haagse volleybalclub Sovicos

Naast een drukke baan vindt Robert het belangrijk om te sporten. “Voornamelijk om in beweging te blijven, maar ook zeker voor de gezelligheid”. Na lang op leuk niveau te hebben gevoetbald besloot Robert zo’n 5 jaar geleden iets nieuws te proberen. Hij ging volleyballen bij Sovicos en doet dat nog altijd met veel plezier. Ook is hij vrijwilliger bij de volleybalclub. “Ik vind het doen van vrijwilligerswerk belangrijk, in welke vorm dan ook. Het draagt iets bij aan de maatschappij en je doet er anderen een plezier mee. Dat is de reden dat ik niet alleen zelf volleybal maar ook graag mijn steentje bijdraag als vrijwilliger.”

Ons bakkie is op en ook onze tijd want Robert moet weer aan het werk. Acute zorg laat immers niet op zich wachten. 

Lees ook:

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Gezamenlijk wonen onder de Griekse zon: de Haagse Linda en Hooman maken het werkelijkheid”

Gezamenlijk wonen onder de Griekse zon: de Haagse Linda en Hooman maken het werkelijkheid

Ga naar “Sangie presenteert op ’t Bevrijdingsfestival: ‘Als het aan mij ligt ga ik elk jaar’”

Sangie presenteert op ’t Bevrijdingsfestival: ‘Als het aan mij ligt ga ik elk jaar’

Ga naar “Suzanne heeft EDS: ‘Ik verlies steeds mijn bewustzijn’”

Suzanne heeft EDS: ‘Ik verlies steeds mijn bewustzijn’

In onze gids

Ga naar “Hoeve Essesteijn”

Hoeve Essesteijn

 • Kinderboerderijen
 • Gesloten
Ga naar “Food Hall MingleMush”

Food Hall MingleMush

 • Anna van Buerenplein 712
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Boodschappen
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Blokker heteluchtfriteuse BL-18304 € 99,99”

Blokker heteluchtfriteuse BL-18304 € 99,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Diverse A-merk schoenen** € 24,99”

Diverse A-merk schoenen** € 24,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Kipling dames tas € 32,99”

Kipling dames tas € 32,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Zelfstandig werkend kok”

Zelfstandig werkend kok

 • La Galleria
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Teamleider Logistiek”

Teamleider Logistiek

 • Amazing Oriental Den Haag-Ypenburg
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Food Corner Medewerker”

Food Corner Medewerker

 • Amazing Oriental Den Haag-Ypenburg
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Administratief Financieel Medewerker”

Administratief Financieel Medewerker

 • Invers BV
 • Parttime

Topper

Ga naar “Inspecteur achterstallig woningonderhoud Haagse Pandbrigade”

Inspecteur achterstallig woningonderhoud Haagse Pandbrigade

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Den Haag Onderneemt!”

Den Haag Onderneemt!

 • Ondernemersportaal
 • 31 mei 2022

Topper

Ga naar “Gespreksdiner- Heb het lef!”

Gespreksdiner- Heb het lef!

 • iederal
 • 10 juni 2022

Topper

Ga naar “Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Den Haag”

Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Den Haag

 • Broodfonds
 • 20 juni 2022

Topper

Ga naar “Den Haag outdoor 2022”

Den Haag outdoor 2022

 • 18 juni 2022
Ga naar “Green Garden festival 2022”

Green Garden festival 2022

 • 13 augustus 2022