Rik gaat fast fashion tegen en koopt denim met een goed verhaal

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Wanneer we het JUNO block op de Binckhorst inlopen wacht Rik van Coolwijk (36) ons voor zijn deur op. We stappen binnen terwijl hij ons een lekkere bak koffie aanreikt. En met koffie in de hand leidt Rik ons rond in zijn prachtige woning waar hij samen met vriendin Geertje en hond woont.

In 2014 verkocht de gemeente op verschillende plekken in Den Haag kluspanden en kavels. “Ik kreeg de kans om samen met een groep mensen een oud kantoorpand te kopen wat het eerste woonproject op de Binckhorst sinds vijftig jaar zou worden”.

Gokje

Het was een beetje een gok, geeft Rik toe. “Of ik zou een woning hebben in een saai industriegebied of de Binckhorst zou zich langzaam veranderen in een nieuwe hippe woonwijk. Die gok nam ik en daar heb ik geen moment spijt van gehad”. En we snappen dat, het huis is een prachtige verzameling van industrieel, historie en warmte. Rik houdt wel van een gokje, maar niet als het aan zijn wat uit de hand gelopen hobby ligt.

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Verknocht aan denim

Op de Instagrampagina van Rik zien we denim, denim en denim. Daar zijn we uiteraard benieuwd naar en vragen hem dan ook de denim van zijn lijf. “Toen ik jong was begreep ik niet dat mensen veel geld uitgaven aan jeans die al voor het grootste deel versleten waren”. Die versleten look komt door wassingen. In de laatste fase van de productie wordt de broek gewassen en nabewerkt. Zo krijg je een scala aan gekleurde jeans, van heel donker naar heel licht.

“Met de gedachten dat ik mijn jeans best zelf kan verslijten door ze gewoon lang te dragen kwam ik terecht bij dry(raw) denim en het merk Atelier LaDurance. Onbeschrijfelijk mooi maar ook veel te duur.” En zo begon de liefde van Rik voor denim. Door het zien van dat mooie merk is hij onderzoek gaan doen en kwam al snel in de wondere wereld van de high end denim en daar is hij niet meer weggegaan. 

Stapel jeans

We zijn inmiddels neergestreken aan tafel terwijl Rik een stapel denim op de tafel legt. Hij laat ons de verschillen tussen de broeken zien en elke broek heeft een eigen verhaal. Wat een broek nou een echte goede denim maakt ligt volgens Rik aan verschillende dingen. “Zo heb je de stof. Bij voorkeur een Selvedge Denim.” Deze manier van weven wordt niet veel meer toegepast gezien de hoge kosten. Maar, als we Rik moeten geloven geeft het weven op deze manier een hogere kwaliteit stof met meer karakter. 

In de jaren 50 werden de meeste stoffen geweven op een shuttle loom. Dit zijn weefmachines die lappen stof produceren van ongeveer 90cm breed. De zijkanten van deze lappen stof waren geweven om te voorkomen dat de stof zou gaan rafelen of omkrullen. Omdat de zijkanten van de lappen stof dus geweven uit de machine kwamen werden dit self-edge (zelfkant) genoemd. Hier komt de naam selvedge van.

Hij pakt er een andere broek bij en begint te vertellen over de verftechniek. “De gebruikte verftechniek is ook belangrijk en bepaalt voor een groot deel hoe de stof eruit gaat zien nadat hij een lange tijd gedragen is.” 

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Van Fast Fashion naar Slow Fashion

Daarnaast is de constructie van de broek belangrijk. Bij echte denim gaat het erom dat een broek niet één seizoen maar jaren mee kan. Dat is wel wat anders dan fast-fashion. “Er is zoveel mis in de mode industrie, ik probeer zoveel mogelijk weg te blijven van alles wat in massa en onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd is.” Tegenwoordig heet het een challenge wanneer je drie maanden geen nieuwe kleding koopt. Met goede denim heb je dus een broek die jaren mee gaat. En zeg nou zelf, denim draag je elk seizoen, toch? Volgens Rik wel. “Voor mij wordt een goed paar denim door de jaren heen alleen maar mooier. Net als de groeiringen van een boom de groei van een boom aanduiden, doen slijtplekken en reparaties dat bij denim. Het geeft karakter.” 

“Ik probeer bewust om te gaan met de keuzes die ik maak. Zo probeer ik minder kleding te kopen en de kleding die ik koop is van betere kwaliteit. Ik let hierbij op de gebruikte materialen, het productieproces en wie het gemaakt heeft.”

Vier miljoen ongebruikte schoenen in Nederland

Wat begon met een paar mooie denim broeken breidde zich uit naar Rik’s hele kledingkast, waar we overigens ook een kijkje mogen nemen. We zien een paar prachtige schoenen staan. Vroeger droeg Rik nog wel sneakers maar inmiddels geldt voor zijn schoenen hetzelfde als voor zijn broeken. “Ook hier ben ik op zoek gegaan naar schoenen die een leven lang mee kunnen.”

In een onderzoek van Dresscode lazen we dat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen ruim vijftien paar schoenen in de kast heeft staan waarvan zeker zo’n vijf paar niet of nauwelijks gedragen worden. Bij mannen zijn dit er twee. Wanneer deze resultaten doorgerekend worden naar de gehele bevolking, betekent dit dat er minstens vier miljoen ongebruikte schoenen in de Nederlandse kasten staan!

“Bij schoenen vind ik het belangrijk dat de gebruikte materialen van topkwaliteit zijn, maar ook dat de constructie van de schoen zo in elkaar zit dat een goede schoenmaker de schoen volledig kan demonteren en altijd kan repareren”. Zie het als de fair phone onder schoenen.

Rik inspireert ons om beter met kleding om te gaan. Te onderzoeken waar een kledingstuk vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en of het een beetje lang mee gaat.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Carel (73) uit Den Haag speelde in de grootste Hollywoodfilms: ‘Lurch heeft mij veel gebracht’”

Carel (73) uit Den Haag speelde in de grootste Hollywoodfilms: ‘Lurch heeft mij veel gebracht’

Ga naar “Robert is verpleegkundige op de IC-afdeling en de ambulance: ‘de werkdruk is soms erg hoog’”

Robert is verpleegkundige op de IC-afdeling en de ambulance: ‘de werkdruk is soms erg hoog’

Ga naar “10 x spraakmakende Hagenaars in 2021”

10 x spraakmakende Hagenaars in 2021

In onze gids

Ga naar “Angie’s Kitchen”

Angie’s Kitchen

 • Noordeinde 148
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Food Hall MingleMush”

Food Hall MingleMush

 • Anna van Buerenplein 712
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “De Haagsche Oliebollenbakkerij”

De Haagsche Oliebollenbakkerij

 • Grote Marktstraat
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Robijn wasmiddel 4 stuks € 8,99”

Robijn wasmiddel 4 stuks € 8,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 6 februari 2022
Ga naar “Alle Blokker badtextiel 600 grams 1+1 gratis”

Alle Blokker badtextiel 600 grams 1+1 gratis

 • Blokker
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Kruidvat billendoekjes van € 27,98 voor € 13,99”

Kruidvat billendoekjes van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Algemeen medewerker crematorium Haagse Duinen”

Algemeen medewerker crematorium Haagse Duinen

 • CUVO Uitvaartzorg
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Shopmanager Spirituele winkel Ananda”

Shopmanager Spirituele winkel Ananda

 • Ananda Spiritual Living
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker onderhoud sportparken”

Medewerker onderhoud sportparken

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Zaalwachter Fotomuseum”

Zaalwachter Fotomuseum

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime