Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Richard heeft zin om Den Haag wat meer lef te brengen, áls hij burgemeester wordt

Door Allan Vos 12 mei 2020

Richard de Mos (net afgelopen week 44 geworden) is een van de weinigen die nog aan het werk is op het stadhuis. In een bijna leeg kantoor is er, ook tijdens de coronacrisis, gelukkig een moment waarop we hem wat beter kunnen leren kennen en vragen naar zijn plannen voor Den Haag.

Een Haagse moeder en een Scheveningse vader zorgde ervoor dat Richard een groot deel van zijn jeugd in Den Haag doorbracht. “We woonden in Hoek van Holland, maar ik was erg veel bij mijn opa en oma in Den Haag. We gingen ook elk weekend naar ADO. Toen ik 18 werd ging ik zelf ook in Den Haag wonen. Eerst vlakbij het Om en Bij en later in de Vreeswijkstraat. Een ideale plek om naar ADO te blijven gaan natuurlijk.”

Pim Fortuyn

“Ik ben eigenlijk altijd al geïnteresseerd geweest in de politiek, ik kom uit een linkse PvdA familie, maar omdat ik Pim Fortuyn wel boeiend vond, leverde dat flinke discussies op. Toen Fortuyn op 6 mei 2002 werd vermoord werkte ik in de haven. Snel daarna liet ik mij omscholen voor het onderwijs en kwam te werken in eerst de Zuiderparkbuurt en later in Spoorwijk bij kinderen met een ‘uitdaging’.”

Politieke partij

Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon want Richard ging de politiek in. “Ik begon bij Wilders (PVV), maar door onenigheid vertrok ik en begon in oktober 2012 Groep de Mos. Blijkbaar deden we iets goed voor de stad want 6 jaar later werden we de grootste partij van Den Haag.

‘De tijd van traditionele politiek is voorbij’

Politiek is echt flink hard werken. Ik besteed er enorm veel tijd aan. Ik ben ook goed bereikbaar voor mensen, dat vind ik belangrijk. Per mail en Twitter weet iedereen me te vinden. Datzelfde geldt ook voor Facebook, waarbij ik helaas niet de tijd vind om alle berichten die ik via Messenger dagelijks binnenkrijg direct uit te lezen. De mailbox stroomt dagelijks vol en ik probeer er voor iedereen te zijn, maar ik ben ook eerlijk, want niet alles lukt en ik ga ook niet over elk probleem in Den Haag. Het gaat erom dat je écht naar de mensen luistert. Vaak is een doorverwijzing of een duwtje in de juiste richting al genoeg.”

Links-rechts-denken

Groep de Mos is volgens Richard niet links of rechts georiënteerd. “Ik zie ons echt lokaal en oplossingsgericht. Maar qua veiligheid zitten we soms in het ‘rechterhokje’. Ik vind het belangrijk dat er voor iedereen goede voorzieningen zijn, maar als er misbruik van wordt gemaakt treden we op. Dat is een kwestie van je gezonde verstand gebruiken en heeft niets met rechtse politiek te maken vind ik.

Sowieso vind ik het nogal vreemd dat, wanneer iets niet bij je partij past, je het probleem maar laat liggen. Volksvertegenwoordigers moeten mensen helpen en niet in klassiek links en rechts blijven denken. Ombudspolitiek noem ik dat. Waarbij ik echt denk dat de tijd van de traditionele politieke partij wel voorbij is. Kijk maar naar lokale partijen, die groeien als kool.”

Burgemeester

Niet alleen partijen groeien als kool, ook de ambities van Richard zitten in een opwaartse spiraal. “Als het aan mij ligt word ik burgemeester van Den Haag ja. Ik kom hier vandaan en hou van de stad. Ik werk oplossingsgericht en dat kan de stad goed gebruiken en ook het feit dat ik zichtbaar ben, vind ik heel belangrijk.

‘We mogen wel wat meer durf en lef tonen’

Er is flink wat werk aan de winkel maar gelukkig ben ik een goede onderhandelaar. Zoals straks met de verbouwing van het Binnenhof, daarvoor ben ik van plan flink met mijn vuisten op tafel te slaan zodat de stad en onder anderen de ondernemers goed gecompenseerd worden. We mogen wel wat meer durf en lef tonen. Ik wil er voor de mensen zijn en wat betekenen voor de stad. Ik ben een van jullie, dat was ik als wethouder ook. Ik had wel een pak aan, maar geen das en je kon me gewoon Richard en je en jij noemen. Maar wel met wederzijds respect uiteraard.”

Lees ook:

Rebecca neemt na 35 jaar afscheid van theaterschool Rabarber (die ze zelf opzette)

Veel Haagse kinderen (jong en oud) kennen Theaterschool Rabarber wel. Maar liefst 35 jaar lang is Re...

Chill! Bij deze verkeerslichten is het langer en vaker groen voor fietsers en voetgangers

Nu de coronamaatregelen stukje bij beetje worden versoepeld, wordt het ook weer wat drukker op de we...

Kapper Tim opent (nu het weer mag én 2 dagen voor zijn 30ste) zijn eerste eigen kapsalon

Wil je net je eerste kapperszaak annex make-upsalon openen, gooit het coronavirus roet in het eten. ...

adv.