Renske gaat naar de Paralympische Spelen ‘Ik ben zeker een kanshebber’

Door Joyce Hoogland 30 januari 2018

Yeah! Binnenkort beginnen de Olympische Winterspelen. Vaak volgen we die van begin tot eind en vergeten we de Paralympische Spelen. Maar dat zou zonde zijn, want dan mis je de Haagse Renske van Beek. Zij vertegenwoordigt Nederland op het onderdeel parasnowboarden “Ik ben super blij en loop elke dag met een mega smile op mijn gezicht!”

Vorig jaar werd de 28-jarige Renske vierde op het WK parasnowboarden. Daardoor kwam ze bij NOC*NSF onder de aandacht. Dat zorgde ervoor dat Renske zich volledig kon richten op haar sport en dat ze zich kon kwalificeren voor de Paralympische Winterspelen.

Verlamd

Wij spraken Renske bij Caesar Sport in Den Haag, waar zij regelmatig in het zwembad ligt. Renske vertelt waarom zij meedoet aan de Paralympische Spelen en niet de ‘gewone’ Olympische Spelen: “Ik heb toen ik 10 jaar was een herseninfarct gehad waardoor de linkerkant van mijn lichaam verlamd raakte.” Dankzij het vele sporten kan Renske zonder hulpmiddelen lopen, alleen werkt alles toch net even anders dan bij een valide persoon.

Ongeluk

“Ik kom uit een wintersportfamilie. Door het herseninfarct kon ik niet meer skiën. Wanneer ik de bocht om wilde, ging mijn linkerbeen gewoon vooruit. Dus toen ben ik gaan snowboarden”, vertelt de optimistische sportster. Toen alles beter leek te gaan, sloeg het noodlot weer toe. “Toen ik 15 jaar was, ben ik geschept door een vrachtwagen.” Renske was onderweg naar school toen zij in de dode hoek van een vrachtwagen fietste. Deze reed over haar heen. Renske had haar linkerbeen gebroken en al haar kniebanden waren gescheurd. “Ik wilde gelijk weer snowboarden, maar die winter kon ik niet mee op wintersportvakantie. Ik ben vervolgens naar een sportfysiotherapeut gegaan en een jaar later stond ik bij de Uithof weer op een board.”

Prof

Na de Havo ging Renske communicatie studeren en daarnaast ging zij regelmatig op wintersportvakantie. “Op een dag kreeg ik bericht van het revalidatiecentrum. Bibian Mentel ging daar een lezing geven. Zij is de bekendste parasnowboarder van Nederland.” Na de lezing kwam Renske met Bibian in contact en uiteindelijk is zij snowboardles bij haar gaan volgen. Renske snowboardt nu in de categorie ‘lower limb 2’, beperking onder de knie. “Mijn hoofd geeft te langzaam signalen door aan mijn linkerbeen, waardoor het nemen van obstakels erg lastig is. Daarnaast heb ik een nadeel in deze categorie, want mijn linkerarm werkt bijna niet. Daar heb ik last van bij het vinden van mijn balans.” Verder is concentratie een zwak puntje. “Sinds het herseninfarct kan ik me minder goed concentreren. Ik heb wel eens gehad dat ik daardoor in de laatste bocht eruit vloog.”

Trainen

Renske voelt zich op dit moment topfit. Dat komt onder andere door haar strakke trainingsschema. “Doordeweeks train ik met de Nederlandse skivereniging op het sportcentrum Papendal. Ik heb daar een logeeradres en in het weekend sport ik hier in Den Haag bij Caesar Sport.” Voordat de Spelen beginnen heeft Renske nog een strak schema. Volgende week heeft ze een wedstrijd in Canada en daarna gaat ze twee weken trainen in Japan om daarna door te gaan naar Zuid-Korea. “Ik voel me goed en als ik me goed kan concentreren ben ik zeker een kanshebber in PyeongChang.”

De Paralympische Winterspelen duren van 9 en met 18 maart en wij zitten voor de buis: Hup Renske!