Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geen sexy Baywatch-run op het Haagse strand ‘dat is helemaal niet praktisch’

Door Joyce Hoogland 14 augustus 2018

De Haagse stranden liggen deze zomer bijna elke dag vol. Om ervoor te zorgen dat wij allemaal een leuk en vooral veilig dagje op het strand beleven is er de reddingsbrigade. De 19-jarige Lorenzo Rogue is al 5 jaar vrijwillige lifeguard op Kijkduin: “Dit is leuker dan hele dag op het strand liggen.”

Niet elke 19-jarige zou zomaar zijn of haar zomer opofferen voor een vrijwilligersfunctie, maar Lorenzo ziet dat anders: “ik help gewoon graag mensen.”

Familie

Ik speek Lorenzo bij de reddingspost op Kijkduin. Aan een grote tafel zitten allemaal lifeguards druk te praten “Ze zijn bezig met de voorbereidingen van ons jaarlijks feestje”, aldus Lorenzo. “Je hebt wel groepjes. Zo gaan de jongeren veel met elkaar om en de ouderen, wij gaan bijvoorbeeld samen stappen terwijl zij gaan barbecueën. Maar uiteindelijk zijn we één grote familie. Dat komt ook omdat veel mensen nooit meer weggaan bij de brigade.”

Rust

Ondanks dat het de afgelopen maanden erg druk is op het strand vindt Lorenzo het meevallen met het aantal incidenten. “We hebben nog geen grote, heftige incidenten meegemaakt. Wel veel mensen met wespensteken en kwallenbeten. Ook halen we mensen uit het water die te ver afdrijven.” Terwijl wij met Lorenzo aan het praten zijn kijkt hij voortdurend naar de zee. “Je moet altijd blijven opletten. “

Het is niet elk jaar zo rustig. Lorenzo weet nog goed dat hij vorig jaar een aantal drenkelingen heeft gered. “Dat is mij wel bijgebleven. Het was een rustige dag en de krant kwam foto’s van ons maken. Terwijl we bezig waren werd er gevraagd of we even bij de golfbreker wilde kijken want daar waren kinderen aan het zwemmen.” In eerste instantie leek er niks aan de hand zijn.

Lees verder onder de foto

Lorenzo van de Haagse reddingsbrigade

“Van een afstand leek dat de kinderen rustig aan het zwemmen waren. Wij zwommen erheen om ze te waarschuwen voor de gevaren van de golfbreker. Toen mijn collega bij een kindje van zo’n 8 jaar kwam bleek dat jongetje totaal in paniek te zijn. Hij klemde zich vast aan mijn collega en zei dat zijn zusje ook nog ergens was. Ik heb het jongetje overgenomen. Het was nog best zwaar om met hem terug te zwemmen. Er waren ook nog vijf andere kinderen die we uit het water moesten halen. Gelukkig is dat allemaal goed gekomen, maar ik besefte wel goed dat het ook fout had kunnen afgelopen.”

Verdrinking

Zo blijkt maar weer, dat zelfs de reddingsbrigade niet alles van een afstand kan zien. “We hebben hier een uitkijkpost en kunnen een flink stuk over het strand kijken. Maar als iemand verdrinkt is het niet dat diegene – net als op tv- aan het zwaaien en spetteren is. Vaak gaat diegene alleen een paar keer kopje onder. En dat moet je dus maar net opvallen.”

De lifeguards rennen ook niet in hun zwembroekje heel stoer en sexy naar de zee. “Dat is helemaal niet praktisch. In de auto of buggie hebben we alle spullen liggen. Daarbij ben je daarmee veel sneller bij het water. Ook duiken we niet snel het water in, want dat is voor ons ook een risico. Ook wij kunnen meegetrokken worden door een sterke stroming. Dus we stappen eerder op de waterscooter.”

Tips

Om het dagje strand veilig door te brengen heeft Lorenzo een paar handige tips: “Als je met kinderen naar het strand gaat is het handig om hier bij de reddingspost een polsbandje op te halen. Je kunt daarop je telefoonnummer schrijven en als je kind dan kwijt is, weten mensen wie ze moeten bellen. Ook moet je kinderen altijd aan de hand nemen, dan weet je zeker dat ze niet te ver zwemmen.”

Ook volwassenen moeten uitkijken bij het zwemmen in de zee. “Je kunt altijd verrast worden door een sterke onderstroming. Daarom adviseren wij iedereen om niet dieper dan je middel te gaan. En als je niet goed kan zwemmen ga dan gewoon de zee niet in.”

adv.