Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rebecca neemt na 35 jaar afscheid van theaterschool Rabarber (die ze zelf opzette)

Door Allan Vos 5 mei 2020

Veel Haagse kinderen (jong en oud) kennen Theaterschool Rabarber wel. Maar liefst 35 jaar lang is Rebecca van Leeuwen hét gezicht geweest van de school. Nu is het tijd dat iemand anders het gaat overnemen ‘Maar wel iemand die de kinderen voorop stelt’. 

Onder anderen Bas Muijs, Bo Maertens, John Williams, Barry Atsma, Georgina Verbaan en Frank Evenblij, allemaal begonnen ze bij Rabarber. Rebecca zette de school 35 jaar geleden op, maar gaat nu met pensioen.

Rebecca werd 67 jaar geleden geboren aan de Denneweg in Den Haag. Ze volgde de Pabo in Kijkduin en werkte in het Haagse onderwijs. “Ik zou van alles voor elkaar krijgen op scholen in de Schilderswijk, want daar was goed onderwijs nodig. Dat was mijn ideaal, maar dat bleek toch lastiger dan gedacht. Ik heb het een jaar volgehouden en werd toen aangenomen op de toneelacademie in Maastricht.”

Rabarber

“Ik liep stage bij de Avro bij onder andere het programma TopPop. Ik gaf daar presentatietraining en ben daar eigenlijk blijven hangen. Toen Rebecca 27 jaar oud was kwam ze weer naar Den Haag en nam in 1985 kindertheater ‘Van alles wat’ over. Ze doopte het direct om tot Rabarber. “De naam komt voort uit de opera. Figuranten die vaak het volk spelen brabbelen de hele tijd het woord Rabarber zodat het lijkt alsof ze toch iets zeggen.”

Jeugdtheater

Rebecca begon met 60 kinderen die lessen volgden in de kelderruimte van een pand aan het Westeinde, dat groeide al snel uit tot 150 kinderen. “Die groep groeide in ongeveer een jaar en toen hebben we van Rabarber een theaterschool gemaakt.”

35 jaar later hebben duizenden Haagse kids lessen gevolgd bij Rabarber. “Ik weet niet precies hoeveel, misschien vijf of zesduizend. Ik heb natuurlijk niet al die kinderen zelf les gegeven.”

Herkend

“Ik word nog steeds herkend en gedag gezegd in Albert Heijn, vaak door volwassenen die vroeger les van me hebben gehad. Leuk is ook dat de kinderen van de kinderen die op Rabarber hebben gezeten weer op Rabarber gaan.

Er zijn flink wat studenten die terugkomen bij Rabarber, als docent bijvoorbeeld. Maar ook als kostuum- en decorontwerper natuurlijk zoals jij (Allan, redacteur bij indebuurt) deed voor het stuk ‘Neverending Story’. Dat was voor mij trouwens echt een hoogtepunt omdat ik toen (2011) zelf als koningin op het podium stond.”

Bekend

Rabarber is ook bekend geworden omdat Rebecca flink wat talent verder hielp, welke we nu nog steeds zien en horen. De lijst van acteurs en actrices is lang. Van Goede Tijden Slechte Tijden tot theater, televisie en musicals; Rebecca verzorgde overal de casting voor, ook daardoor kwamen veel kinderen richting de bekende Haagse theaterschool.

Toekomst

Naast haar werk voor Rabarber is Rebecca ook druk voor het protocolbureau waar ze lessen geeft in presentatie en speech. “Dat doe ik zelfs voor politici en vind ik geweldig. Dat blijf ik dan nu ook zeker doen. Ook zou ik graag trouwambtenaar worden. Dat lijkt me zo ontzettend leuk om te doen. Ik moet alleen nog even kijken wanneer ik aan die opleiding begin, maar daar heb ik nu de tijd voor.”

Lees ook:

Zendmasten in Den Haag in brand gestoken: Hierom is dat heel dom

Afgelopen nacht (zondag op maandag) zijn twee zendmasten in Den Haag in de brand gestoken: aan de Ja...

Foto’s van allemaal lieve kuikentjes in Den Haag

Hobbyfotograaf Laura Wintermans maakt regelmatig (op rustige tijden en natuurlijk houdend aan de RIV...

9 x Haagse koophuizen met een mega-achtertuin

Iedereen die een tuin heeft, kan er met het mooie weer volop van genieten. Zeker nu we zoveel thuis ...

adv.