Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rachel is jongerenwerker in Den Haag: ‘Tieners weten vaak via via wie er een mes heeft”

Door Lizette Bremer 15 september 2020

Wel eens van #noshank gehoord? Het is straattaal voor ‘geen wapen’. Iedere 13-jarige die ze spreekt weet wel wat het betekent, vertelt Haagse jongerenwerker Rachel van Duijn (34). “Drillrap leeft op dit moment veel onder tieners.”

Van de snelle saleswereld belandde de Haagse Rachel in maatschappelijk werk. “Ik had genoeg van de harde commerciële wereld en wilde iets terug doen voor de samenleving.” Nu is ze jongerenwerker in stadsdeel Segbroek voor de organisatie Voor welzijn, en heeft nog geen dag spijt.

Op dit moment is ze aan het onderzoeken in welke mate drillrap (vaak gelinkt aan steekpartijen onder jongeren) leeft onder de tieners in Segbroek.

Mes

In Segbroek, zoals in de Vruchtenbuurt, lijken er vooralsnog geen drillrapgroepen te bestaan. “In dit stadsdeel is het rustig. Wij werken aan preventie en zijn de brug naar eventuele hulpverlening. Ik denk dat de kans op drillrapgroepen groter is in de Schilderswijk”, vertelt Rachel. “Wel weten bijna alle jongeren wel wat drillrap is, en praten ze erover. Wat opvalt, is dat jongeren van twaalf en dertien vaak wél iemand kennen die een mes bij zich draagt, of naar drillrap luistert. Ze spreken altijd in de derde persoonsvorm, het is altijd ‘de ander’. Maar het is genoeg voor ons om met ze in gesprek te gaan.”

En daar ligt meteen de kracht van het jongerenwerk, zegt Rachel. “Waar de school vaak zegt ‘dit mag niet’, of het nou gaat om wapens of om drugs, gaan wij met de jongeren praten. We hebben geen belerende toon.” Met andere woorden: jongerenwerkers zijn benaderbaar. “De jongeren zijn dan eerder geneigd om te luisteren naar ons, omdat wij naar hén luisteren.”

Slechte pad

Daarmee kun je een hoop ellende voorkomen, denkt Rachel. Want als jongeren zich gehoord voelen, zijn ze minder geneigd ‘het slechte pad te bewandelen’. In de gesprekken met de jongeren (voornamelijk twaalf- tot vijtienjarigen) geeft Rachel ook handvatten hoe ze bijvoorbeeld met groepsdruk om kunnen gaan. Of wordt er vanuit Voor welzijn geleerd hoe je negatieve gedachten kunt ombuigen.

Rachel: “Tieners zijn kwetsbaar, of ze nu uit een probleemgezin komen of niet. Ze willen ontdekken, lopen soms tegen de lamp en leren daarvan. Wij zijn er om risico’s aan het licht te brengen, zodat ze overwogen keuzes kunnen maken.” In het begin hebben de tieners er niet zo’n zin in, totdat ze merken dat er geluisterd wordt naar ze. “En die aandacht ontbreekt vaak in de thuissituatie.”

Sociale media

Rachel en haar collega’s benaderen jongeren niet alleen op straat, maar ook op sociale media. Met de hashtag #noshank (‘geen wapen’), gaat ze op Instagram het gesprek aan over de angstcultuur en wapens. Rachel: “Het houdt jongeren bezig, en het is onze taak om ze te helpen.”

Ze heeft in elk geval nog geen dag spijt gehad van haar carrièreswitch. In december begint ze met een opleiding om zich verder te ontwikkelen. “Het mooiste is, dat je in dit werk mensen echt helpt. Je kunt jongeren in hun kracht zetten.”

Lees meer:

UPDATE Steekpartij op Scheveningen: Dit is er aan de hand

Even voor 18.30 uur is er bij De Pier op Scheveningen een steekincident geweest, meldt de politie. O...

Deze Haagse jongeren leven drie dagen zonder telefoon ‘Het is voor iedereen lastig’

Marko Kleijn (16) en zijn klasgenoot Furkan Yasar (17) van het Gymnasium Haganum organiseren een dat...

Kitesurfer Toby: ‘zwemmen in de zee is veel gevaarlijker’

Bijna elke surfer op Scheveningen heeft wel een avontuurlijk verhaal, zo ook Toby de Graaf. De 22-ja...

adv.