Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mohamed mengt vanaf zijn 14e parfum en opende een eigen zaak in Den Haag

Door Lizette Bremer 28 januari 2020

Een geur is emotie, weet Mohamed Semhani als geen ander. Op zijn veertiende mengde hij al zelf parfum, in een bergdorp in Syrië. En werd later ‘de neus van Latakia’, waar hij twee succesvolle parfumwinkels runde. De oorlog maakte een abrupt eind aan dat alles. “Ze sneden in m’n been en strooiden er zoutzuur in.” 

Ken je de film Perfume, waarin een parfumeur zijn eigen geuren maakt door middel van distillatie (en allerlei andere moeilijke dingen)? Zo iemand is Mohamed Semhani (34) uit Syrië. Hij werd in zijn thuisstad Latakia ‘De neus van Latakia’ genoemd vanwege zijn talent om voor iedereen een passend parfum te creëren.

Inspiratie

Inspiratie voor hem was zijn moeder: “Die rook altijd zo lekker, dat ik de geur wilde vangen en in een flesje gieten.” En zo begon het mengen, gieten en distilleren van allerlei oliën en concentraten: een onvoorwaardelijke liefde werd geboren.

Tekst gaat verder onder de foto

Mohamed leeft voor zijn geuren, die hij voor iedereen op maat maakt. Foto: indebuurt

Martelen

Zijn zelfgemaakte geuren verkocht hij op straat, en mensen stroomden van alle kanten toe om een geur bij hem te kopen. Voor iedereen creëerde hij een op maat gemaakt parfum, gebaseerd op hun voorkeuren en karakter. Dit leverde hem uiteindelijk twee succesvolle winkels op in Latakia.

‘De politie in Syrië is net de maffia’

Totdat de politie zijn zaak overviel. Mohamed: “De politie in Syrië is niets meer dan de maffia. Ze slaan iedereen neer die het niet eens is met het regime. Ze bedreigden me en begonnen me te martelen.” Zo sneden ze zijn linkerbeen open en strooiden er zoutzuur in, en sloegen hem meermalen op zijn hoofd.

Gevlucht

Mohamed moest zijn stad en winkels verlaten en vluchtte berooid naar Turkije. Maar het liefst wilde hij naar Nederland, het land van de bloemen en geuren, waar iedereen gelijke kansen heeft. In 2014 kwam hij naar Den Haag, en de droom om mooie geuren te maken begon weer te leven. In januari 2020 mocht hij na jaren van los-vaste baantjes zijn eigen parfumwinkel in Den Haag openen: Royal Dutch Perfume.

Tekst gaat verder onder de foto

De winkel van Mohamed: met tientallen parfumflesjes waarin je je op maat gemaakte parfum kan gieten. Foto: indebuurt

Dankzij de gemeente Leidschendam-Voorburg en een gulle investeerder. En omdat hij volhield: hij bleef met mensen praten over zijn droom. “Het maken van geuren is mijn leven.” Waarom de naam Royal Dutch Perfume? “Omdat Nederland en Den Haag voor mij koninklijk zijn. Dit land heeft mij mijn droom en mijn leven weer teruggegeven: parfums maken voor iedereen.”

Mohamed mengt en distilleert er weer lustig op los, in zijn winkel krijgt iedereen een uniek parfum aangemeten dat in een prachtig flesje wordt gegoten. Dat je ook nog eens zelf mag kiezen. Voor €40,- heb je al je eigen parfum, in een prachtig flesje én verpakt in een prachtig doosje met lint.

Verloren ambacht

En de toekomst? “Geduld hebben. Parfumeur is een verloren ambacht in Den Haag, ik wil dat weer terugbrengen. Dat ik die kans heb, is voor mij al goud waard.” Wil je Mohamed zelf eens ontmoeten of je eigen parfum door hem laten samenstellen? Hij zit aan de Papestraat 15. Leuk: je krijgt er ook lekker Syrisch snoepgoed aangeboden;)

Lees ook:

Terugkijken: Een jaar geleden liepen we in Den Haag gewoon door de sneeuw te banjeren!

Onvoorstelbaar maar waar. Terwijl de temperatuur vandaag rond de zeven graden ligt met storm en elle...

Hier in Den Haag komen 136 sociale huurwoningen (en dit gaat er tegen de vlakte)

Den Haag krijgt er 136 sociale huurwoningen bij. Daarvoor wordt het verzorgingshuis op de hoek van d...

Zo houd je je kinderen bezig tijdens de onderwijsstaking in Den Haag

Waarschijnlijk zijn je kinderen nét weer gewend aan het schoolritme na de kerstvakantie, maar de eer...

adv.