Kersvers stel laat alles in Den Haag achter: ‘We gaan op reis met deze oude camper’
De huur van je woning opzeggen, ontslagnemen en op reis gaan. Klinkt heel tof, maar durf je het? Emma en…
Milene van Arendonk en Yuri Jones zijn vier maanden geleden vertrokken vanuit Den Haag op weg naar China. Niet met een vliegtuig, máár in een oude Volkswagen bus gaan zij het avontuur aan. Wij spreken ze telefonisch want inmiddels zitten ze al in Georgië. “Of we China straks echt inkomen is nog de vraag”, aldus Milene.
“Het is altijd al een droom geweest en nu, na de lockdown, voelde het als de juiste tijd. We hadden al zoveel thuisgezeten”, zegt de 35-jarige Milene. Ze is 6 jaar samen met Yuri en samen hebben ze een oude Volkswagen bus gekocht om hun droomreis mee te maken.
Milene is fotografe en maakt humanitaire documentaires. Zo heeft ze bijvoorbeeld vluchtelingen op Lesbos gefotografeerd en heeft ze een tijd in Turkije gewoond. Daar hoorde zij over de zijderoute die onder andere Marco Polo heeft afgelegd. Vroeger deden ze dat op kamelen. Dat is iets te basic, maar een Volkswagen busje is perfect.
De zijderoute is een historische route uit de tijd van de Han dynastie die door handelaren werd gebruikt. In feite zijn het verschillende routes langs landen als China, Kirgizstan, Oezbekistan, Jordanië, Italië en Turkije. De stad Xi’an werd gezien als het startpunt.
Lees verder onder de foto
Het busje is van een Franse surfer geweest, er zat weinig in alleen een bed en vooral veel roest. “Met hulp hebben we de bus helemaal opgeknapt. We hebben er vooral meer kastjes in gemaakt. Verder hebben we een koelbox. Geen keuken, maar wel gaspitjes”, aldus Yuri. De handige hulp van toen, gebruiken ze nu als noodlijn wanneer er iets stuk gaat aan het ‘matras op wielen’ zoals het stel hun geliefde vierwieler noemt.
De coronaperiode is niet ideaal om in te reizen, veel landen zijn namelijk nog dicht. “We hebben een paar keer om moeten rijden, maar daardoor maken we weer van alles mee. Het is heel bijzonder de steden in deze tijd te zien. Zo liepen we op een leeg San Marco plein in Venetië. In Bulgarije moesten we een coronatest doen in een bouwvallig ziekenhuis. Daar zou je normaal nooit komen.”
De route gaat door landen die niet altijd als veilig worden gezien. “Dat valt eigenlijk best mee. In het nieuws wordt er gefocust op oorlogen etc. maar niet alle delen zijn zo. We gebruiken natuurlijk ons gezond verstand. Voelt het niet goed, dan rijden we door.”
Er moet vooraf flink wat gepland worden, zo kon het stel niet door Armenië omdat ze daarna dan niet door Azerbejan zouden kunnen. De landen hebben een conflict. Maar tot nu toe gaat alles goed. “We ontmoeten overal vriendelijke mensen. Iedereen wil ons helpen en we worden regelmatig naar bijzondere plekken geleid waardoor we het lokale leven te zien krijgen.”
Lees verder onder de foto’s
Het gevaarlijkst zijn vooral de wegen. “Op een driebaansweg rijden ze hier, in Georgië, gewoon met z’n zessen naast elkaar. Overal zie je kapotte bumpers, het is een chaos. Het is op de weg dus wel een uitdaging .” Het busje kan wel wat hebben. Zo zijn ze de Kaukasus over gereden. 3000 meter hoogte op hele smalle grindwegen. Een van de gevaarlijkste wegen van Europa.
Samen een jaar lang in een busjes leven. Dat klinkt als een relatietest. “Dat valt wel mee. We zijn veel onderweg en komen elke keer op een andere plek dus geen tijd om je te vervelen of aan elkaar te irriteren. En natuurlijk zal in dit jaar het busje een keer te klein zijn, maar dat merken we dan wel. Je kan altijd even alleen een stukje wandelen. ” En de privacy? “In het begin vond ik het onwennig om langs de weg te moeten plassen. Ik zocht dan een bosje heel ver weg en keek zes keer om me heen. Nu hurk ik gewoon snel. Het went”, zegt Milene. Ook wassen doen ze regelmatig in de natuur, want het busje heeft geen douche. “Gewoon in een rivier, dat is prima te doen.”
Lees verder onder de foto’s
Het busje rijdt max 70 km per uur, gemiddeld leggen ze zo’n 120 kilometer per dag af. Soms blijven ze een paar dagen op een locatie, andere keren rijden ze weer snel door. Het duurt nog wel even tot ze China bereiken en met de coronamaatregelen is het nog de vraag of ze het land binnenkomen. “Yuri heeft een jaar vrij gekregen van zijn baas, hij werkt als bouwkundig ingenieur. Dus dan zijn we sowieso weer terug.”
Lees verder onder de foto’s
Wij blijven Milene en Yuri volgen op hun avontuur. Milene maakt namelijk prachtige foto’s! (die je op Instagram kunt bekijken). Over een paar maanden komen we vast met een update, want jullie zijn toch ook nieuwsgierig naar hun avonturen?
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken