Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maurice: Niet elke homo loopt met een handtas

Door Allan Vos 9 oktober 2018

Maurice Den Engelse is 29 jaar, geboren in Spoorwijk, glazenwasser én hij valt op mannen. Hij wil laten zien dat mannen die op mannen vallen niet allemaal vrouwelijk zijn en deed daarom mee aan het tv-programma ‘Adam zkt Eva vips’.

Op dit moment woont Maurice boven een van de leukste gaycafés van Den Haag, maar als kind woonde hij in Pijnacker. “Op mijn 22e kwam ik snel weer naar Den Haag en ging samenwonen met mijn toenmalige vriendin. In Laak. Dat was toen echt de mooiste wijk van Den Haag, nu is het helaas verpauperd en onveilig. Zonde wat het was een leuke wijk.”

Eerste baan

Maurice begon al jong in het bedrijf van zijn vader die een eigen glazenwassersbedrijf had. “Vanaf mijn 15de hielp ik hem al af en toe, toen hij stierf door een auto-ongeluk wilde ik een tijdlang niet meer werken in deze branche. Ik zocht ander werk, maar uiteindelijk miste ik het werk als glazenwasser.”

Glazenwasser is het mooiste vak dat er is

“Inmiddels werk ik al weer 4 jaar voor mezelf en weet ik dat het het mooiste vak is dat er is; het is vrij, elke dag is anders en het is een heel sociaal vak. Wel anders dan vroeger hoor, ik weet nog een tijd dat je overal een bak koffie kreeg aangeboden. Zoveel zelfs dat ik ze moest afslaan. Nu doe ik meestal één bakkie op een dag, als het wordt aangeboden dan.”

Uit de kast

Het stoere vak van glazenwasser past perfect bij Maurice, maar de gevoelens die hij had voor mannen wilde hij het liefst uitschakelen. “Natuurlijk wist ik al op jonge leeftijd dat ik jongens interessanter vond dan meisjes, maar gaf daar lang niet aan toe. Pas toen ik 24 was maakte ik het uit met mijn vriendin. Niet per se omdat ik homo was, maar omdat het niet meer werkte tussen ons.”

‘Moet je mij niet wat vertellen?’ vroeg ze

“Op een gegeven moment stik je gewoon in de leugens als je alles geheim moet houden, die gevoelens schakel je gewoon niet uit. Ik ging op zoek naar mezelf en ontdekte wie ik was. Ik kwam ook pas op mijn 25e uit de kast. Mijn moeder was de eerste. Ze kwam er zelf mee: ‘Moet je mij niet wat vertellen?’ vroeg ze.”

“Alleen mijn directe familie wist toen dat ik ‘het’ was, maar mijn vrienden waren ook niet gek natuurlijk. Dus die stelde op een gegeven moment dezelfde vraag als mijn moeder. Niemand had er uiteindelijk problemen mee. Ik ben gewoon wie ik ben. Ook op de voetbalclub waar ik al vanaf mijn 16e voetbaltraining geef deed niemand moeilijk.”

Niet bang

Als voetbaltrainer en glazenwasser wil Maurice graag laten zien dat niet elke homoseksuele man vrouwelijk is. “Het beeld van gays dat me irriteert is dat van de gaypride en handtasjes. Ik wil laten zien dat er ook mannelijke homo’s zijn. Ik denk dat het helpt als homo’s wat meer voor zichzelf zouden opkomen. Iets minder poesie zijn.”

Eindelijk geen handtassen-nicht

“Schelden doet geen pijn, maar ik laat me niet uitschelden. Als iemand vervelend gaat doen, kan ik dat ook. Ik heb vaak genoeg een klap moeten uitdelen. Niet alleen om voor mezelf op te komen, maar vooral voor anderen. Ik wil graag het verschil maken en treedt dan ook naar buiten als trotse homo. Daarom deed ik mee aan het programma Adam zkt Eva VIPS.”

In dit programma ging Maurice naakt op zoek naar de liefde van turner Jeffrey Wammes. “Via dat programma kreeg ik echt honderden reacties. Als je hoort ‘Eindelijk geen handtassen-nicht’, dan weet ik dat het goed is om te laten zien dat er ook homo’s zijn zoals ik.”

Kijken! Deze twee Haagse jongens showen hun piemel aan heel Nederland

Natuuuurlijk kijken we niet naar RTL5-programma's als Temptation Island en Adam Zkt. Eva. Veel te or...

Yes! Den Haag heeft er een nieuwe gaybar bij

Dát vinden we nou gezellig! In Den Haag is onlangs een nieuwe regenboogvlag opgehangen. Hét symbool ...

adv.