Maud uit Den Haag reisde de liefde achterna: ‘Via een dating-app hadden we contact’

Maud en Kevin. Foto privé

De 25-jarige Maud Hoogenboom, geboren en getogen in de Archipelbuurt, is vorig jaar voor de liefde naar Amerika verhuisd. “Op 5 november 2021 ben ik in het vliegtuig gestapt om te emigreren naar Stamford (Connecticut) in de Verenigde Staten.” Inmiddels woont ze in Scottsdale (Arizona) en is ze getrouwd met de Amerikaanse Kevin.

In 2019 ontmoet Maud, tijdens een stage in New York City, Kevin. Hij woonde en werkte daar en via een dating app kregen ze contact. “Al snel waren we onafscheidelijk”, zegt Maud. Al bleef dat van korte duur. Toen Mauds stage in februari 2020 afliep moest ze terug naar Nederland. Kevin zou haar achterna reizen, maar vanwege corona gingen de grenzen dicht. Na bijna een jaar zagen ze elkaar pas weer, op Aruba en daar vroeg Kevin haar gelijk ten huwelijk.

Wat doe je daar allemaal voor leuks?

“Toen ik net in de VS kwam, mocht ik nog niet werken. Ik heb me vooral beziggehouden met het plannen van onze bruiloft en het schrijven van mijn scriptie. Sinds kort heb ik mijn greencard en mag ik eindelijk werken.

Maud en Kevin. Foto prive

Nu ben ik nog druk op zoek naar een baan en ondertussen ben ik bezig met het inrichten van ons nieuwe huis. In deze stad wonen veel jonge mensen van mijn leeftijd, ik heb dan ook leuk contact met een paar meiden. Vaak gaan we brunchen, bowlen of andere activiteiten doen.”

Heb je een stukje Den Haag meegenomen?

“Ik heb een plattegrond van de Archipelbuurt, gemaakt door ‘Wijck’, aan de muur hangen. Zo kan ik elke dag kijken naar de mooie plek waar ik opgegroeid ben. Daarnaast heb ik een kommetje met Haagsche Hopjes voor wanneer gasten op bezoek komen. Ook heb ik ‘Bruidstranen’ van Van Kleef uit Den Haag. In Den Haag genoten mijn familie en ik altijd van de allerlekkerste likeuren van Van Kleef, dus dit doet mij denken aan de mooie avonden thuis.”

Wat is daar het verschil met Den Haag?

“Ondanks dat de VS een Westers land is, is het heel verschillend met Nederland. Zoals iedereen weet is de VS ‘The Land of The Free’, maar ik denk dat Nederland juist veel vrijer is. Wat ik als normaal zag in Nederland, bijvoorbeeld het recht op autonomie als vrouw, is hier niet meer vanzelfsprekend.

De cultuur is anders. Alles moet snel gaan, zo ook het eten. Bij mij thuis in Nederland namen we de tijd voor een avondmaal en zaten we altijd nog even na om de alledaagse dingen te bespreken. Als ik bij mijn schoonouders ben, zijn we na 30 minuten – mocht het niet korter zijn – alweer van tafel. Het fenomeen ‘tafelen’ bestaat hier niet. Ik heb meerdere keren gehad dat mijn hoofdgerecht al kwam, terwijl mijn voorgerecht nog amper was aangeraakt, zo snel gaat het hier!”

Foto Privé

“De mensen zijn ook heel anders hier. Ondanks dat ze heel gastvrij zijn, heeft iedereen hier een sue mentaliteit. Owee als iemand een fout maakt, dan moet die persoon gelijk aangeklaagd worden. Struikel je over een steen op iemands grondgebied? Aanklagen die handel! Mensen mogen dus geen fouten maken, want de kans dat je voor de rechter gesleept wordt, is groot (ik heb het met eigen ogen gezien, toen ik bij een advocatenkantoor in NYC stageliep). Er is geen gunfactor, want iedereen wil zelf het succes hebben. Nederlanders zijn in zo’n geval heel relaxed en zien een ‘foutje’ als iets heel gewoons.”

Was het moeilijk om te wennen?

“Niet per se, aangezien ik al langere periodes in de VS had gewoond. Ik wist dus waar ik naartoe ging. Ik vond het, en vind het nog steeds, lastig om ver weg van mijn familie en vrienden te zijn. Even op de koffie zit er niet in, en dat vind ik jammer. In de toekomst hopen mijn man en ik een appartement te kopen in Nederland, zodat we onze tijd tussen de twee landen kunnen verdelen.”

Wat mis je van Den Haag en wat mis je helemaal niet?

“Ik mis de directheid van de Nederlanders. Amerikanen praten overal omheen, dus je weet niet precies waar je aan toe bent. Wat ik totaal niet mis van Den Haag/Nederland is de hoeveelheid regen haha. We wonen nu in Arizona en daar schijnt de zon gemiddeld 330 dagen, dus dat klinkt een stuk beter (al is het van juni tot en met september gemiddeld 40 graden).

Over een paar jaar verhuizen we terug naar Connecticut, want dat is een staat die meer gelijk staat met onze normen, waarden en onze eisen voor onderwijs en politiek. Daarnaast is het een stuk minder lang in het vliegtuig zitten naar Nederland, wat voor ons erg belangrijk is!”

Kom je wel eens terug naar Den Haag?

“Jazeker! Bijna heel mijn familie woont in Den Haag, en daarom wil ik regelmatig terugkomen. Den Haag is de stad van mijn hart. De mooie oude binnenstad, de heerlijke restaurantjes op de Dennenweg, de bekende gezichten in de Archipelbuurt en de bruisende, muzikale en creatieve sfeer zullen voor mij altijd reden zijn om terug te komen.”

Leuk om te weten: dit emigratie-avontuur is gefilmd door Grenzeloos verliefd. De aflevering was 28 september op Net5. Terugkijken kan via KIJK.

We zijn op zoek naar dappere globetrotters die hun geluk buiten Den Haag hebben gevonden. Wil jij meedoen? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op!

Lees ook…

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen”

Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen

Ga naar “Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’”

Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’

Ga naar “Noor is onze kerstengel en dit is waarom”

Noor is onze kerstengel en dit is waarom

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • 16:00 - 22:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AARDAPPELEN 1+1 gratis”

AARDAPPELEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Operator Bediencentrale Tunnels”

Operator Bediencentrale Tunnels

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023