Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leonie heeft lipoedeem ‘Op het strand schelden ze me uit voor walvis’

Door Joyce Hoogland 4 augustus 2020

We vinden de Haagse Leonie Timmers heel moedig. Moedig omdat ze haar verhaal met ons deelt, moedig wanneer ze in bikini op het strand ligt, moedig wanneer ze met haar zoontje naar McDonald’s gaat en moedig omdat ze meedeed aan het tv-programma ‘Je zal het maar hebben’. Wat Leonie dan heeft? Lipoedeem, waardoor ze over haar hele lichaam vetophopingen heeft.

Lipoedeem is een vetsyndroom. Mensen (vooral vrouwen) die dit hebben, hebben meestal veel vet op de heupen en benen terwijl de rest van het lichaam wel normaal in verhouding is. Het syndroom is erg onbekend waardoor mensen vaak denken dat iemand ‘gewoon’ dik is. Leonie zit inmiddels in stadium 4 waarbij zij over haar hele lichaam ongelijkmatige vetophopingen heeft. “Op het strand word ik uitgescholden voor walvis”, zegt Leonie.

Diëten

Leonie kreeg als 7-jarige al te horen dat ze veel te dik was. “Ik heb echt alle diëten geprobeerd: Geleefd op water en brood, komkommerdieet, appeldieet, maar niks hielp. Ik bleef maar groeien. De artsen geloofden me niet, ze dachten dat ik stiekem toch te veel ongezonde dingen at. ”

Tekst gaat verder onder de foto

Leonie

Ondanks dat Leonie heel erg van het strand houdt, waar ze ook nog eens dichtbij woont, is er een periode geweest waarin ze niet durfde te gaan.  ” Ik werd gewoon uitgescholden voor potvis of walvis, daarnaast kost over het zand lopen heel veel kracht. Ik sleep wel 50 liter extra vet mee en daardoor heb ik overal pijn.”

Ook een patatje halen was voor Leonie niet de normaalste zaak van de wereld. “Mensen hebben al hun oordeel klaar als ze me zien. ‘Ik zal wel ongezond eten’. Dus wanneer ik met vriendinnen ging stappen, nam ik eind van de avond geen patatje bij de snackbar, zij wel.”

Je zal het maar hebben

“Toen zag ik, op mijn 21ste , het programma ‘Je zal het maar hebben’. In die aflevering zat een meisje met lipoedeem. ‘Ik wist gelijk dat heb ik ook.” En daarmee veranderde Leonie’s leven. “Ik wist dat ik er dus niks aan kon doen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Leonie

Leonie weet nu wel wat er met haar aan de hand is, maar bij de mensen om haar heen is er nog wel veel onwetendheid. Zelfs bij artsen. “Er werd mij verteld dat ik nooit zwanger zou kunnen worden.” Daarbij zeiden vriendinnen dat ze met die dikke benen nooit een man zou vinden. Gelukkig is dat allemaal anders gelopen. “Toen ik 14 was ontmoette ik mijn man. We waren op slag verliefd. Ik wist toen nog niet dat ik lipoedeem had, maar hij vindt mij mooi en sexy zoals ik ben.”

Inmiddels is de Haagse 29 jaar, getrouwd en heeft een zoon van 4 jaar. “We gaan echt wel een keer naar de McDonald’s hoor. Natuurlijk eten we niet te veel vet, maar dat zou niemand moeten doen. Af en toe, kan het heus wel.”

Leonie

Ook het strand mijdt Leonie niet meer. “In het tv-programma vroegen ze of ik de zee in wilde gaan. En toen dacht ik wat maakt het uit. Ik trok mijn jurk uit en ben zo de zee ingelopen.”

Dikke poten

Bij Leonie is dan wel de knop omgegaan, ze krijgt nog regelmatig negatieve reacties.  “Mensen kunnen nog steeds heel hard zijn. Vorige week nog stond ik bij een speeltuin in Rijswijk, ik zat in mijn scootmobiel. Zegt een oudere man tegen zijn vrouw ‘zo moet je die dikke poten zien’.” Leonie laat het niet zomaar over haar heen gaan. Wanneer mensen naar haar staren of iets onaardigs zeggen stapt ze op hen af:  “Ik geef dan een visitekaartje met mijn Facebookpagina. Daar staat alles over mijn leven met lipoedeem en ik hoop dat op die manier steeds meer mensen van het syndroom weten.”

Niks aan te doen

Er is geen medicijn dat het vet doet verdwijnen, wel kan Leonie een speciale manier van liposuctie ondergaan. Daarmee wordt het vet afgezogen en het komt vervolgens niet zomaar meer terug. Alleen die operatie is duur en de zorgverzekeraar vergoed het niet. Leonie heeft daarom een crowdfunding opgezet.

“De tijd begint voor mij echt de dringen. Als ik die operatie niet binnenkort krijg kom ik in een rolstoel terecht. Dat terwijl ik juist nog zoveel wil. Ik hoop dat  nog eens een keer kan skeeleren met mijn zoontje, of een fijne fietstocht kan maken. ” En dat is niet het enige Leonie wil graag weer aan het werk én mensen helpen die ook lipoedeem hebben.

Leonie heeft altijd in de zorg gewerkt, maar ze vonden haar te langzaam waardoor ze in de ziektewet kwam. Na de operatie wil ze als ervaringsdeskundige aan de slag. “De zorgverzekeraars houden zich nog aan oude onderzoeken, ik hoop dat ze wakker worden en zien dat liposuctie wel helpt zodat het straks wel vergoed wordt.”

Lees ook:

Chermaine Kwant- van Weelderen. Foto Joyce Hoogland

Indrukwekkend verhaal: Cher (31) leeft dankzij dubbele longtransplantatie

De Haagse Chermaine Kwant- van Weelderen was pas 25 jaar, toen haar wereld instortte. Cher, zoals ie...

Na een bizar ongeluk kon Glenn geen muziek meer maken, maar wel fotograferen

Laatst liep ik een oude bekende tegen het lijf: Glenn, artiestennaam Nyusha Glenn. Vroeger, zo'n 20 ...

adv.