Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kuan Jung over racisme: ‘Ik kreeg opmerkingen over een schuursponsje om me wit te wassen’

Door Allan Vos 30 juni 2020

Kuan Jung The (38) heeft Chinese ouders en woont met veel plezier in Den Haag. Een vrolijke jongen die tóch keer op keer door wildvreemden wordt aangesproken op hoe hij eruit ziet. En die reacties zijn lang niet altijd positief.

Kuan Jung werd 38 jaar geleden geboren op de Antillen. Hij is de middelste in een expatgezin en heeft nog een broer en zus. Al vroeg verhuisde de familie naar Saudi Arabië om, toen Kuan Jung vijf jaar oud was te verhuizen naar Nederland. “We kwamen in Wateringen te wonen en pas toen voelde ik dat ik anders was”, begint Kuan Jung zijn verhaal.

Pesterijtjes

“Ik sprak alleen maar Engels dus dat was al raar en blijkbaar was mijn Aziatische uiterlijk ook reden voor verschillende pesterijtjes. Ik kreeg opmerkingen over dat ik mijn kleur er wel af kon wassen met een schuurspons en werd regelmatig in elkaar geslagen. De school in Wateringen heeft daar nooit tegen opgetreden. ‘Had je maar geen Aziaat moeten zijn’, kreeg ik dan te horen.”

Verschil

Verschil kwam er pas in groep acht. “Ik ging toen naar een andere (vrije) school en merkte dat het ook anders kon. Dat je niet wordt beoordeeld op wat je bent, maar op wie je bent. Dat is een groot verschil. Later op het Aloysius merkte ik dat racisme en discriminatie eigenlijk bij iedereen wel speelt.

Er waren toen verschillende groepen met een verschil in achtergrond. Zo was er een groep uit een achterstandswijk, maar ook een ‘kakkersgroep’. Er werd toen ook vaak genoeg gezegd dat ik niet verliefd mocht worden op bijvoorbeeld een blond meisje. Dat ‘mixte’ niet.”

Modellencarrière

Toch is Kuan Jung niet uit het veld geslagen en trots op zijn afkomst en uiterlijk. “Ik bijt goed van me af en toen mijn zusje mij jaren geleden inschreef als model bij een groot modellenbureau kwam er al snel een opdracht. Ik pas alleen wel op dat ik geen ja zeg op commercials die Aziaten op een ‘grappige’ manier neerzetten, want ze zoeken vaak typetjes. Ik zie mezelf dan niet als Chinees model, maar gewoon als fashionmodel.

Gek genoeg kreeg ik soms juist opdrachten niet, omdat ik niet Chinees genoeg was volgens de klant. Het is een beetje dubbel. Dat geldt ook als mensen zeggen ‘Wat ben je knap of lang voor een Chinees’, eigenlijk is dat helemaal niet zo positief.”

Instituten

Discriminatie aanpakken begint bij de instituten zoals Kuan Jung dat zegt. “Zoals een school of TV-zender of bijvoorbeeld die DJ Lex Gaarthuis die een kutchinezen-lied maakt. Zo iemand zou moeten weten hoe groot zijn platform is en hoeveel mensen naar hem opkijken en hem volgen.

Dan is een simpele ‘sorry’ na een lied waar je Chinezen letterlijk stinkchinezen noemt en waar Aziatische mensen zelfs door in elkaar zijn geslagen omdat ze niet mee wilde zingen, echt niet genoeg. Een instituut, in dit geval Radio 10 moet zo’n figuur dan ontslaan. Doe je dat niet dan geef je maatschappelijke goedkeuring voor racisme.”

Positief

“Maar ik ben niet helemaal alleen maar negatief hoor. Racisme moet alleen wel bespreekbaar worden gemaakt. Binnen de Chinese cultuur is dat minder gebruikelijk. Mensen laten het over zich heen komen uit angst dat ze de toekomst van toekomstige generaties kunnen bemoeilijken. Maar het slaat natuurlijk nergens op als je op straat nageroepen wordt met ‘Ni Hao’, ‘Yi, Er, San..’ (1,2,3 op z’n Chinees Mandarijns), Spleetoog of Vleermuisvreter.

Ik wil iedereen eens uitnodigen lekker door Chinatown te wandelen en te zien hoe mooi en divers én verwelkomend onze cultuur is. Ik hou van alle mensen in Den Haag want ze brengen kleur en al die culturen samen is prachtig. Die mooie wereld werkt vooral als je elkaar niet beoordeeld op wat iemand is, maar om wie diegene is.”

Lees ook:

In dit Haagse huis woonde Baron Hop (de ontdekker van het Haagsche Hopje)

Wist je dat een van de prachtige panden aan het Lange Voorhout een heerlijk zoet geheim met zich mee...

De Notenkoning (die van de markt) opent eindelijk een eigen winkel

Notenliefhebbers opgelet: De Notenkoning opent binnenkort een eigen winkel. Je kent de notenspeciali...

Wij spraken de Amerikaanse Keith-Derrick in Den Haag over Black Lives Matter

De in Amerika geboren Keith-Derrick Randolph (54) woont met veel plezier in Den Haag, maar ziet onde...

adv.