Kim en zes anderen redden antiquariaat Colette: ‘De charme van Colette zijn de enorme stapels boeken’

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Nadat de deur krakend is geopend en we ons een weg hebben gebaand door de vele stapels boeken, zien we daar Kim Heijdenrijk hurken tussen het leesvoer. Ze heeft wat boeken in haar handen en aan de titels te zien gaat het om Haagse boeken. Dat is niet heel verrassend aangezien Kim gespecialiseerd is in de geschiedenis van Den Haag.

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Mede-eigenaar van boekenwinkeltje in de Reinkenstraat

De locatie waar we Kim ontmoeten is antiquariaat Colette op de Reinkenstraat, waar ze sinds kort met een bont gezelschap eigenaar van is. De eigenaar van de winkel wilde er mee stoppen en de bijzondere winkel zou sluiten als er niet snel iemand zou zijn die het over zou willen nemen. Kim, met nog zes andere mensen, reageerden op de oproep en sindsdien hebben ze handen ineengeslagen en een plan gemaakt om de winkel te redden. De succesvolle crowdfundingactie heeft hierbij geholpen en in januari hebben ze de winkel officieel over kunnen nemen.

Naast het runnen van een boekenwinkel schrijft Kim voor Haagse Historie Magazine en om de week op vrijdag de historische rubriek Haagse Sagen in De Telegraaf. Ook is ze nummer negen op de kandidatenlijst van de Haagse Stadspartij en moeder van twee kinderen. 

Terwijl we ons gesprek voortzetten pakken we een doos vol Haagse pareltjes uit. Over het Haagse landschap, de geschiedenis en Haags bloed van Sjaak Bral. Kim schrijft zelf ook boeken, altijd met een link naar Den Haag.

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

Levensverhalen van onbekende Nederlanders schrijven

Op haar 19e begon Kim met professioneel schrijven. Dit deed ze voor een krant en dat is haar zo goed bevallen dat ze daarna journalistiek is gaan studeren en voor verschillende media ging werken. Maar boeken schrijven wilde ze altijd al en als Kim iets wilt, dan zorgt ze ervoor dat ze het gedaan krijgt. Heel ver vooruitkijken doet ze niet, Kim leeft alsof elke dag de laatste is. En toch lukt het haar om fantastische boeken te schrijven waar je wel degelijk iets verder in de toekomst moet kijken. En ook in het verleden. 

“De onderwerpen van mijn boeken vinden mij. Het zijn altijd verhalen die mij overkomen. Zo deed ik voor m’n tweede boek ‘Mevrouw Breek’ onderzoek naar een moord van een boekhandelaar in de Weimarstraat voor een column die ik schreef. Mevrouw Breek was met hem getrouwd en al onderzoekende bleek ze dermate veel op haar kerfstok te hebben dat het wel een boek moest worden.” 

De boeken van Kim zijn opgangen aan het levensverhaal van een onbekende Nederlander en ze begint dan ook altijd met familieonderzoek. “Aan de hand van de biografie hang ik een geschiedenis of tijdsbeeld op. Veel kan ik online vinden en soms moet ik naar een archiefinstellingen zoals het Haags Gemeentearchief of het Nationaal Archief”. Puzzelen voor gevorderden noemt ze het ook wel. “Dat puzzelen is heerlijk. Je weet nooit wanneer de puzzel af is en welk stukje de puzzel compleet maakt”. 

Foto: Milene van Arendonk / Indebuurt

100.000 boeken in Colette & Co

Tijdens ons gesprek zijn we regelmatig afgeleid door de leuke boeken die we zien liggen of tegenkomen. Kim is namelijk het Haagse deel van Antiquariaat Colette aan het uitzoeken en daar komen we leuke dingen tegen, zoals een Haags stripboek. Ook geeft Kim ons een kijkje achter de boekenrekken. Zo heeft het pand een oude keuken en zelfs een berging maar ook een kelder. Alles stond vol met boeken, nu alleen de kelder nog. Veel wordt uitgezocht en geordend. “De charme van Colette zijn die enorme stapels boeken. Dat megalomane karakter van de winkel met die grote bergen en meanderende paadjes blijft uiteraard behouden, want dat is wat Colette máákt”. Maar om erachter te komen wat er precies allemaal in de winkel staat worden die stapels wel doorzocht. Colette & Co schat dat er tussen de 70.000 en 100.000 boeken in het pand aanwezig zijn. Niet alleen de winkel ook de boeken zijn op zoek naar nieuwe eigenaren. De pareltjes worden ingevoerd op boekenwinkeltjes.nl.

Met dat uitzoeken zijn ze nog wel even bezig, maar de deuren van Colette & Co zijn open en de boeken staan te schreeuwen om (her)ontdekt te worden. Wij verlaten de winkel na heerlijk spitwerk met een flinke eigen stapel antiquariaat Colette pareltjes. 

Lees ook…

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Na 15 jaar op de wachtlijst heeft Dorien een nieuwe huurwoning: ‘Eindelijk plek voor mijn meiden’”

Na 15 jaar op de wachtlijst heeft Dorien een nieuwe huurwoning: ‘Eindelijk plek voor mijn meiden’

Ga naar “Fotograaf Fleur maakt portretten van huisdieren: ‘Soms frustrerend, maar heerlijk als het lukt’”

Fotograaf Fleur maakt portretten van huisdieren: ‘Soms frustrerend, maar heerlijk als het lukt’

Ga naar “Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen”

Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Bomaja medjoul dadels K van € 7,99 voor € 4,99”

Bomaja medjoul dadels K van € 7,99 voor € 4,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Goldsun zonnebloemolie van € 3,49 voor € 2,49”

Goldsun zonnebloemolie van € 3,49 voor € 2,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00”

Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw: volg een latin cursus bij Latin Soul Dance”

Nieuw: volg een latin cursus bij Latin Soul Dance

 • Latin Soul Dance
 • T/m 24 mei

Topper

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023