Haagse Julia is finaliste Mrs NL Universe: ‘Mooie vrouwen kunnen ook slim zijn’

Door Joyce Hoogland 29 mei 2018

Jeetje, sommige mensen hebben ook alles mee. De Haagse Julia Bakalova is niet alleen erg knap, ze is ook nog eens slim én heel vriendelijk. De 31-jarige Julia staat dit weekend in de finale van Mrs Netherlands Universe: “Ik wil laten zien dat knappe vrouwen ook slim kunnen zijn.”

Mrs Netherlands Universe is een schoonheidsverkiezing voor vrouwen vanaf 24 jaar waarbij het gaat om schoonheid van buiten én van binnen. Het afgelopen half jaar hebben de deelnemers diverse fotoshoots en opdrachten gedaan en daarnaast moesten zij zich ook inzetten voor het goede doel. Mrs Universe zet zich namelijk wereldwijd in voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld.

Slachtoffers

In het kader van het goede doel zet Julia zich in voor Stichting Wende Den Haag. “Deze stichting helpt vrouwen en kinderen die slachtoffers zijn van huiselijk geweld. Ik heb dat van dichtbij, in mijn familie, meegemaakt. En ook de verhalen die ik in opvanghuizen heb gehoord grijpen mij heel erg aan.”

Julia wil vooral dat er meer bekendheid komt over hulp voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. “Je kunt die vrouwen en kinderen zo makkelijk helpen. Zij zijn vaak uit hun huis gevlucht zonder iets mee te kunnen nemen. Je kunt ze dus al helpen met kleding of speelgoed.” Wil je meer weten over de stichting? Klik dan hier.

Rusland

De afgelopen maanden werden de kandidaten van Mrs. Univers klaargestoomd voor de finale. Van de honderden deelnemers zijn er nu 16 over en zondag 3 juni wordt in zalencentrum Opera aan de Fruitweg bepaald wie de winnaar is. Tijdens de avond zijn er meerdere ronden waarin de dames hun mooiste kant tonen. De derde ronde is Nationaal kostuum waarbij zij allemaal gekleed zijn in hun eigen Hollandse kledingontwerp: “Ik voel me echt een trotse Hollandse vrouw.”

Zoals je bij het horen van haar naam al verwacht komt Julia van origine niet uit Nederland. Julia Bakalova is in Rusland geboren en op jonge leeftijd naar Bulgarije verhuisd. “Wij woonden in de Sovjet Unie waar weinig kansen waren. Bulgarije is daarentegen veel westerser”. Julia ging daar naar school en leerde daar ook haar man kennen. 10 jaar geleden is de jonge vrouw naar Nederland verhuisd om hier te studeren. “Ik houd wel van een uitdaging dus ik ben ook gelijk Nederlands gaan leren. Al snel kon mijn man hier een baan vinden en hebben we besloten om hier te blijven. “

Stilzitten

Inmiddels heeft Julia drie kinderen en in januari is ze als zelfstandige boekhouder aan de slag gegaan. “Ik spreek vijf talen waaronder Macedonisch en natuurlijk Bulgaars waardoor ik veel internationale klanten heb.”

Julia heeft het dus lekker druk met haar eigen bedrijf en drie jonge kinderen. “Ik vind het fijn om altijd bezig te zijn. Ik kan gewoon niet stilzitten. Maar tijdens mijn deelname aan deze missverkiezing heb ik wel gemerkt dat het ook fijn is om even tijd voor mezelf te nemen. Ik geniet ook echt van de aandacht bij de fotoshoots en trainingen. ”

Finale

Als Julia komende zondag wint gaat zij naar de grote Mrs Universe verkiezing in de Filipijnen waar maar liefst 84 landen aan meedoen. “Ik kan dan aan heel de wereld laten zien dat knappe vrouwen ook slimme vrouwen kunnen zijn. Daarnaast kan ik daar wereldwijd aandacht vragen voor hulp tegen domestic violence.”

Of Julia daarna verder gaat met missverkiezingen weet ze niet, want ze heeft het eigenlijk al druk zat, wel blijft ze zich inzetten voor stichting Wende.

De finale van Mrs Netherlands Universe is zondag 3 juni in zalencentrum Opera aan de Fruitweg 28. De show duurt van 16.30 tot 21.00 uur en een kaartje kost 40 euro. Klik hier voor meer informatie.

adv.