Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Judith werkt als conservator voor het Escher museum: ‘Ik mocht zelf een Escher kopen’

Door Allan Vos 20 oktober 2020

Ooit was Judith Kadee (28) de jongste museumdirecteur van Nederland, maar inmiddels is ze al weer bijna twee jaar aan de slag bij het Haagse museum Escher in Het Paleis. Het museum heeft het tijdens deze coronacrisis niet gemakkelijk: “Je hebt de zaal soms helemaal voor jezelf”

“Al in mijn eerste maand bij het museum mocht ik zelf op een veiling bieden op een prent van Escher. Het was echt magisch toen het me lukte”. Sinds eind 2018 werkt Judith als conservator voor museum Escher in Het Paleis. “Het is echt een prachtige plek om te werken. Er is zoveel historie in het voormalige paleis van koningin Emma, en Escher is hier perfect op zijn plaats. Het is een combinatie van koninklijk en moderne kunst wat het museum uniek maakt”.

Student

Judith komt uit Vlaardingen en studeerde onder andere in Londen. “Ik was als kind eigenlijk nooit geïnteresseerd in musea en kunst, maar op mijn 17e deed ik mee aan een schoolproject waarbij we een tentoonstelling mochten maken en vanaf dat moment begon ik pas te kijken wat er mogelijk was. Ik wilde eigenlijk gewoon een baan in ‘de cultuur’ of een filmmuseum, maar via omzwervingen werd ik op mijn 23ste museumdirecteur van Villa Mondriaan in Winterswijk.”

Eerste aankoop

“Ik kwam al vaker in Den Haag want ons museum had een connectie met het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum). Ik kreeg vrienden in de stad en toen er een functie vrijkwam in het Eschermuseum heb ik gesolliciteerd. Ik ben nu conservator, dat houdt eigenlijk in dat ik tentoonstellingen maak, de collectie compleet probeer te maken en onderzoek verricht. Al in mijn eerste maand mocht ik zelf op een veiling ‘mijn’ eerste Escher kopen. Dat was echt magisch toen het me lukte.”

Voorhout

Het museum zit op een van de mooiste plekken van Den Haag, aan het Lange Voorhout. “Ik weet mijn eerste Prinsjesdag nog goed. De koets komt echt langs ons museum. Er heerst een mooie mix van cultuur en historie in dit deel van de stad, net als in het museum. Het is daarnaast het enige museum waar je altijd zoveel prenten van Escher kan bekijken. Het museum is geliefd en bekend over de hele wereld. Mensen vergeten soms dat Escher een Nederlandse kunstenaar is, dat heeft dus wat ruimte voor verbetering.”

Corona

Sinds een aantal maanden is het door de regels rondom het coronavirus flink stiller in het museum. “Het is heel heftig. Er zijn veel minder bezoekers. Veel toeristen weten ons normaal gesproken te vinden en nu zien we vooral Nederlanders in het museum. Ook het online vooraf reserveren helpt niet mee, het is een rare tijd.

Ik ga zelf ook minder naar musea toe en werk gedeeltelijk thuis, terwijl ik als conservator echt in het museum thuishoor. Maar er is ook een groot voordeel: Het is nu heerlijk rustig als je langskomt waardoor je alle tijd en ruimte hebt de Eschers van dichtbij en op je gemak te bekijken. Pak die kans!”


Meer over Escher in het Paleis ontdekken?

Escher in het Paleis musea

Gesloten11:00 - 17:00

Lange Voorhout 74, Den Haag

Bekijk meer:musea

Lees ook:

Daarom zijn meerdere gebouwen in Den Haag straks blauw

Je kijkt zaterdag misschien wel vreemd op bij het zien van blauwe gebouwen. De Pier op Scheveningen,...

Geen vuurwerkshow bij de Hofvijver. Dit weten we over oud en nieuw 2020/’21 in Den Haag

Zodra de dagen korter worden kijken we uit naar de feestmaand, al is het de vraag hoe feestelijk het...

Hallo! De Fred krijgt een eigen Jumbo

Het mooie hoekpand aan Frederik Hendriklaan 87 staat nog niet zo lang leeg. Supermarkt Marqt is nog ...

adv.