Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Inwoner van de week Sam: ‘Ik probeer mensen anders naar het leven te laten kijken’

Door Alice van der Laan 22 januari 2019

Heb je wel eens van blue zones gehoord? Blue zones zijn gebieden waar een opvallend groot deel van de populatie in goede gezondheid ouder wordt dan 100 jaar oud. Sam Pitzalis neemt ons mee tijdens een stadswandeling en vertelt over de succesfactoren van deze superbejaarden.

Er zijn in totaal maar vijf blue zones in de wereld. De geluksvogels wonen in Okinawa – Japan, Sardinie – Italie, Loma Linda – Californie, Nicoya – Costa Rica en Icaria in Griekenland. Tijdens de stadswandeling laat Sam de stad zien als inspiratiebron en illustratiemateriaal voor een gezond gelukkig lang leven. ”Je gaat de negen Blue Zone-succesfactoren vaker om je heen herkennen, ook daar waar je al vaker liep.”

Negen succesfactoren

We spreken af met Sam voor de Pathé op het Buitenhof. Sam organiseert meerdere malen per week gratis stadswandelingen en dit is het startpunt.

‘Het is op een andere manier kijken naar de wereld om je heen’

Hij begint met het uitleggen van de negen succesfactoren van de blue-zone superbejaarden. Dit zijn: houd je aderen gezond, eet niet teveel en dergelijke uitspraken die gezondheidsgoeroes wel vaker doen. Vervolgens wijst hij ons op herkenningspunten in de stad. ”Het is op een andere manier kijken naar de wereld om je heen”, vertelt Sam. Hij wijst naar de winkel genaamd ‘Steppin Out’ en zegt dat we dit als herkenningspunt moeten zien om vaker pauze te nemen. ”Ook al stap je er maar één minuutje uit.”

Sam tijdens de wandeling. Foto: indebuurt Den Haag

Herkenningspunten

Onderweg wijst Sam het ene na het andere punt aan. Een fraai gebeitelde krul op een winkelpand zou staan voor praktisch toegepaste levenspassie, een afbeelding op een oud-klooster voor een helpende kracht en helpende personen. “Met een beetje fantasie kun je die 9 Blue Zone-regels overal in Den Haag zien.” Heb je een flinke dosis voorstellingsvermogen? Je kunt gratis meewandelen.

Waarom

Sams ouders komen uit Sardinië en aangezien dit één van die 5 Blue Zones op aarde bevat én hij zelf ook heel lang gezond wil blijven… ”Wat die oudjes daar goed doen, dat kunnen wij hier ook, dus laat ik je zien waar het op neerkomt.” Hij leeft van de vakanties die hij organiseert naar Sardinië, maar wil je ook hier in Den Haag proeven van de levensstijl daar, wandel dan mee.

Heb jij ook zo’n bijzonder verhaal? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wie weet ben je de volgende inwoner van de week!

Lees ook:

19-jarige Haagse treedt binnenkort op in Paradiso

De 19-jarige Teddy Macrander vindt het nogal eens moeilijk om haar gevoel in woorden uit te drukken....

René Bom gaat nog elke dag op jacht naar Pokémons

In de zomer van 2017 zaten wij met René Bom op het Plein. Lekker in het zonnetje met een bakkie koff...

adv.