Hans Hessing: De vader van de Haagsche Kakker

Door Joyce Hoogland 13 februari 2018

Hans en Frans Hessing zijn echte lokale helden. Deze twee broers zijn namelijk de bedenkers van de Haagsche Kakker. Hans hield van zijn werk en was dan ook tot de laatste snik in de bakkerij te vinden. In december overleed hij op 74-jarige leeftijd en Nicolette van der Werff van het AD heeft zijn verhaal prachtig beschreven.

Hans Hessing (5 november 1943 – december 2017) was een welkome verrassing. Zijn moeder had niet op een tweeling gerekend, waardoor hij niet in een wiegje (die was voor zijn zusje) maar in de suikerla te slapen werd gelegd. Er was geen betere plek te bedenken voor het jongetje dat zou uitgroeien tot een bekende Haagse banketbakker. Als zoon van Bakker Hessing in de Koningin Wilhelminalaan in Voorburg was Hans er al vroeg bij. Vóór school maakte hij de bakplaten schoon en sorteerde hij de roomboterkoekjes. Hij hield van het werk in de bakkerij en zou er tot zijn laatste snik te vinden zijn.

Haagsche Kakker

Samen met zijn broer Frans opende hij in de Reinkenstraat een eigen zaak. ‘Hans en Frans Hessing’ kwam in groen-gele letters op de pui te staan. Ook op de ruiten van alle andere bakkerswinkels die ze openden. De van oorsprong Voorburgse bakkers hadden een groot Haags hart. ‘Waarom wel Weesper moppen, Bossche bollen of Arnhemse meisjes maar geen echt Haags gebakje’, dachten de broers, die vervolgens de Haagsche Kakker uitvonden. De ronde krentenwegge gevuld met kaneel en amandelspijs zou in de koffer van menige staatssecretaris mee reizen naar het buitenland om uitgedeeld te worden. Net als de groen-gele Den Haagelslag of de ridderzaaltjes van peperkoek.

Familieman

Hans was een familieman. Hij was hecht met zijn acht kleinkinderen. Met zijn broer Frans was hij twee handen op één buik. Ze trouwden zelfs twee zusjes en alle vakanties werden samen gevierd. De vele Hans en Frans Hessing-zaken, die in Den Haag geopend werden maakten van de twee bakkende broers echter twee managende broers. Dát beviel niet. Hans stond liever ’s nachts in zijn bakkerij dan dat hij overdag vergaderde. Veel zaken werden daarom weer verkocht. Met uitzondering van de Reinkenstraat en de Denneweg.

Pensioen

Hans was een ambachtelijke bakker. Hij bakte zonder toevoegingen en gebruikte spelt en de oude graansoort emmer lang voordat dit hip was. “Met dit brood werden de Egyptenaren en de Romeinen groot”, zei Hans trots toen, hij het eerste afgekoelde brood van dit oergraan inspecteerde. Hans leidde zijn eigen zoon, die ook twee zaken opende, op in het vak. Vol energie liet hij de pensioengerechtigde leeftijd aan zich voorbij gaan. Hij was onvermoeibaar en oersterk en hield ook nog van tuinieren. Na het werk in de bakkerij ging hij met veel plezier in zijn tuin aan de slag waar hij de vijver driemaal verplaatste voor die goed lag.

Hans kreeg klachten die hem bij de dokter deden belanden. Ondanks een zware behandeling bleef hij werken. Met plezier en liefde bakte hij de taarten die niet alleen op het paleis maar ook, iedere dag, bij de gewone Hagenaar op tafel staan. Bakker Hans Hessing overleed op 74-jarige leeftijd in het Westeinde ziekenhuis.