Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Halloween in Houtwijk: Rinus zorgt dat er ook dit jaar iets te griezelen is

Door Joyce Hoogland 27 oktober 2020

“Vorig jaar telden we wel 6000 mensen!” Het klinkt ongelofelijk: duizenden griezelfans in het familiare Houtwijk. Maar wijkbewoner en Halloweenliefhebber Rinus Jongmans overdrijft niet. “Vanuit heel Nederland komen ze hierheen voor Halloween. De hele avond door staat de straat vol met mensen.” Dit jaar wordt Halloween natuurlijk niet zo groot gevierd, máár Rinus laat het ook niet stilletjes voorbij gaan.

Foto Houtwijk-Halloween

Begin van de maand schrokken we ons rot, toen we voor het raam een zombie-meisje zagen staan. Rinus had zijn huis al helemaal aangekleed voor Halloween. “Wanneer er kinderen naar de tuin staan te kijken, beweeg ik de meisjespop achter het raam. Gillen!”

Griezel

Achter het raam op de eerste verdieping staat dus een eng meisje, ze lijkt zo uit een horrorfilm gelopen en in de voortuin zien we allemaal skeletten: Een stel ligt in een watertje te badderen en een ander duikt in een kanon. Naast de voordeur komt een hoofd uit een spiegel. We moesten dus wel even slikken voor we durfden aan te kloppen.

Stiekem hadden we een griezelig iemand verwacht. Maar Rinus, met een geruite bloes, lijkt heel normaal. We lopen met hem mee naar de achtertuin waar hij naast een gezellig skelet op zaterdagmiddag geniet van een biertje en een shaggie. Tot nu toe, niks engs aan de 54-jarige Rinus dus 😉

Piratenschip

Vorig jaar had Rinus samen met een vriend een heel piratenspookhuis gemaakt met onder andere een bar. “In de weekenden zitten we gezellig samen, biertje erbij en beetje klussen. We maken alles van oude pallets en meubels.” En Rinus, aanhangmonteur van beroep, is erg creatief. Elk keer weer verzint hij iets gaafs.

Lees verder onder de foto’s

Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween

Dit jaar zien we nog wat overgebleven piratenspullen in de voortuin. “We kunnen nu natuurlijk niet flink uitpakken, maar ik wilde er toch iets mee doen.” Dus als verrassing voor de griezelfans van Houtwijk loopt Rinus 31 oktober verkleed door de straten met een houten wagen met daarop enge muziek, skeletten en lampjes.

9 jaar

In Houtwijk is niet alleen het huis van Rinus versierd, overal zien we spoken, pompoenen en heksen. “Toen ik hier 9 jaar geleden, met mijn vrouw en zoon, kwam wonen kwamen er op Halloweenavond kinderen langs de deur. Ik vond dat zo leuk, dat ik het jaar daarna er iets mee wilde doen”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween
Foto Houtwijk-Halloween

Inmiddels organiseert Rinus elk jaar Halloween in Houtwijk. Hij maakt flyers, die deelnemers voor het raam kunnen zetten en een hele looproute. “Ik heb zelfs contact met mensen uit België, die willen weten hoe ik dat elk jaar aanpak.” En hij pakt het goed aan, want zelfs een stel Amerikanen, die voor werk in Den Haag wonen, komen elk jaar langs.

2020

Dit jaar kunnen de kinderen niet langs de deuren in Houtwijk, maar Rinus wil wel proberen een beetje sfeer te maken. En daarbij kun je nog de hele week een rondje lopen in de wijk. Want er zijn genoeg versierde huizen om even naar te kijken.

En voor de kerst heeft de Houtwijker ook nog iets in petto: “Ik wil iedereen vragen het niet alleen in huis gezellig te maken, maar ook buiten door bijvoorbeeld een paar lampjes voor het raam te hangen.”  Daar zijn wij ook wel voor, want zeker in deze tijd kunnen we wel wat gezelligheid op straat gebruiken.

Lees ook:

Het beste spookverhaal van Den Haag? Wij gingen naar het Spaansche hof

Halloween staat voor de deur, dus duiken wij het archief in voor Haagse spookverhalen. Het bekendste...

Geesten in restaurant ’t Goude Hooft: in de kelder zaten mensen opgesloten

31 oktober is het Halloween, dat is deze zaterdag al! Om de week gelijk goed en vooral spannend te b...

adv.