Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hagenees van de week: Roy de Rijke speelt zondag op Parkpop ‘een droom van elke Haagse muzikant’

Door Joyce Hoogland 13 juni 2017

Elke week vraagt Indebuurt de Hagenees of Hagenaar van de week het hemd van het lijf. Deze week zaten wij op het terras met Roy de Rijke, de nieuwste aanwinst van de Haagse Flamencogroep De Règâhs.

Even in het kort. Deze muziekgroep is naar eigen zeggen wereldberoemd in Den Haag. De heren spelen een combinatie van Flamenco, pop, rock en wereldmuziek met Haagse teksten vol humor. Zij noemen hun muziekstijl zelf Flamingo, naar de Nederlandse naam voor de Flamenco-vogel aan wie de Spaanse muziekstijl zijn naam ontleent. En de flamingo is natuurlijk gewoon een roze Règâh.

Roy, Hagenees of Hagenaar?

“Ik voel me echt een Hagenees. Ik ben geboren in het Rode Kruis ziekenhuis en opgegroeid in Moerwijk. Dus echt gebôhen en getâugen.”

Wat is jouw plekje?

“Ik kom uit een zigeunerfamilie. Mijn oma is een sinti en die trok van stad naar stad. Dat zit ook in mij. De hele stad is mijn thuis, ik heb niet maar één plekje. Wel ben ik met het mooie weer vaak op de Grote Markt te vinden.”

‘Ik moest eerst mijn zwemdiploma halen’

Gitarist in hart en nieren?

“Muziek is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader is gitarist dus daar ben ik mee opgegroeid. Op mijn zevende mocht ik pas gitaarles volgen, ik moest eerst mijn zwemdiploma halen. Dat heb ik natuurlijk heel snel gedaan. Al snel zei mijn leraar dat ik privéles moest nemen. Uiteindelijk ben ik naar het conservatorium in Rotterdam gegaan.”

Wat is je muziekstijl?

“Ik speel graag gipsy jazz. Ik vindt het ook belangrijk om jazz bij de jongeren te brengen. Ik speel, naast met De Règâhs, in de band Diona Fox and her Ragdolls en daar spelen we pop/jazz dat veel bij jongeren aanslaat.”

Hoe ben je bij De Règâhs gekomen?

“Ik volg ze al 10 jaar, dus vanaf het begin. Ik ben een echte fan. Op een dag was ik met een vriendin, ook muzikant Emmaly Brown, in het Parkroad café. En daar waren ineens Johan en Marcel van De Règâhs! Dat was natuurlijk mijn kans. Ik ken al hun nummers dus we hebben daar samen zitten spelen. Daarna hebben we contact gehad. Ik ben bij Johan thuis geweest. En een paar maanden later belde Johan of ik in de band wilde. Ik zei gelijk ‘ik bel je terug’ want dat moest echt even bezinken. Ik heb natuurlijk ja gezegd en al snel werd ik Rooi de Règâh.”

Je valt met je neus in de boter: het 10 jaar bestaan van De Règâhs en dit weekend optreden op Parkpop

“Ja dit is echt een mooie tijd. In september begint de theatertour 10 jaar Règâhs. En natuurlijk zondag Parkpop. Wij openen het festival op het hoofdpodium. Dit is natuurlijk een droom van elke Haagse muzikant!”

Ken jij een stadsgenoot met een leuk verhaal voor op indebuurt? Tip de redactie.https://indebuurt.nl/denhaag/tip-de-redactie/

adv.