Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hagenaar Dominic is de man achter de muurschilderingen bij Den Haag CS

Door Lizette Bremer 14 januari 2020

Ken je die grote kleurrijke muurschilderingen bij Den Haag Centraal? Die zijn gemaakt door Haags kunstenaar Dominic de Bruijn, alias Dominic Brown (36). Hij is één van die inwoners die in zijn kunstenaarschap niet voor de gemakkelijkste weg heeft gekozen, maar tenminste wel zijn éigen weg. 

Dinosaurussen, die zat Dominic vroeger de hele dag te tekenen in de klas. En toen hij met zijn elf jaar oudere zus op vakantie was in Griekenland wilde hij helemaal niets anders meer dan de hele dag Griekse mythologieën natekenen. “Toen ik in de puberteit kwam ging ik veel spijbelen. School interesseerde mij niet, behalve de vrienden die ik er had. Kunst, dat is wat ik wilde maken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Eén van de muurschilderingen van Dominic Brown bij Den Haag Centraal aan de kant van de Rijnstraat.

Afterparty’s

Zijn ouders waren natuurlijk not amused, want hoe ga je je geld verdienen zonder opleiding? Een periode van experimenteren brak aan, waarbij er ook wel eens een blowtje werd gerookt. Dominic kreeg een hechte vriendengroep, waarbij er naast (veel) feesten ook kunst gemaakt werd, vooral op de afterparty’s.

En toen hij later bij de klantenservice van T-Mobile belandde, zat hij alweer de hele dag te tekenen. Juist in die tijd ontstonden zijn mooiste tekeningen omdat hij vanuit het onderbewuste werkte. “Als ik ’s avonds thuis was, werkte ik de tekeningen uit op de computer.” Na zes jaar werd hij ontslagen omdat hij teveel tekende, en te weinig abonnementen verkocht.

Inspiratie

Uiteindelijk bleek juist dat ontslag een kans om eindelijk fulltime te gaan doen wat hij écht graag deed. “Via het internet had ik al een paar kunstwerken verkocht. Mijn moeder gaf het advies mijn werk ook aan de gemeente aan te bieden.”

En zo ontstond de muurschildering bij Den Haag Centraal, die informatie geeft over de historie en sterke punten van de stad, maar ook een stukje kleur aan de stationsomgeving biedt. “Wat dat betreft is Den Haag een onuitputbare bron van inspiratie.”

Struggle

Sinds vorig jaar heeft Dominic zijn eigen galerie in Rijswijk. Hij werkt er aan zijn eigen art, waarbij mythologieën uit bijvoorbeeld Griekenland nog steeds een rol spelen, en aan zijn opdrachten voor de gemeente. “De jaren dat ik in m’n eentje thuis werkte waren soms best een struggle. Nu ik de galerie heb en de muurschilderingen in Den Haag maak (bij de Schedeldoekshaven is er ook één te zien), ben ik veel meer in contact met mensen.”

Hieronder meer beelden van van de muurschilderingen bij Den Haag Centraal van het Instagram account van Dominic

Lees ook:

Gratis swingen: maak kans op twee kaartjes voor de Soul Sisters in Den Haag

Een avondje genieten van livemuziek, heerlijk! Even de heupjes van links naar rechts op swingende de...

Restaurant Calla’s in Den Haag behoudt Michelinster

Het is een spannende dag voor horecaondernemers door heel Nederland: in het DeLaMar Theater zijn de ...

Luchtkwaliteit in Den Haag is superslecht: dit kun je zelf doen

De luchtkwaliteit in Den Haag is de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven, zo blijkt uit...

adv.