Haagse luizenmoeder Jente ‘Op elke school zit een juf Ank’

Door Joyce Hoogland 19 maart 2019

Het tweede seizoen van de succesvolle tv-serie De Luizenmoeder is in volle gang. Elke zondag kijken we weer naar de absurde gebeurtenissen op basisschool de Klimop. Wat heeft de directeur nu weer bedacht: een sponsorloop voor kinder-hiv, snif snif. In Den Haag zijn ook genoeg luizenmoeders en wij spraken er één: Jente Hannink.

De 28-jarige Jente heeft twee kinderen op de Den Hertogschool in Loosduinen en zelf werkt zij daar bij de naschoolse opvang. Wij komen even bij Jente op de koffie om te praten over de serie.

Juf Ank

‘Hallo Allemaal, wat fijn dat je er bent’, is ondertussen al cultureel erfgoed. Juf Ank is daarbij één van de meest geliefde maar ook gehate personages van de tv-serie. “Je hebt altijd ouders die aan de juf een heel verhaal willen vertellen over wat er bij hun kind speelt. Maar ondertussen staat de rest te wachten om de kinderen naar de klas te brengen. Dan is er altijd een juf die zegt, net zoals Ank, hier hebben we geen tijd voor stuur maar een mailtje. Eigenlijk best wel eens fijn”, zegt Jente.

En zo komt Jente veel meer herkenbare situaties uit de serie tegen.  “Het is allemaal wel uitvergroot hoor”, zegt ze lachend. “Maar de schoolpleinmaffia is er zeker. Er zijn altijd ouders die overal commentaar op hebben, maar zelf niks doen.”

Curlingouders

‘Ik kan er dit schooljaar even geen curlingouders bij hebben’, verzuchtte juf Ank in één van de afleveringen. “Ik vind dat ze daarin helemaal gelijk heeft”, beaamt Jente. Wat curlingouders zijn?

Bij curling wordt een schijf over het ijs gegooid en anderen proberen met een bezem het ijs zo glad mogelijk te houden. Een curlingouder probeert de weg voor zijn/haar kind schoon te vegen en dus alles zo perfect mogelijk te maken zodat het kind wordt afgeschermd voor de ‘boze’ buitenwereld. “Ik vind juist dat kinderen moeten leren dingen zelf op te lossen. Ze komen echt wel op hun pootjes terecht.”

Had je dit verwacht

Wij, de redactie van indebuurt, hebben zelf nog geen kinderen en we kunnen ons ook niet helemaal meer herinneren dat het er zo aan toe ging op de basisschool. “Ik heb dat vroeger ook nooit gemerkt, en had dit dus ook echt niet verwacht. Ik wist bijvoorbeeld niet hoeveel ouders vrijwillig meehelpen, ik dacht dat de meesters en juffen dat deden. Maar ik ben rondom een feestdag zomaar 1 tot 1,5 dag  per week bezig op school.”

Tegenwoordig houden de ouders vooral via de e-mail en whatsapp contact met elkaar, al blijkt in de serie dat dat ook nog wel eens verwarrend is. “Ik kan me niet voorstellen hoe ze dit vroeger, voor de mobieltjes, allemaal regelden. Ik zit in 7 appgroepen waaronder luizenpluizen en werkgroep Pasen en nog gaat het wel eens fout.”

Het is duidelijk dat Jente veel doet op de school, voor werk en als vrijwilliger, maar ze verzekert ons dat ze er ook gewoon een leven naast heeft. “Ik ga ook lekker stappen en andere leuke dingen doen.”

Ben jij een hagenaar/Hagenees en wil je een keer met ons babbelen onder het genot van een kopje koffie? Of heb jij een tip voor ons volgende Inwoner van de week? Stuur ons een mailtje: [email protected]

adv.