Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haagse Leo maakte in 2004 de tsunami mee: ‘Mijn vrouw en dochter werden meegesleurd’

Door Joram Niese 17 december 2019

Het is dit jaar, op tweede kerstdag, precies 15 jaar geleden dat Azië werd opgeschrikt door een gigantische zeebeving. Na de zeebeving volgde een verwoestende tsunami. Leo de Jong uit Den Haag herinnert zich dit moment alsof het gisteren was.

“We waren die dag van de tsunami op Ko Phi Phi bij Thailand. Eigenlijk zouden we nog ergens anders naartoe gaan, maar daar zijn we natuurlijk nooit aangekomen”, zegt Leo.

Stranddagje

“Omdat we die dag wilden reizen waren we al vroeg wakker. We hebben erg veel geluk gehad dat we niet meer in ons bed lagen.” Leo en zijn gezin moesten nog wachten op een boot, en besloten om tot die tijd nog een stranddagje te houden.

“Ik ging naar de verhuur van de strandbedjes en mijn vrouw ging alvast liggen. Toen ik stond te praten met de verhuurder zag ik het water ver naar achteren trekken. De man met wie ik stond te praten zei een paar keer ‘dit is echt niet goed’ en hij rende weg.”

‘Toen ik stond te praten met de verhuurder zag ik het water ver naar achteren trekken’

Leo riep nog naar zijn vrouw en oudste dochter dat ze zo snel mogelijk moesten wegrennen, maar dat was voor hen al te laat. Hijzelf kon nog net wegkomen aan het ruwe water en klom samen met de bedjesverhuurder op een dak.

Meegesleurd

“Ik stond daar samen met mijn twee jongste dochters op het dak te wachten tot het water weg was. Mijn vrouw en oudste dochter zijn meegesleurd door het water. Ik kreeg pas veel later gelukkig te horen dat ze het overleefd hadden.”

Leo vertelt dat een Amerikaanse toerist zijn vrouw uit het water viste. De benen van zijn oudste dochter waren helemaal opengescheurd door hout en ander afval dat in het water dreef. “Ze heeft over de littekens nu tattoo’s gezet, onder andere een golf en die ene datum (26 december 2004).”

Tekst gaat door onder de foto.

Leo en zijn dochters (linksonder) op het dak. Foto: Privébezit

Veilig

Gelukkig zijn Leo en zijn gezin veilig thuisgekomen. Ze kunnen zich de dag van de tsunami nog erg goed herinneren, maar het heeft verder niet heel veel impact meer. “Je moet toch doorgaan. Het enige dat we nu altijd doen als we op vakantie gaan is ervoor zorgen dat we hoog zitten. We nemen geen hotelkamers onder de tiende verdieping meer.”

Kerst

Kerst heeft altijd wel een aparte nasmaak gehouden voor het gezin. “Gelukkig werken we altijd, het restaurant -Leo de Jong is eigenaar van restaurant Madestein- zit stampvol met kerst. We staan ieder jaar nog stil bij wat er gebeurd is, maar we beseffen ons vooral hoeveel geluk we hebben gehad”, vertelt Leo.

Al met al is het dus goed afgelopen met het gezin. Ze leven hun leven en zijn dankbaar dat ze het overleefd hebben.

Lees ook:

Inwoner van de week Sam: ‘Ik probeer mensen anders naar het leven te laten kijken’

Heb je wel eens van blue zones gehoord? Blue zones zijn gebieden waar een opvallend groot deel van d...

Na een bizar ongeluk kon Glenn geen muziek meer maken, maar wel fotograferen

Laatst liep ik een oude bekende tegen het lijf: Glenn, artiestennaam Nyusha Glenn. Vroeger, zo'n 20 ...

De 99-jarige Theo gebruikt iedere dag zijn smartphone en tablet: ‘Opa gaat digitaal’

Theo (die liever niet met zijn volledige naam op internet wil staan) is geboren en getogen in Den Ha...

adv.