Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haagse Jelle speelt in Soldaat van Oranje: ‘Het is best heftig’

Door Allan Vos 8 oktober 2019

Hij was net nog spekkoek aan het maken met zijn moeder en meteen na ons interview moet hij door naar de fysio om daarna door te racen naar de musical Soldaat van Oranje waar hij een van de hoofdrollen speelt. De Haagse acteur Jelle de Jong (32) heeft het superdruk, maar vindt dat heerlijk.

We spreken af in het gezellige koffietentje Limoncello in de Bankastraat, “Ik hou van dit buurtje. Ik ben er opgegroeid en heb er tot kort geleden gewoond” vertelt Jelle terwijl hij een slok van een dampende cappuccino neemt. “Tot mijn 18e heb ik hier om de hoek gewoond, maar door mijn studie in Maastricht ben ik er even tussenuit geweest.”

Jeugdtheater

Al van jongs af aan was Jelle druk met toneel. “Als kind zat ik op jeugdtheaterschool Rabarber en speelde ik in musicals zoals Kruimeltje en Oliver. Ik zong thuis liedjes en was erg goed in het voordragen en onthouden van gedichten en teksten.  Maar heb ook bijbaantjes gehad als bijvoorbeeld afwasser in de Koninklijke Schouwburg, ik zat altijd erg dicht bij het vuur zeg maar.”

“We hebben flink wat feestjes met collega-acteurs gehad”

Jelle studeerde aan de toneelacademie in Maastricht en speelde daarna vier jaar lang bij het Nationaal Toneel in Den Haag, “Dan is het natuurlijk fijn om hier een groot familiehuis te hebben. Iedereen was altijd welkom. We hebben hier flink wat (slaap)feestjes met collega-acteurs gehad. Inmiddels woon ik in Amsterdam, maar ik blijf met Den Haag verbonden. Mijn moeder en zus wonen hier en mijn vader ligt hier begraven.”

Soldaat van Oranje – de Musical

“Sinds een paar weken speel ik de rol van Fred in de musical Soldaat van Oranje, hierdoor ben ik gelukkig ook weer veel vaker in de buurt van Den Haag. Het is echt een geweldige rol. Negen jaar geleden deed ik al auditie voor een andere rol en nu was de tijd eindelijk rijp. De voorstelling brengt een mooi en belangrijk oorlogsverhaal en ik heb de musical dan ook regelmatig gezien. Ook nog met mijn vader, maar hij maakt het nu helaas niet mee dat ik er zelf op de planken sta.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jelle de Jong zittend in het midden van de studentengroep in de musical Soldaat van Oranje. Foto: Joris van Bennekom

Fred maakt enorm veel mee tijdens de voorstelling. ”Ik moet voor die rol schieten, van de trap vallen, met een bootje omslaan en motor rijden -daarvoor moest ik mijn motorrijbewijs halen. Daarnaast heeft een fan uitgerekend dat ik 9 kilometer loop tijdens de voorstelling.

Het is dus fysiek erg zwaar en heftig maar ontzettend tof om te doen. Vooral ook omdat je een belangrijk verhaal overbrengt aan je publiek. Maar ik benader de rol als elke andere, ik ga namelijk niet beter spelen met de gedachte ‘dit verhaal moet verteld worden’. Ik weet het wel natuurlijk, maar pas aan het eind van de voorstelling komt het verhaal binnen. Bij het publiek en bij mij.”

Lees ook:

Er komt weer een nieuw eettentje aan de Herengracht

De Herengracht verandert meer en meer in de meest culinaire straat van Den Haag. Het ene restaurant ...
Luciano ijssalon

Wow! Een Haagse ijssalon hoort bij de beste van de wereld

I scream, you scream we all scream for ice cream! Misschien is het weer momenteel niet ideaal om een...

Daarom moeten Bulgaren heel hard lachen om de naam Kurhaus

'Volgende halte, next stop. Kurhaus'. Voor een Hagenaar is dit een normaal zinnetje, een oplettende ...

adv.