Haagse Bibi woont al 34 jaar in Italië: ‘Ik rij vaak op de motor hoog de bergen in’

Bibi Segaar in Italië. Foto Privé

Bibi Segaar verhuisde 34 jaar geleden naar Rome en daarna ging ze de liefde achterna in Teramo, maar ze is haar geboortestad Den Haag nooit vergeten. Ze komt nog regelmatig terug naar haar oude buurtje: Archipelbuurt.

Olga Bibi Segaar is in 1965 geboren in de Emmakliniek in Den Haag. “Sinds 1987 woon ik in Italië. Twintig jaar in Rome en nu bijna veertien jaar in Teramo, op de grens van Marche en Abruzzo.

Waarom ben je vertrokken uit Den Haag?

“Als kind hoorde ik veel verhalen over Italië van Bruno Marinello, van de bekende ijswinkel. Hij studeerde samen met mijn vader bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). In 1987 tijdens mijn ‘Roman holiday’ werd ik verliefd op Rome en een Italiaanse kunstenaar. Vervolgens heb ik twintig jaar in Rome gewoond, op een van de mooiste plekjes tegenover het Pantheon.”

Hoe ziet je leven eruit in Italië

“In Rome werkte ik in de film- en modewereld. Jaren heb ik met veel plezier bij de modeacademie van Rome, achter piazza Navona, gewerkt. Ongeveer 14 jaar geleden heb ik de Romeinse kunstenaar in de ‘eeuwige stad’ achtergelaten. l’Amore voor hem en Roma was op een laag pitje komen te staan. Ik vond de stad te druk en te toeristisch geworden.

Tijdens een verblijf in een kasteeltje in Abruzzo van een vriendin heb ik Maurizio, mijn man, leren kennen, een architect uit Teramo. Hij was daar om het kasteel te renoveren na de aardbeving van l’Aquila.

Tekst gaat verder onder de foto >>>

Bibi Segaar. Foto privé

“Abruzzo is een prachtige streek met veel ongerepte natuur, zo’n twee uur bij Rome vandaan. Vaak ben ik op pad op de racefiets of op de motor, hoog de bergen in over de heuvels naar de kust. Ik fotografeer graag en vertel over het leven hier in mijn streek op de website Dolcevia.com.

En sinds een paar jaar help ik buitenlanders bij het zoeken en verbouwen van hun Italiaanse huis. Op mijn Facebookpagina ‘Huisje van Geluk in de Marche & Abruzzo’ staan leuke huisjes die te koop staan hier. Regelmatig ga ik met buitenlanders, die op zoek zijn naar een huis, op pad. Tijdens een picknick op het landgoed van hun toekomstige huis vertel ik meer over het leven hier.”

>>>

Bibi Segaar. Foto privé

Heb je een stukje Den Haag meegenomen?

“Den Haag is altijd in mijn gedachte, mijn tweelingzusje Monique woont daar samen met haar kinderen en ook tante Nel, de tweelingzus van mijn vader. In mijn huis staat de Haagse ooievaar, boeken over Den Haag en foto’s van mijn vader die hij van de stad maakte.”

>>>

Haags hoekje. Foto privé

Wat is daar het verschil met Den Haag?

“Natuurlijk is Italië heel anders dan Nederland. Rome lijkt op een dienblad vol antieke kopjes en schoteltjes met alle monumenten dicht bij elkaar in het centrum. Hier in Abruzzo lopen er beren in de bergen, achter mijn huis. De mensen hier zijn erg gastvrij en bijna beledigt als je niet blijft mee eten, vroeger in Den Haag maakte ik vaak mee dat na een rondje van koekjes bij de koffie, de deksel er weer snel op ging…. een Haagse bakkie!

Het eten hier is van erg goede kwaliteit, ik koop mijn groente melk, kaas en vlees bij de boer achter mijn huis. Hier zijn veel verlaten dorpen, overal langs de weg kom je hier fruit- en notenbomen tegen, niemand die er iets mee doet, behalve ik dan!”

>>>

Bibi Segaar in de bergen van Gran Sasso. Foto privé

“Ik vind persoonlijk dat de Nederlanders een beter smaak hebben qua interieur. Ik verbaas me nog steeds dat trendy vrienden gekleed in de laatste mode en accessoires in een oubollig huis wonen, in mijn stad zijn nog wat winkeltjes uit de jaren ’het lijkt hier of de tijd stil is blijven staan’.”

Was het moeilijk om te wennen?

“Nee, ik voelde mij direct thuis. Ik ben gewend om te reizen. Ik had al drie jaar in Parijs gewoond, voor ik in Italië kwam. Ik ben iemand die nieuwsgierig is en zich goed aanpast always looking at the bright side! Natuurlijk zijn er genoeg momenten geweest dat ik heimwee had naar mijn familie en vooral mijn tweelingzusje of een lekkere kroket of een sateetje van de grill tijdens bijvoorbeeld de Haagse paardendagen!”

Wat mis je van Den Haag en wat mis je helemaal niet?

“Ik kijk met nostalgie terug op mijn fijne jeugdjaren in Den Haag: buitenspelen in de prachtige Archipelbuurt, dichtbij het centrum van Den Haag, de Denneweg, het Noordeinde, de bossen. Naar het strand na schooltijd, achterop bij vader en moeder op de fiets, met de voetjes in de fietstassen, op het strand huiswerk maken en eten, hoe heerlijk die tijd!

>>>

Bibi Segaar in Den Haag. Foto privé


Als kind was ik altijd aan het fietsen door Den Haag, ik kende bijna alle straten, vaak reed ik samen met mijn vader mee die altijd aan het fotograferen was. Naar de Haagse markt, de antiekmarkt op het Lange Voorhout, de mooie wijken met prachtige panden, eten bij de Toko en de vele culturele evenementen.

Wat ik helemaal niet mis zijn de ‘Haagse zeikerds’, die boos toeteren en middelvinger opsteken als je even niet snel doorrijd met de auto, hier in Italië heb ik geleerd heel veel geduld te hebben.”

Kom je wel eens terug naar Den Haag? 

“Ja natuurlijk, een paar keer per jaar zelfs. Gezellig samen met mijn zus door de oude buurt wandelen, door de stad slenteren en een patatje eten, op bezoek bij vrienden en familie. Maar ook om af en toe een Italiaans evenement te organiseren en mijn streek te promoten in ‘Ristorante Gran Tour in Italia’ in Den Haag, het restaurant van mijn zwager en zusje.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen”

Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen

Ga naar “Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’”

Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’

Ga naar “Noor is onze kerstengel en dit is waarom”

Noor is onze kerstengel en dit is waarom

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg pantoffels € 74,99”

Ugg pantoffels € 74,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Operator Bediencentrale Tunnels”

Operator Bediencentrale Tunnels

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023