Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Na een bizar ongeluk kon Glenn geen muziek meer maken, maar wel fotograferen

Door Joyce Hoogland 5 november 2019

Laatst liep ik een oude bekende tegen het lijf: Glenn, artiestennaam Nyusha Glenn. Vroeger, zo’n 20 jaar geleden, was hij een echte hippie: Altijd op stap met zijn gitaar. In de afgelopen jaren is er veel in zijn leven gebeurd. Zijn passie kan hij niet meer uitoefenen door een heftig ongeluk. “Muziek was mijn alles”. 

Ik ben bij de 36-jarige Glenn thuis uitgenodigd. Nadat ik het hele gezin: vrouw en twee dochters, heb ontmoet beginnen we met het interview. “In muziek kon ik al mijn gevoel kwijt, ik mis dat nog steeds.”

Hersenbeschadiging

“Ik maakte akoestische muziek en was altijd met mijn gitaar op pad.” Daarna is Glenn overgestapt naar elektronische muziek waarmee hij optrad in het buitenland, totdat hij een ongeluk kreeg. Glenn en een andere fietser botsten tegen elkaar en knalden daarbij met elkaars hoofden tegen elkaar aan. Klinkt als een knullig ongelukje, maar het heeft het leven van Glenn in één klap veranderd.

Hij kon niks meer en heeft een jaar lang in bed gelegen. “Alles was teveel voor me. Ik werd vaak gillend wakker van de hoofdpijn, was snel overprikkeld en snel in de war.”

Veranderingen

Een leven met NAH

“Sinds het ongeluk ben ik veranderd, soms herken mezelf niet meer en dat zit ook in de alledaagse dingen. Ik vind bijvoorbeeld een film, die ik vroeger hilarisch vond, nu niks meer aan. Maar het ergste is wel dat ik geen muziek meer kan maken.”

Glenn heeft opnieuw moeten leren gitaarspelen en hij ziet ritmes niet altijd meer en daardoor kan hij geen volledige liedjes spelen.

In het jaar na het ongeluk sleet Glenn zijn dagen met het kijken en luisteren naar Planet Earth en meditatiemuziek, totdat hij uit verveling een oude camera pakte. “Ik maakte foto’s van mijn voeten en uiteindelijk zelfportretten. Vooral van de nachten waarin ik gillend en huilend wakker werd.” Dat bleek het begin te zijn van een fotoproject: Een leven met NAH (niet-aangeboren hersenletsel ).

Fotograaf

De muzikant Glenn vond een nieuwe passie om voor te leven: Fotografie. Na veel ups en downs, dacht Glenn bij zichzelf ‘Ik wil het roer in eigen handen nemen’. Hij begon aan de Fotoacademie in Amsterdam en is dit jaar afgestudeerd. Dat lukte hem dankzij veel extra coaching en doordat hij een aangepast lesschema mocht volgen.

“De studie lag zwaar op mijzelf en mijn gezin. Ik ging eens in de twee weken naar school en ik moest daar wel een paar dagen van bijkomen. Mijn vrouw heeft alles alleen moeten doen en daar ben ik haar zo dankbaar voor!”

Tijdens de studie begon Glenn aan bijzondere projecten waarvoor hij bizarre foto’s maakt zoals Guardians en Syncho. Zulke beelden hebben wij nog nooit gezien. “Het zijn mijn innerlijke demonen die ik een vorm heb gegeven uit mijn beleving.”

 

Toekomst

Als Glenn het van te voren had geweten was hij nooit op de fiets gestapt, maar dat is wel gebeurd. En het heeft hem, naast alle verdriet, ook iets moois gebracht. “Ik hoop dat ik nu mensen kan inspireren met mijn fotografie en ik hoop ook dat ik mensen met aandoeningen aanspoor zelf ook aan de slag te gaan.” Daarnaast zijn het gewoon hele vette kunstwerken die Glenn maakt. Hopelijk kunnen we die werken binnenkort in een Haagse galerie zien, want je zult versteld staan.

Lees ook:

‘Opeens zat ik aan het ontbijt met Kanye West’ Tessa verhuurt huizen aan de allerrijksten

De Haagse Tessa (29) is living the dream. Vier jaar geleden vertrok ze naar Miami en kreeg ze een ba...

Haagse Jelle speelt in Soldaat van Oranje: ‘Het is best heftig’

Hij was net nog spekkoek aan het maken met zijn moeder en meteen na ons interview moet hij door naar...

adv.