Dylan (28) leefde achter de computer en is nu een echte natuurfreak

Dylan, Foto Het Haagse Groen

Dylan is geboren en getogen in Den Haag. Als kind speelde hij wel op straat, maar eigenlijk kwam hij de eerste zeventien jaar van zijn leven niet echt buiten. Dat veranderde toen hij het surfen ontdekte. Tijd om het roer helemaal om te gooien en van een binnenmens een echt buitenmens te worden.

Tekst: Het Haagse Groen

De ouders van Dylan woonden in Den Haag Zuidwest en hadden niet zo veel met de natuur of het strand. Dylan: “En dat terwijl we wel in de stad aan zee woonden. Ik merkte dat ik – en ook iedereen om me heen -door school, spelletjes en tv steeds meer naar binnen trok. Daar werd ik helemaal niet blij van.

Nieuwe wereld

Via een vriendin ontdekte ik het surfen en dat opende een hele nieuwe wereld. In het water vervaagt de snelheid van de stad en ben ik heel even één met de natuur. Als je dan aan de horizon ligt met helemaal niks om je heen en er ineens een zeehond voorbij zwemt, dan staat je wereld op z’n kop. Toen kwam bij mij het besef; er is nog zoveel dat we nog niet kennen, daar wil ik meer mee doen.”

Natuur adviseur

Dylan is nu 28 jaar en werkt inmiddels als adviseur natuur. Na een flinke omweg, want zijn professionele leven begon hij als grafisch vormgever. Toen hij het buitenleven eenmaal had ontdekt, realiseerde hij zich dat een leven achter een computer niet bij hem ging passen. Met hard werken en een flinke dosis positiviteit heeft hij zich omgeschoold tot natuuronderzoeker en ecoloog. Zijn hobby werd zijn werk; de natuur is nu zijn leven

“Ik ben voor mijn studie veel gaan reizen, ik heb surflessen gegeven op Aruba, het was hard werken maar ik genoot van het buiten zijn. In Australië woonde ik in een auto en bestond mijn leven uit eten, slapen en surfen. Ik leefde buiten en ik was dolgelukkig.Terug in Nederland begon ik met mijn opleiding grafische vormgeving. Ik miste iets, maar ik wist niet goed wat het was. Tijdens mijn stage kwam ineens het besef…ik was een binnenmens aan het worden.”

De knop ging om

Dylan kwam tot de conclusie dat hij toch echt veel liever buiten is dan binnen. Maar hij wist er niks van af; welke planten of bomen zijn er, hoe leven dieren? Via via kwam Dylan bij de specialisatie Duurzame ontwikkeling op de universiteit terecht.

“Ik weet het eerste college nog goed: over wolven in Yellowstone National Park en hoe de terugkeer van deze dieren het ecosysteem op zijn kop zette. Toen wist ik het zeker: hier wil ik mee bezig zijn! Ik wil weten hoe de natuur in elkaar zit en hoe we deze beter achter kunnen laten. Toen zette ik de knop om….

Dylan, Foto Het Haagse Groen

Het was wel even zoeken hoe ik hier mijn werk van kon maken. Welke opleiding kan ik het beste doen? Hoe kan ik het praktisch en lokaal houden? Ik wilde geen onderzoek doen in verre landen of allemaal abstracte theorieën testen, ik wilde weten wat wij in Nederland kunnen doen, de praktijk in, buiten zijn.”

Het werd uiteindelijke de opleiding Natuurwetenschappen. En door een duidelijke wil en innerlijke passie is het Dylan gelukt om het praktisch en lokaal te houden. Bij het afstuderen kon hij naar Afrika om een onderzoek naar neushoorns te doen, maar Dylan wist dat hij in Nederland wilde blijven en koos voor een onderzoek naar damherten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. En dat bleek de juiste beslissing te zijn.

Tijdens zijn onderzoek mocht hij samen met zijn vriendin in een boswachterswoning wonen. “Midden in het park, niemand in de buurt, één met de natuur. Dat was een beleving om nooit te vergeten. Wel een compleet andere manier van leven, we waren altijd gewend om midden in de stad te wonen.”

De stad

Na bijna een jaar kwam het besef dat de stad ook zijn voordelen heeft. “We misten toch wel ons sociale leven en dat cafeetje op de hoek. Maar gelukkig is het in Den Haag niet moeilijk om een goede mix van natuur en stad te vinden. De zee is er altijd. Ook Meijendel, het Stille Strand, Solleveld bij landgoed Ockenburgh en park Zorgvliet blijven favoriete plekjes. Er zijn best veel stille, verborgen plekjes natuur waar je de drukte van de stad kunt ontlopen.”

Ook als Dylan niet aan het werk is, probeert hij zoveel mogelijk mensen mee naar buiten te krijgen. “Ik gun het iedereen om in aanraking te komen met de natuur en te beseffen hoe mooi dat is. En hoe je daar van kunt genieten. De verleiding is heel groot om maar binnen te blijven hangen, ik heb die knop omgezet. Ik ben naar buiten gegaan en heb er mijn werk van gemaakt.

In mijn zoektocht kwam ik steeds vaker mensen tegen die ook een betere balans zochten. Daarom ben ik er ook over gaan schrijven, mijn verhalen en ervaringen deel ik op mijn website. Maar ik wil ook letterlijk mensen mee naar buiten nemen, bijvoorbeeld op sup tours over de grachten in Den Haag. Dan zie je de stad echt van een hele andere kant. Of met een stiltewandeling. We duiken dan het groen in in Den Haag en focussen ons op luisteren, ruiken en voelen. Zonder zweverig te zijn. Het is te leuk om mensen mee naar buiten te nemen en dan hun ‘smile’ te zien. Nice!”

Meer weten?
Meer info over Dylan vind je op zijn website dylangaatnaarbuiten.nl en op zijn facebookpagina.

 

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Dankzij Sara krijgt Den Haag een heel nieuw bos(je)”

Dankzij Sara krijgt Den Haag een heel nieuw bos(je)

Ga naar “Ruub is al 40 jaar de beste vriend van Sinterklaas: ‘Ik heb de leukste hobby die er is’”

Ruub is al 40 jaar de beste vriend van Sinterklaas: ‘Ik heb de leukste hobby die er is’

Ga naar “Kim en Yoshi hebben een tuin vol afgehakte lichaamsdelen: ‘Het is een beetje uit de hand gelopen”

Kim en Yoshi hebben een tuin vol afgehakte lichaamsdelen: ‘Het is een beetje uit de hand gelopen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Velours dekbedovertrek Per stuk. € 19,99”

Velours dekbedovertrek Per stuk. € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99”

Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Blokker batterijen AA en AAA 24 stuks”

Blokker batterijen AA en AAA 24 stuks

 • Blokker
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Werkbegeleider Veilig Thuis Haaglanden”

Werkbegeleider Veilig Thuis Haaglanden

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Latin Soul Dance Jubileum Agenda “Samen Dansen””

Latin Soul Dance Jubileum Agenda “Samen Dansen”

 • Latin Soul Dance
 • T/m 30 nov

Topper

Ga naar “Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag”

Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag

 • Volksuniversiteit Den Haag
 • Van 12 dec t/m 15 dec
volksuni Den Haagvolksuni Den Haag

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Den Haag”

Kerstmarkt in Den Haag

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Honderdduizend bomen”

Honderdduizend bomen

 • Atrium, City Hall
 • T/m 16 dec