Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze jonge gozer is duinwachter in Meijendel en daar zagen we een heel bijzonder dier

Door Joyce Hoogland 13 oktober 2020

“Wow, moet je daar eens kijken!” Wij maken met duinwachter Boris Temming een wandeling door Meijendel, waar heel bijzondere beestjes en planten leven. Meijendel is zeker één van de mooiste natuurgebieden van ons land en wij ontmoeten Boris daar onder de watertoren, de oudste nog werkende van Nederland.

Wat ons opvalt is dat Boris jong is, pas 25 jaar. Boswachter is toch niet zo’n hip beroep? Toen Boris in 2016 begon was hij de jongste in het team van Meijendel, inmiddels zijn er meer jonge collega’s.

Op zoek naar bijzondere beestjes

“Het is wel heel gaaf dat ik gelijk hier ben begonnen. Onder de natuurliefhebbers is Meijendel wel een dingetje, op mijn studie waren zelfs docenten een beetje jaloers”. En dat komt omdat de natuur hier zo bijzonder is. Naast dat de duinen mooi zijn, groeien er ook bijzondere planten en leven er bijzondere dieren waarvoor mensen vanuit heel het land naar Scheveningen komen. Misschien krijgen wij wel iets bijzonders te zien vandaag.

View this post on Instagram

The bull 🐮

A post shared by Boris Temming (@boswachter_boris) on

Samen met Boris duiken we de duinen in. Wat we kunnen tegenkomen? Gallowaykoeien, reeën, vossen en paarden. Al laten die zich overdag vaak niet zien. Wil je echt een beestje spotten, dan kun je beter na het avondeten een wandeling maken.

Industrieterrein

Boris werkt voor Dunea “Meijendel is een industrieterrein”.  Dat klinkt raar. Maar Dunea pompt ons drinkwater hier uit de duinen.  “Toevallig zit er op dat industrieterrein een prachtig landschap”. Boris is er niet alleen om dat landschap te beschermen maar ook de waterwinning. Daarom zijn sommige delen van Meijendel afgesloten voor het publiek.

Maar ons gaat het vandaag vooral om de natuur. “Als kleine jongen speelde ik altijd al buiten in de bossen. Ik heb bij de Koekamp gewoond en ging altijd het bos in.” En dat is nooit veranderd. “Het mooiste seizoen is de lente, wanneer de jonge diertjes geboren worden. Ik heb wel eens een hertje gezien die nog helemaal stond te wankelen, vast pas een paar minuten oud. Dat voelt zo bijzonder”

Spannend

In weer en wind, elk seizoen loopt Boris buiten. “Natuurlijk zijn er nog wat administratieve klusjes, maar 75% van het werk is buiten.“ Boris doet natuurlijk meer dan een beetje rondwandelen. “We komen ’s avonds wel eens dronken mensen tegen of die aan de drugs zitten. Die kunnen wel eens boos worden wanneer we ze wegsturen.” Verder waarschuwt Boris mensen hun hond niet los te laten lopen. “Die gaan dan achter de schapen of reeën aan met nog wel eens de dood tot gevolg. Heel zielig.”

Het werk van duinwachter is dus heel veelzijdig en soms zelfs net iets te spannend: Twee jaar geleden was er, tijdens het vuurwerkfestival, een grote duinbrand. Binnen mum van tijd stond het hier vol met brandweerwagens, want zo’n brand kan heel snel uitbreiden. Twee jongens hadden zelf ook vuurwerk afgestoken. Binnen 30 seconden stond een halve hectare duin in de brand!”

En weet je nog dat verhaal van die slang in de duinen? Dat was hier! “Die slang hoort hier niet en kan een probleem zijn voor de andere soorten die hier wel thuishoren dus we hebben hem naar de opvang gebracht.”

Wow

En dan ineens houdt Boris in, daar in de bosjes zit iets heel bijzonders. Een boomkikker….. ‘oké. Hij is mooi fel groen. “Mensen komen hiervoor vanuit heel het land!” zegt hij enthousiast. Dan toch maar even een foto maken 😉

Kikker in Meijendel. Foto indebuurt

Even inzoomen

Kikker in Meijendel. Foto indebuurt

Lees ook:

Hoera! In Meijendel zijn bijzondere kalfjes geboren

Haal het beschuit met muisjes maar tevoorschijn! Wie denkt dat kalfjes alleen in het voorjaar gebore...

Wat?! De Haagse duinen zitten vol met Amerikaanse stierslangen

OMG! Dat moet schrikken zijn! Wanneer je in de duinen van Den Haag wandelt is de kans groot dat je e...

Haagse strandgangers pas op! Deze enge rups zorgt voor overlast

Bij diverse strandopgangen op Kijkduin staan waarschuwingsborden met daarop: Let op bastaardsatijnru...

adv.