Het opmerkelijke verhaal van de Haagse dakloze Alan

De Kessler stichting opent nog voor de Kerst een nieuwe opvang in het voormalige Juliana kinderziekenhuis aan de Sportlaan. Buurtbewoners waren daar in eerste instantie niet blij mee, en dat is nog zacht uitgedrukt. “Mensen denken dat wij allemaal alcoholisten en junks zijn”, aldus Alan een Haagse dakloze.

Aan de Sportlaan komt een opvang voor mensen die zelfstandig kunnen wonen. Dus geen verwarden of verslaafden. Het zijn mensen zoals Alan, die door pech dakloos worden en moeite hebben vervolgens een huis/baan te vinden.

Suriname

De 51-jarige Alan is nu een jaar dakloos. Zijn verhaal is bijna niet te geloven en zou een prachtig filmscript zijn. Alan, uit Friesland, ging eind jaren ’90 met zijn toenmalige vrouw naar Suriname. Hij was daar hoteldirecteur en had een eigen restaurant. Na een paar jaar was hij toe aan iets nieuws. “Ik heb journalistiek gestudeerd en ben als freelance journalist aan de slag gegaan.”

Alan werkte in die tijd vooral zwart. “Ik had geen vertrouwen in Desi Bouterse, dus ik wilde geen belasting betalen. Wanneer ik mensen kon helpen deed ik dat door ze geld te geven.”

Gebroken enkel

En toen begon de ellende. Tijdens een avondje drinken maakte Alan een misstap en hij brak zijn enkel. De enkel werd verkeerd teruggezet en ook de tweede keer verprutsten de artsen het. “Al die tijd kon ik niet werken en door de flinke dokterskosten raakte mijn geld op.” Alan had geen vertrouwen meer in de traditionele artsen en ging op zoek naar een andere oplossing.

‘Mijn geld raakte op’

“Ik hoorde dat de bekende bokser ‘Tyrone Spong’ met een gebroken been naar een bottendokter in het binnenland van Suriname was geweest. Hij was heel snel genezen.” (red. wij hebben het verhaal van Tyrone niet kunnen verifiëren, dus moeten we Alan op zijn woord geloven)

Oerwoud

Met een bootje trok Alan het oerwoud in. “Toen ik daar aankwam gleed ik uit op een steen en brak weer mijn enkel. Het bot stak er zelfs uit.” De bottendokter kon Alan niet helpen omdat hij een open wond had, hij moest eerst genezen. “Daarna bleek dat ik een stukje bot miste, dus weer kon hij mij niet helpen.”

Na 18 maanden was het geld van Alan op. Zijn zus betaalde een ticket naar Nederland, want daar zou het vast allemaal goed komen.

Den Haag

Alan’s dochter en zijn ex woonden in Den Haag en daarom ging hij hier in 2017 wonen. Nadat hij bij vrienden had gelogeerd werd het tijd om een eigen plek te vinden. “Ik bleek illegaal te zijn. Ik had wel een Nederlands paspoort, maar geen adres en geen bankrekening.”

Alan wilde niet tot last zijn bij zijn vrienden en bij zijn ex kon hij ook niet terecht. Op een natte novemberdag klopte hij aan bij de Kessler Stichting aan de De La Reyweg. “Het was 11 uur en de opvang ging pas om 15 uur open, ik heb dus in een bushokje zitten wachten. De langste uren van mijn leven.” Toen Alan ‘s middags weer voor de deur stond bleek de noodopvang vol te zijn.

‘Allemaal nette mensen’

Gelukkig hadden de medewerkers medelijden met hem en Alan mocht binnen wachten op een vrije plek. Gelukkig bleek er een bedje leeg te zijn.

“Ik had een heel verkeerd beeld van een daklozenopvang. Toen ik binnenkwam zag ik allemaal nette mensen die op een tablet hun mail zaten te lezen. Het waren helemaal geen Swiebertjes zoals ik had verwacht.”

Alan zag het verblijf bij de opvang als een avontuur. “Dit had ik nog nooit meegemaakt en ik verwachtte dat ik binnen een paar maanden wel een eigen plek zou hebben.”

Papierwerk

De zaak van Alan bleek lastiger in elkaar te zitten. De sociale dienst was bang voor fraude en hij moest aantonen waarom hij geen bankrekening in Suriname had. Dat werd nog een hele klus. En zolang Alan niet ingeschreven kon worden, kon hij ook niet geopereerd worden.

Alan klinkt dan wel heel positief over de opvang, toch was het niet altijd fijn. “Ik had geluk dat ik in de ziekenboeg mocht slapen, met 4 anderen. In de grotere slaapzaal liggen ze met 14 mensen. Daar ontstaan wel eens ruzies. Zo werd er een keer met een strijkijzer gegooid die maar net mijn hoofd miste.”

Na een aantal rechtszaken werd Alan eindelijk ingeschreven bij de sociale dienst en nu staat hij op de wachtlijst voor een enkeloperatie. “Ik hoop dat die in januari is, want na de Pasen kan ik op Ameland aan de slag als manager van een camping. Maar dan moet ik wel kunnen lopen.”

Alan is erg blij met de opvang van de Kessler stichting. “Ik ben hier goed opgevangen, maar ik zou het niet nog een keer willen meemaken.”

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen”

Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen

Ga naar “Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’”

Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’

Ga naar “Noor is onze kerstengel en dit is waarom”

Noor is onze kerstengel en dit is waarom

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag”

Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag

 • Indebuurt Den Haag
 • Tijdelijk

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023