Culischrijfster Janneke Vreugdenhil haalt ook gewoon een patatje bij de snackbar

Door Joyce Hoogland 3 april 2018

De Haagse Janneke Vreugdenhil heeft al heel wat kookboeken op haar naam staan. Haar boek ‘Solo Food’ is waarschijnlijk één van de succesvolste. Zelfs in Engeland is dit boek razend populair. Wij zijn erg nieuwsgierig naar wie al die heerlijke recepten heeft geschreven en daarom hebben wij met Janneke afgesproken. 

Wij spreken Janneke Vreugdenhil bij haar thuis in Den Haag. Het is duidelijk het huis van een keukenprinses, want de keuken staat midden in het appartement. Boven het aanrecht hangen allemaal potjes en pannen en aan de muur staat een stellingkast met nog veel meer kookgerei. We krijgen gelijk zin om zelf iets te gaan bakken.

Gezond

Wij moeten bekennen dat we een vooroordeel over koks en culinaire schrijvers hebben. Wij denken namelijk dat die mensen altijd maar bezig zijn met gezond eten. “Haha, nee hoor. Soms weet ik ook niet meer wat ik moet koken. Dan ga ik gewoon, met mijn zoons, naar de snackbar voor een patatje”, zegt Janneke.

In de kranten en bladen staan elke keer andere berichten over gezond eten. We raken daar een beetje van in de war. Maar dat geldt niet de nuchtere Janneke. Zij heeft zo haar eigen motto. “Als je niks mankeert kun je gewoon alles eten, alleen dan wel met mate.” Daarbij vindt Janneke het vooral belangrijk dat mensen nadenken over wat en hoeveel zij eten: “Je moet niet blind geloven in de bladen. De ene week mogen we geen gluten en de andere keer moet alles lactose vrij zijn. Ik vind dat mensen zelf logisch na moeten denken over wat gezond en ongezond is.”

Emoties

Janneke kookt graag veel verschillende dingen, haar boeken hebben dan ook allemaal andere thema’s. Het bekendste is ‘Solo food’ met 72 recepten voor de solokok. Janneke begrijpt dat het niet altijd gemakkelijk is om alleen voor jezelf te koken. Ook wij zijn wel eens alleen thuis, en daarom zijn we ook erg blij met al deze eenpersoonsrecepten. Maar de aanleiding voor dit boek is eigenlijk helemaal niet leuk. Janneke heeft het boek namelijk geschreven na haar echtscheiding.

‘Tijdens de kooksessies ging ik meer van mezelf houden’

“Koken voor één persoon is heel anders dan koken voor anderen. Ik vond het niet waard om me alleen voor mezelf uit te sloven. Ik at dan ook erg slecht en was zelfs 10 kilo afgevallen. Toen kwam ik op het punt dat ik besefte dat het anders moest. Ik moest weer voor mezelf gaan zorgen, voor mezelf gaan koken. Ik dacht gelijk aan een kookboek, want dan moest ik wel. En tijdens al die kooksessies ging ik langzaamaan meer van mezelf houden, het was een soort therapie. Nu vind ik het juist leuk om voor mezelf te koken. Niemand om rekening mee te houden. Ik kan gewoon maken wat alleen ik lekker vind.”

Handtekening

Wil je Janneke zelf ontmoeten? Dat kan. Donderdag 12 april is Janneke in The American Book Center aan de Lange Poten. Ze leest een stuk voor uit haar boek ‘Solo Food’, er is een interview en een signeersessie.Meer over The American Book Center ontdekken?

The American Book Center

boekhandels

Nu gesloten10:00 - 19:00

Lange Poten 23, Den Haag

Bekijk meer:boekhandels

adv.