Haagse dragqueen Marco: ‘Ik wil wel in de jury van RuPaul’s Drag Race’
Een van de bekendste dragqueens van Den Haag, Marco Knijnenburg, kennen veel mensen wel als de Nederlandse Diana Ross. Een...
De Haagse Christine (34) verhuisde, samen met haar man, een jaar geleden naar China. Maar toen het coronavirus daar toesloeg, vluchtte ze terug naar Nederland “Den Haag geeft dan toch een veiliger gevoel”. Nu is Shanghai al maanden weer ‘open’ en is er nog maar weinig te merken van het virus, maar het gezin van Christine komt het land niet meer in: “Alle werkvisums zijn ingetrokken”.
Christine van ’t Hoff is een geboren Haagse, ze studeerde mode en geschiedenis aan Hogeschool Rotterdam en kwam uiteindelijk als lerares te werken bij inburgering en het Johan de Witt Scholengroep. “Dat is een van de leukste werkplekken die ik me kon wensen. Het was keihard werken, maar de kinderen daar maakten een hoop goed. Al snel bouw je een sterke band met ze op.”
Robin, de (inmiddels) man van Christine werkte als ontwerper voor grote modemerken en kreeg drie jaar terug de kans om naar Stockholm te verhuizen voor werk. “Een gave kans natuurlijk, dus met pijn in mijn hart moest ik afscheid nemen van de kinderen en het Johan de Witt. Stockholm was een uitdaging en ik ging er aan de slag met jonge kinderen.” Al snel kreeg Robin de vraag of hij zijn werk wilde verplaatsen naar Shanghai in China. “Dat was helemaal een gave uitdaging. Stockholm lijkt nog wel een beetje op de (Westerse) wereld die je kent, maar China is andere koek. We hebben de keuze snel gemaakt, want zo’n kans krijg je niet vaak.”
Weer pakte het stel alles in en vertrok naar China, met de bedoeling daar minstens drie jaar te blijven. “Dat was het idee ja, we wilden er settelen en dat lukte aardig. Robin werkte er voor H&M en ik gaf Engelse les aan de internationale school. We vonden een superschattige woning in een heel groene wijk en ik werd zwanger van ons eerste kindje.
“We dachten nog, dat is met een paar weken wel voorbij”
Het leven in Shanghai beviel goed. “De mensen zijn er geweldig aardig en alles is supergoed geregeld. Onze dochter werd geboren in oktober 2019 en ook dat ging prima, al was het natuurlijk wel jammer dat Nederlandse vrienden en onze ouders Inez niet in het echt konden zien, maar alleen op de webcam.”
Zoals wij vanuit Nederland een klein weekendtripje naar Praag of Parijs maken, zo kun je vanaf Shanghai een paar dagen (voordelig) naar Bali. “Het was januari en we waren even weg naar Bali met z’n drietjes, en toen kwam ineens het nieuws over corona onze kant op, we zijn toen eind januari snel terug naar Shanghai gevlogen. Omdat er plotseling ineens vier besmettingen waren in onze stad zijn we halsoverkop terug naar Nederland gegaan. Robin werkt online en de scholen waren toen al dicht, dus qua werk was dat geen probleem.
We dachten nog, dat is met een paar weken wel voorbij, want ze pakken het in Shanghai goed aan. En dat klopte ook. In Shanghai is het gewone leven sinds april weer ‘normaal’. Maar we mogen niet meer terug. Uit veiligheid mogen buitenlanders het land niet meer in. Onze vrienden die daar gebleven zijn, zijn gewoon weer aan het werk en kunnen uiteten.
Het virus wordt daar heel anders aangepakt dan in Nederland en dat zorgt dat de situatie daar nu stabiel is. Nu zijn we al weer een paar maanden in Nederland, heel leuk natuurlijk. Zeker om iedereen kleine Inez te laten zien, maar ons leventje daar dat missen we wel. Hopelijk wordt het coronavirus hier ook goed aangepakt, want des te sneller kunnen we weer terug en naar ons werk en spannende leven in China. Want dat avontuur is wat ons betreft nog lang niet voorbij.”
Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan op Facebook!
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken