Britt doet mee aan het WK ijszwemmen: ‘De pijn gaat weg, maar koud blijft het wel’

Ijszwemmen Britt op Scheveningen. Foto indebuurt

Midden in de winter een duik nemen in de zee bij Scheveningen. De Haagse Britt Kraaijevanger, een dertigjarige verpleegkundige, deed dat in 2019 voor het eerst en binnenkort doet ze voor de tweede keer mee met het wk ijszwemmen. Hoe dat zover is gekomen? Wij vragen het onder het genot van een warm kopje koffie.

“Die eerste keer was de zee 7 graden, een keer erin en eruit en alles deed pijn”, dat hield Britt niet tegen om het nog een keer te proberen. “Ik wilde in dat koude water kunnen zwemmen, dus ik heb doorgezet en aan het eind van die week kon ik al een stuk zwemmen.”

Opwarmen

Vooraf aan het interview neemt ze, voor de foto, een duik in de zee. Terwijl wij met een dikke jas en daaronder een warme trui op het strand staan, kleed zij zich buiten om. “Dankzij het buiten zwemmen geneer ik me niet meer hoor.” Er staat een flinke stroming vandaag, maar heel stoer stapt ze zo de zee in en duikt in de golven waardoor we alleen af en toe haar fel roze badmuts nog zien.

“Na het zwemmen kleed ik me zo snel mogelijk aan, voordat het trillen begint. Want dan is het aankleden lastig. Als ik wat langer heb gezwommen giet ik eerst lauw water over mijn handen, zodat die ontdooien en daarna kleed ik me aan en drink ik thee. Thuis ga ik vervolgens nog in een warm bad met een kopje koffie, alleen dan worden ook mijn voeten warm.” Het is dus niet dat Britt de kou niet meer voelt. “Als ik in een zwembad van 18 graden spring vind ik het ook gewoon fris, maar van mijn vrienden mag ik dan niet zeuren”, zegt ze lachend. “Natuurlijk vind ik de zee van 7 of 5 graden ook koud, maar daar krijg ik juist een kick van.”

IJszwemmen

Zo’n twee à drie keer in de week zwemt Britt een stukje in ijskoud water, dat kan zijn in de zee of de Put in Rijswijk. “Ik ga nooit alleen, dat is te gevaarlijk. Ik ben lid van een vereniging en in de groepsapp vragen we altijd aan elkaar of er iemand mee kan. De regel is nooit alleen in, en ook nooit alleen uit het water.” Verder heeft Britt een boei aan zich hangen zodat ze goed zichtbaar is en bij kramp zich daaraan kan vasthouden.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

“De eerste keer raakte ik bijna in shock. Maar door te trainen leer je daarmee omgaan. Het doet nu geen pijn meer, maar koud blijft het wel. Wanneer ik de dag begin met zwemmen, heb ik de rest van de dag een euforisch gevoel. Ik heb het gevoel dan al genoeg bereikt te hebben.”

WK

Britt komt uit een echte zwemfamilie. “Mijn vader zwom wedstrijden en mijn ouders hebben elkaar zelfs in het zwembad ontmoet. Ik deed van jongs af aan mee aan wedstrijdzwemmen. Toen ik in 2015 van Voorhout naar Den Haag verhuisde kwam ik hier een groep tegen die in open water zwemt. Niet alleen in de zomer maar ook in de winter!”

In 2019 durfde Britt het zelf ook aan en nam ze haar eerste dip in de koude Noordzee. Deze week doet ze voor de tweede keer mee aan het WK ijszwemmen. Vorig jaar in Polen won ze twee gouden en een bronzen medaille. “Toen deden er, waarschijnlijk vanwege corona, minder landen mee. Dit jaar wordt het een grotere uitdaging.”

Het WK ijszwemmen is dit weekend in Samoëns in de Franse Alpen, een skigebied. Voor het WK moet het water onder de 5 graden zijn. En Britt doet dit keer mee aan zes afstanden. Waaronder voor het eerst de 500 meter waar ze minder dan 9 minuten over doet. Vrijdag 13 januari is haar eerste wedstrijd, de 500 meter. Deze begint om 09.00 uur en je kunt het hele WK volgen, lekker warm vanaf de bank, dankzij deze livestream.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Inwoner van de Week

Ga naar “Na 15 jaar op de wachtlijst heeft Dorien een nieuwe huurwoning: ‘Eindelijk plek voor mijn meiden’”

Na 15 jaar op de wachtlijst heeft Dorien een nieuwe huurwoning: ‘Eindelijk plek voor mijn meiden’

Ga naar “Fotograaf Fleur maakt portretten van huisdieren: ‘Soms frustrerend, maar heerlijk als het lukt’”

Fotograaf Fleur maakt portretten van huisdieren: ‘Soms frustrerend, maar heerlijk als het lukt’

Ga naar “Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen”

Elias begon in de Haagse politiek, en staat nu met Hollandse meezingers op feesten en partijen

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • 17:00 - 22:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00”

Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Sensodyne van € 20,97 voor € 12”

Sensodyne van € 20,97 voor € 12

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Vacatures

Ga naar “Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag”

Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag

 • Indebuurt Den Haag
 • Tijdelijk

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023