Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ben zet zich in voor de LHBT ‘Ik moet mensen beschermen tegen slechteriken’

Door Allan Vos 21 mei 2019

Ben Manuputty (58) is geen onbekende in Den Haag. Al tientallen jaren is hij een gezicht (en lijf) dat je tijdens het uitgaan tegenkomt. Begonnen in de Marathon en nu druk met het organiseren van de eerste editie van The Hague Pride. Gelukkig had hij ook even tijd om met ons een pakje Wicky te drinken en te delen wat zijn missie is.

Zijn vader kwam van de Molukken, zijn moeder van de Veluwe. Ze ontmoette elkaar in Den Haag, “En zo ben ik ontstaan, ” zegt Ben lachend. “Ik ben in de buurt van de Gaarden opgegroeid en ging er in het derde jaar van de middelbare school af. Ik vond dat ik daar niet opschoot. Latijn stampen is niks voor mij, ik wilde een vak leren.”

De Marathon

Ben was bijna 18 toen hij het leger in ging. Tijdens zijn militaire dienst werd hij uitgezonden naar Libanon. “Ik heb daar 1 jaar gezeten in totaal. Toen ik terugkwam in Den Haag ben ik eigenlijk vrij snel het nachtleven ingerold. Ik ben een grote jongen dus ik ging aan de slag als portier bij discotheek De Marathon.”

Als je 1 keer fout was, dan bleef je fout. Tot ik je vergeten was

In het begin van de jaren ’80 ging het er daar nog heftig aan toe. “Elk weekend waren er wel 10 vechtpartijen, dus ik zat niet stil. Wij als portiers moesten dan ook flink optreden af en toe. Ik wist op een gegeven moment echt wel wie binnen probeerden te komen om rotzooi te trappen. Ik had strikte regels. Als je één keer fout was, dan bleef je fout. Tot ik je vergeten was haha.

Door mijn goede contact bij verschillende clubs waar ik voor de deur stond, dacht ik af en toe mee om meer bezoekers te trekken. Steeds vaker ging ik dingen organiseren. Een van de toppers was een Harley-dag op Scheveningen met 650 Harley’s. Dat was echt gaaf.”

Nachtleven

Door zijn werk als portier en bodyguard kwam hij ook terecht in Amsterdam. “Daar ontdekte ik club IT en het nachtleven daar. Het homo-uitgaansleven was voor mij iets heel nieuws. Iedereen was superaardig en ze trokken zich daar echt niks aan van mijn postuur of gedrag. Het was een groot feest. Zo’n sfeer en mogelijkheid tot feesten was er in Den Haag niet echt, zo kwam ik op het idee om gay-feesten te gaan organiseren.”

In Club Paris gaf hij zijn eerste feest in 1994. Nu, 25 jaar later, organiseert hij niet alleen feesten maar ook een heuse gaypride. “De rode draad in mijn leven is het land dienen. Mensen beschermen tegen slechteriken. De gayscene staat enorm onder druk . Ik wil mensen een veilige omgeving bieden waar ze zichzelf kunnen zijn.”

The Hague Pride

Nog een dikke twee weken dan is het zover; The Hague Pride 2019. “Op dit moment ben ik daar echt elke minuut van de dag mee bezig. De organisatie is enorm. Ik had al eerder een aanvraag gedaan voor subsidie, maar dat liep mis. Met wat hulp van het COC werd de eerste steen gelegd en kwam ook de hulp van de gemeente, zo ontstond 3 jaar terug The Hague Rainbowfestival op de Grote Markt.

Maar dit jaar voor het eerste The Hague Pride. We organiseren alles met zijn tweetjes. Sebas doet het creatieve deel. Met deze nieuwe naam maken we ons maatschappelijke doel duidelijker.

Het gaat zo gaaf worden. We hebben een top locatie aan de Hofvijver (daar moeten we nog flink wat regelen, want de vergunningen zijn een enorm gedoe) met heel veel optredens en er is een koetsenparade door de stad waarbij ook de burgemeester meerijdt. Elk jaar gaan we gewoon een beetje groter, laat mij maar doordribbelen.

Lees ook:

The Hague Pride krijgt een andere locatie en deze mensen gaan er optreden

Joehoe! Nog een maandje en dan is het zover. Op zaterdag 8 en zondag 9 juni 2019 kleurt Den Haag all...

Wat?! Er komt geen botenparade tijdens de Pride, maar iets veel leukers!

Breaking news! Tot nu toe was er veel onduidelijkheid over The Hague Pride, het leukste gayfeestje v...

Drukke Sebastiaan organiseert een gayfestival én speelt de clown

Sebastiaan de Graaf (31) is superdruk: Het ene moment is hij het grootste homofestival van Den Haag ...
1980 Maggie MacNeal op het Eurovisie Songfestival Copyright Kippa

39 Jaar geleden was het Eurovisie Songfestival in Den Haag

Groep de Mos vindt dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar naar Den Haag moet komen, als Duncan ...

adv.